VOLG ZAKENMAMA OP INSTAGRAM

Search
Close this search box.

Sinterklaasfeest vieren per leeftijd: zo doe je dat

Nog maar even wachten en dan is het moment weer daar: op 18 november vindt de intocht van Sinterklaas en Piet plaats! Voor veel kinderen is de aankomst van de goedheiligman ieder jaar weer een spannend moment. Pepernoten, schoentje zetten en vooral de cadeautjes die ze op 5 december mogen openen. Tegelijkertijd is het ook een moreel dilemma. Ga je mee met het verhaal, of vertel je je kind de waarheid? Wanneer vier je het en hoe pas je het sinterklaasfeest aan de leeftijd aan? We vroegen het aan de community en daar kwamen hele leuke antwoorden uit!

Sinterklaas en Piet in het land

De intocht van Sinterklaas en de Pieten is voor veel kinderen een fantastisch moment. Het is spannend, gezellig en met een beetje geluk krijg je ook nog een paar pepernoten in je handen gedrukt. Op 18 november vindt de landelijke intocht plaats in Gorinchem. Veel steden en dorpen hebben hun eigen intocht. Zo komt de Sint op 18 november bijvoorbeeld ook aan in Enschede (12.45 in de binnenstad), Arnhem (16.45 door het centrum) en Rotterdam (13.00 op het Willemsplein). Veel mensen vieren het sinterklaasfeest op de dag zelf, maar je kunt het ook juist in het weekend vieren.

Uit een poll in onze stories blijkt dat 6% van onze Zakenmama community Sinterklaas viert op 05 december, terwijl 62% het in het weekend ervoor of erna viert. 21% van de community viert het meerdere keren en 11% viert het niet.

Op welke leeftijd begin je met Sinterklaas en Piet?

Sinterklaas vieren is een echte traditie in Nederland. Gezellig met de familie bijeen om pepernoten te bakken, schuimpjes te eten en cadeautjes te openen. Op welke leeftijd je met het sinterklaasfeest begint, ligt natuurlijk aan wat jullie willen en of het al groots wordt gevierd binnen de familie. Over het algemeen is het voor de allerkleinsten niet zo heel  bijzonder, want ze zullen er nog niet zoveel van meekrijgen. Vanaf een jaar of 2 tot 3 kun je het al beter uitleggen en je er samen op voorbereiden. Onthoud wel dat een avond met veel muziek, cadeaus en familie voor een klein kind best overweldigend kan zijn. Voel dus zelf een beetje aan hoe je dit het beste kunt vieren. Voor de allerkleinsten wil je dit misschien simpel houden, want een vreemde man aan de deur met een grote hoed en een lange baard kan best schrikken zijn. 

Hoe vier je Sinterklaas met kinderen?

Veel mensen hebben het feest altijd op een bepaalde manier gevierd. Schoencadeautjes, een speurtocht met briefjes, een grote zak cadeaus die aan de deur werd geleverd door Sint en Piet: er zijn allerlei manieren om de traditie voort te zetten. Voor kinderen vanaf een jaar of drie is een speurtocht natuurlijk hartstikke spannend. 

Zijn de kinderen al wat ouder? Meestal komen kinderen tussen hun zesde en negende erachter dat Sinterklaas en Piet niet bestaan. De kans daarop is nog een stukje groter als zij een oudere broer, zus, neef of nicht hebben. Als je niet wilt dat zij het verklappen, doe je er dus goed aan om het op tijd met de kinderen te bespreken. Je kunt er tegen die tijd ook voor kiezen om het zelf te vertellen, vooral als je kind begint te twijfelen of het allemaal wel klopt.

Lees ook: Zo houd je de feestdagen met het gezin gezellig

Sinterklaasfeest wel of niet geheim houden?

Voor velen van ons is het sinterklaasfeest een traditie die al jarenlang wordt doorgegeven. Bij de ene familie komen de Pieten het ‘s nachts stiekem brengen; de ander viert het juist als gezin. Dat is voor veel ouders ook direct het dilemma, want houd je het sinterklaasfeest geheim of niet? Eigenlijk wil je niet tegen je kinderen liegen. Tegelijkertijd blijft het iets magisch en bijzonders. Als je het wel vertelt, loop je ook het risico dat je kind het in de klas doorvertelt aan kindjes die er nog wel in geloven. Best lastig! 

Uit onze community blijkt dat met 66% het grootste deel van de zakenmama’s het wel geheimhoudt. 21% vertelt hoe het zit, maar viert het Sinterklaasfeest wel gewoon.

