VOLG ZAKENMAMA OP INSTAGRAM

Search
Close this search box.

5x lekkere Sinterklaasbaksels om met de kinderen te maken

Mierzoete schuimpjes, (chocolade) pepernoten en een stukje speculaas: het sinterklaasfeest staat in het teken van zowel cadeautjes als heerlijke lekkernijen. Een zak kruidnoten doet het altijd goed, maar iets zelfgemaakt is natuurlijk ook erg lekker. Denk bijvoorbeeld aan smeuïge cupcakes of juist een hartig bladerdeeghapje. Maak Sinterklaas extra feestelijk met een heerlijk recept! 

5x lekker recept om met kinderen te bakken tijdens Sinterklaas

Veel kinderen vinden het hartstikke leuk om samen met mama of papa te koken. Ze voelen zich daardoor extra groot en daarnaast leren ze er ook nog veel van. Duik daarom dit weekend samen de keuken in om te bakken voor Sinterklaas. Tijdens het openen van de cadeautjes kunnen jullie je eigen gemaakte chocoladeletters, bladerdeeghapjes of cupcakes opsmikkelen. Eet smakelijk!

Op zoek naar nog meer recepten voor Sinterklaas? Op ons Pinterestbord staan nog veel meer smakelijke tips.

Lees ook: Sinterklaasfeest vieren per leeftijd: zo doe je dat

1. Recept: Sinterklaas cupcakes met roomkaastopping

Hoe vrolijk zien deze cupcakes eruit? Door de speculaaskruiden en de roomkaastopping smaken ze heerlijk, en je kunt ze helemaal decoreren naar wens. Maak jouw cupcake extra feestelijk met echte Sinterklaas toppings of bedek ‘m helemaal met kruidnoten.

Benodigdheden:

  • ¼ tl zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl vanille-extract
  • 3 tl speculaaskruiden
  • 2 eieren
  • 80 gr kruidnoten
  • 100 gr zure room
  • 125 gr poedersuiker
  • 250 gr boter
  • 150 gr suiker
  • 175 gr bloem
  • 175 gr roomkaas
  • 1 sinaasappel
  • Cupcakevormpjes
  • Spuitzak
  • Schuimpjes, pepernoten etcetera

Zo maak je het:

  1. Verwarm ten eerste de oven voor op 175 graden en hak de pepernoten alvast in stukjes. Laat de boter, roomkaas en eieren op kamertemperatuur komen.
  2. Pak een grote kom en doe hier ¼ theelepel zout, 150 gram suiker en 125 gram boter in.
  3. Klop de ingrediënten met een garde tot alles goed romig is.
  4. Voeg het eerste ei toe en mix dit met de garde goed door. Voeg vervolgens het tweede ei toe en mix alles weer goed door.
  5. Doe 1 theelepel speculaaskruiden, 1 theelepel bakpoeder en 175 gram bloem bij het mengsel. Meng alles met een spatel door elkaar en roer vervolgens 100 gram zure room erdoorheen.
  6. Is alles goed gemengd? Doe dan de gehakte pepernoten erbij.
  7. Zet je cupcakevormpjes klaar en gebruik een jus- of kleine soeplepel om het beslag over de vormpjes te verdelen. Laat hierbij ongeveer een derde aan ruimte over.
  8. Zet de cupcakes voor 20 tot 25 minuten in de oven en check tussendoor of ze niet verbranden. Controleer met behulp van een satéprikker of ze gaar zijn. Komt de prikker er schoon uit? Dan mogen ze uit de oven.
  9. Laat de cupcakes afkoelen terwijl je de topping maakt. Pak een nieuwe kom en doe hier 125 gram poedersuiker en 125 gram boter in. Voeg, indien gewenst, een beetje vanille-extract toe. Gebruik de garde weer om alles romig te kloppen.
  10. Doe 1 theelepel speculaaskruiden en 175 gram roomkaas erbij. Rasp ongeveer een kwart van de sinaasappel om dit vervolgens, samen met de roomkaas en kruiden, door elkaar te kloppen tot het een luchtig geheel wordt.
  11. Lepel de inhoud van de kom in een spuitzak. Spuit dit langzaam bovenop de afgekoelde cupcakes, tot de bovenkant bedekt is.
  12. Tijd om te versieren! Gebruik bijvoorbeeld in stukjes gehakte kruidnoten, schuimpjes of andere Sinterklaaslekkernij om de cupcakes mee te versieren. 