We merkten uit de reacties dat het een onderwerp is dat speelt. Zo vertelt ook Aimee: “Interessant. Allereerst ik vind Sinterklaas een leuke traditie echter merk ik wel dat doordat ik heel bewust het ouderschap aankijk en daarmee dus juist mezelf (wat doe ik en wat zien zij) dat ik steeds meer het gesprek heb met mijn partner over wat we met Sinterklaas doen. Het is niet van levensbelang, zo’n leugentje en het gaat inderdaad gepaard al het plezier, maar ergens voelt het niet goed. Ik wil dat onze kinderen eerlijk kunnen zijn en zelf houden we ze voor de gek (want dat is het wel even plat gezegd) met een verhaal over Sinterklaas 😅🥴… En dat speelt dit vaak ook nog in de eerste 7 jaar… “

Linda uit de Zakenmama community lost het op door het een beetje in het midden te houden: “Ik geef eerlijk antwoord op zijn vragen, maar laat het aan hem wat hij wil weten. Hij schiet toch wel weer in het magisch denken zodra hij iets van Sinterklaas ziet.”

Emma pakt het helemaal anders aan: “Wij vieren het anders. Bij ons beide thuis lag de focus meer op kerst. We gaan nu wel naar de intocht, schoen zetten maar (nog) niet uitgebreid pakjesavond. Wij doen met kerst de wat grotere cadeaus.. m’n ouders zeiden dan altijd (voor de grap): dan zijn ze de hele kerstvakantie (en tijdens kerstdiners) zoet met nieuw speelgoed 😂”. Dat kan natuurlijk ook!

Annick kiest er voor om het wél gewoon te vertellen aan haar kinderen: “Wij hebben als ouders heel bewust gekozen voor het vertellen van onze waarheid. Om verschillende redenen zoals het niet voelen hoe het verhaal gerepresenteerd werd, de oudste die heel gevoelig is voor de gecreëerde spanningen, de oude pijnen die het verhaal raakt bij de volwassenen van nu en het willen creëren van een eigen wijze, zonder de teleurstelling en ervaren last dat papa en mama gelogen hebben (want voor een kind is dat groot, dat is ook hoe het kinderbrein werkt 😉). En het is prachtig om te zien dat de kids er gewoon volledig in op gaan, zeker hun vragen stellen, aanvoelen en begrijpen dat andere kinderen een ander verhaal horen en dit volledig samen valt. Alsnog echt een feest dus!

Tot wanneer geloven kinderen in Sinterklaas?

Stel dat je het wel geheim wilt houden, dan is het ook nog de vraag: wanneer vertel je dat Sinterklaas niet bestaat?

Allereerst: dit is echt per kind verschillend. Want sommige kinderen beginnen al heel vroeg te twijfelen aan Sinterklaas. De één weet het al met 6 jaar, de ander gelooft nog heilig met 9 jaar. Daarnaast zijn kinderen in de omgeving een factor die kunnen meespelen. Want als er veel kinderen in de omgeving niet meer geloven, dan kan het zijn dat het ter sprake komt. Over het algemeen is de overgang naar groep 5 (en de bovenbouw) een kantelpunt. Vaak wordt Sinterklaas in groep 5 met lootjes gevierd. Maar, uiteindelijk is het belangrijk om goed te kijken naar de behoefte van je kind.

 

Zo vertelt ook Lisa: “We zitten nu op de wip. T is bijna 8. Hele jonge leerling. Maar in groep 5. Gelooft er nog heilig in en geniet zo van het feest. Dus lieten het nog 1 jaar zo. Maar nu hoort ze van 1 kindje de hele tijd dat ouders het kopen. Ze is al paar keer over begonnen en als ze het op de man af vraagt ga ik niet liegen, al gun ik haar nog 1x die magie.. maar nu benoemd ze vooral dat t gek is dat het meisje dat zegt..”

Hoe vertel je het geheim van Sinterklaas?

Je merkt aan (de vragen van) je kind: het is tijd. Hoe pak je het vertellen van het geheim dan aan?

Wees eerlijk. Vertel over de oorsprong van Sinterklaas. Dat hij daadwerkelijk heeft bestaan, maar heel lang geleden. Dat hij kinderen blij wilde maken en dat we dat zo bijzonder en mooi vinden, dat we dat – ook na zijn dood – zijn blijven doen. Elk jaar weer.

Annick vertelt hoe zij het aanpakt: “We vertellen soms, als er vragen komen of veel spanning, dat het een verhaal van vroeger is over een man die graag veel voor kinderen wilde betekenen. En dat de mensen dat wilden onthouden en nu dus cadeautjes en snoepgoed aan de kinderen geven en het verhaal een beetje naspelen, maar aangevuld met heel veel andere dingen, omdat dat eigenlijk wel heel leuk is om naar te kijken.”

Het kan zijn dat je kind verdrietig wordt of angstig. Vraag dan door. Het kan namelijk zo zijn dat je kind bang is dat het feest en de gezelligheid erom heen verdwijnt. Als je dit weet, kun je hier op inspelen.

Lees ook: Deze cadeaus voor je kids scoor je onder de €20

 

Neem ook eens een kijkje op Instagram voor meer tips van Zakenmama’s! | Beeld: Canva

De namen in dit artikel zijn gefingeerd, de echte namen van de genoemde zakenmama’s zijn bij de redactie bekend.

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Search

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.