2. Recept: Sinterklaas cadeautjes met olijven en zongedroogde tomaten

Naast alle zoete lekkernij gaat een hartig hapje er vaak goed in. Wat dacht je van deze bladerdeeg pakketjes? De vulling van zongedroogde tomaten en olijven zorgt voor een heerlijke, zoutige afwisseling tussen alle chocolade door.

Tip: vind je de pakketjes een leuk idee, maar zet je ze liever als saucijzenbroodjes op tafel? Check dan ons Pinterest board voor het recept!

Benodigdheden:

  • 1 ei
  • 1 lente-ui
  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 2 takjes peterselie
  • 30 gr geraspte oude kaas
  • 30 gr zongedroogde tomaten
  • 40 gr olijven
  • 150 gr roomkaas
  • Zout en peper

Zo maak je het:

  1. Haal de roomkaas uit de koelkast zodat hij op temperatuur kan komen en maak de lente-ui en peterselie goed schoon.
  2. Laat de olijven en zongedroogde tomaten uitlekken voordat je ze in stukjes snijdt. Snijd vervolgens de peterselie fijn en de lente-ui in ringetjes.
  3. Doe de roomkaas in een kom en doe de olijven, zongedroogde tomaten, peterselie, lente-ui en oude kaas erbij.
  4. Breng op smaak met zout en peper en mix alles goed door elkaar.
  5. Bereid de strikjes vast voor door negen dunne reepjes uit de korte kant van het bladerdeeg te snijden. Snijd ze vervolgens een keer door de helft.
  6. Vouw het bladerdeeg vervolgens dubbel.
  7. Breek het ei in een apart kommetje en klop dit los met een garde of een vork.
  8. Vul met een lepel de rechterzijde van het bladerdeeg met de vulling en smeer de rand daaromheen met het ei.
  9. Vouw daarna de linkerkant van het bladerdeeg op de rechterkant en druk de randjes goed aan zodat niets eruit valt.
  10. Maak hier circa zes pakketjes van, druk opnieuw goed aan en smeer ze in met het ei.
  11. Gebruik de twaalf dunne reepjes bladerdeeg om strikjes te maken. Leg een reepje in de lengte en in de breedte en vouw de rest van de reepjes zo dat je er een strikje van maakt. Smeer vervolgens de strikjes weer in met het ei.
  12. Zet de pietenpakketjes vervolgens tien tot twaalf minuten in een airfryer op 200 graden. Je kunt ze ook in de oven afbakken. Voor veel recepten geldt dat de temperatuur in de oven 15 tot 30 graden hoger moet zijn en dat je de tijd moet verdubbelen. Let dus goed op of de pakketjes goed afbakken en niet verbranden.

3. Recept: maak je eigen chocoladeletters

Een chocoladeletter hoort natuurlijk écht bij het sinterklaasfeest. En wat is er nou leuker dan er eentje zelf maken? Of je nou hazelnoten, M&M’S, frambozen of karamel wilt: je kunt het helemaal zelf bepalen.

Tip: je kunt de letters ook zelf tekenen en op bakpapier spuiten als je geen lettervormen in huis hebt. Dit vereist dus iets meer werk (en skills!), maar het is net zo leuk.

Benodigdheden:

  • 500 gr witte, pure en/of melkchocolade
  • 150 gr ongezouten roomboter
  • Toppings naar keuze, bijvoorbeeld sinaasappel, nootjes, gedroogd fruit, kruidnoten, suikerbolletjes, M&M’s, karamel etcetera
  • Spuitzak of lettervormen (te koop bij bijvoorbeeld Hema, Wibra of Action)

Zo maak je het:

  1. Bereid je toppings alvast voor zodat je zometeen direct van start kunt. Hak noten, M&M’s en karamel alvast in stukjes en snijd gedroogd fruit door. Haal ook de boter alvast uit de koelkast zodat deze op temperatuur kan komen.
  2. Zet een pannetje met water op het vuur en leg hier een vuurvast schaaltje op. Wacht tot het water kookt en voeg vervolgens driekwart van de in stukken gebrokkelde chocolade toe. Roer dit langzaam door elkaar en pas op dat het niet aanbrandt. 
  3. Is de chocolade gesmolten? Haal dan de kom uit de pan en spatel de rest van de chocolade erdoorheen.
  4. Doe 150 gram ongezouten roomboter in een mixkom en gebruik een (elektrische) garde om dit zo’n vijf minuten op te kloppen. Is de boter luchtig en wit? Voeg dan de gesmolten chocolade eraan toe.
  5. Giet het daarna voorzichtig in de lettervormen. Voor een cool effect kun je ook twee smaken door elkaar doen en deze met een satéprikker een beetje mengen. Gebruik je een spuitzak? Schep het goedje er dan in en laat dit vijf minunten afkoelen in de koelkast, om vervolgens met kleine toefjes een letter te vormen.
  6. Voeg nu je toppings toe. Druk ze met de satéprikker een beetje aan om de ingrediënten door de chocolade te mengen.
  7. Zet de lettervormen een uurtje in de koelkast zodat alles goed kan opstijven. 

4. Recept: Chocoladeletter koekjes

Dit recept biedt een andere feestelijke manier om je eigen chocoladeletters te maken voor Sinterklaas. Perfect als je wel letters wilt maken, maar geen zin hebt in veel chocolade. Niet al te moeilijk om te maken en toch heel lekker!

Benodigdheden:

  • ½  ei
  • 25 gr cacaopoeder
  • 25 gr vanillesuiker
  • 75 gr witte basterdsuiker
  • 100 gr ongezouten roomboter
  • 100 gr witte chocolade
  • 175 gr bloem
  • Deegroller
  • Bakpapier
  • Lettervormen voor koekjes
  • Decoratiestrooisel, zoals Dr. Oetker Discomix of de Hema confettiset

Zo maak je het:

  1. Bedek allereerst een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Pak een grote kom erbij en doe hier de roomboter en de twee soorten suiker in. Klop alles op tot het lekker romig is.
  3. Doe de helft van een ei erbij en meng dit goed samen.
  4. Doe vervolgens het cacaopoeder en de bloem bij het mengsel. Maak hier deeg van door het goed met je handen door elkaar te kneden.
  5. Is het deeg stevig? Gebruik dan een stuk aluminiumfolie om het te verpakken en leg de bol deeg een uurtje in de koelkast.
  6. Pak het deeg na een uur uit de koelkast en gebruik een deegroller om het helemaal uit te rollen. Het deeg mag zo’n vijf millimeter dik zijn.
  7. Steek met de koekjesvormen letters uit het deeg en leg ze op de bakplaat. Zet ze voor tien minuten in de oven om ze af te bakken.
  8. Zet ondertussen een pan met water op het vuur en doe hier een vuurbestendige kom in. Brokkel de witte chocolade en doe deze in de kom. Als het water kookt, kun je met  een spatel het voorzichtig uit elkaar halen zodat de chocolade goed smelt. Let wel goed op, want het kan snel aanbranden!
  9. Gebruik als laatste een vork of lepel om de gesmolten chocolade in lijnen over de koekjes te verdelen. Versier de koekjes met het decoratiestrooisel. Doe dit direct nadat je de gesmolten chocolade erop hebt gedaan, want anders zal het niet plakken.

5. Recept: Sinterklaas staf met bacon

Makkelijker dan dit kan haast niet! Je hebt slechts drie ingrediënten nodig, en toch is dit recept perfect voor een hartige bite tijdens Sinterklaas. Bladerdeeg, bacon en voilá: je hebt in een handomdraai een heerlijk hapje op tafel staan.

Benodigdheden:

  • 1 ei
  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 16 plakken ontbijtspek
  • Bakkwast
  • Pizzasnijder

Zo maak je het:

  1. Om te beginnen bedek je een bakplaat met een vel bakpapier en verwarm je de heteluchtoven voor op 180 graden.
  2. Klop vervolgens het ei los in een schaaltje. Zet het ei zolang aan de kant, want dit heb je later nodig om de staf in te smeren.
  3. Pak de rol bladerdeeg erbij en rol deze deze uit. Gebruik de pizzasnijder om repen uit het bladerdeeg te snijden van zo’n anderhalf tot twee centimeter dik.
  4. Snijd of scheur het ontbijtspek in stroken en leg de baconrepen op iedere rij bladerdeeg.
  5. Nadat je alles hebt bedekt met bacon/ontbijtspek ga je het bladerdeeg draaien in de vorm van een staf. Doe dit door met beide handen het als een spiraal te draaien.
  6. Leg het bladerdeeg op de bakplaat en vergeet niet om een van de uiteinden iets om te buigen, totdat het net zo krult als de staf.
  7. Smeer tenslotte de staf in met eigeel voordat je ‘m zo’n tien tot twaalf minuten in de oven zet.

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Search

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.