Als moeder ben je een belangrijke schakel in het gezin. En als jij in balans bent, is de rest van het gezin dat vaak ook. Alleen zijn we allemaal druk en dan komt (gezond) eten meestal ergens als laatste puntje op je to-do lijstje. Maar voeding is onze brandstof, onze belangrijkste energiebron. Dat hebben we juist nodig in alle hectiek die bij het moederschap komt kijken. Wil je zorgen dat jij de dag doorkomt vol met energie? In dit artikel geven we tips bij de drie meest voorkomende voedingsvalkuilen en hoe je ze kunt omzeilen.

Valkuil 1: Te weinig eten
Als je overdag druk bent met van alles, schiet eten er soms bij in. Door de drukte voel je minder goed je hongergevoel, het seintje dat je lichaam geeft als het nieuwe energie nodig heeft. Als je dan ‘s avonds uitgeput op de bank ploft, krijg je ineens enorme trek, doordat je lichaam ontspant en weer een hongergevoel ervaart. Vaak heb je dan een flink energietekort over de dag opgebouwd, waardoor het niet meer uitmaakt wat je eet. Je trekt kasten en lades open en begint te ‘snaaien’. In de avond ben je vaak minder actief en verteert je voeding minder makkelijk, waardoor je ‘s ochtends met minder trek opstaat en zo kom je in een vicieuze cirkel. Om dit patroon te doorbreken, is het belangrijk om drie hoofdmaaltijden en twee tussendoor momenten over de dag aan te houden. Je zal merken dat als je dit doet, je de hele dag voldoende energie hebt en lekkerder in je vel zit. Begin altijd met een voedzaam ontbijt voor een power start van je dag. Waar kun je dan aan denken?
- Volle kwark met fruit, ongezouten noten, pitten en/of zaden,
- Een smoothie(bowl) met banaan, blauwe bessen, spinazie en lijnzaad
- Havermoutpap met appel en kaneel
- Een paar sneden volkorenbrood met hartig beleg
Houd tussen iedere maaltijd 2,5 tot 3 uur aan, zo voorkom je erge schommelingen in je bloedsuikerspiegel.
Valkuil 2: Onregelmatig eten
Je zorgt vaak dat je kinderen gezond en op regelmatige tijden eten, maar je vergeet dan jezelf. Sta je druk voor iedereen boterhammen te smeren dan eet jij ook even gauw een boterham, maar daardoor vergeet je een volwaardige en voedzame maaltijd te eten. Na een uur krijg je alweer trek en is het geen lunchtijd meer, dus neem je gauw een klein tussendoortje. Uiteindelijk komt het er op neer dat je de hele middag kleine tussendoortjes snackt. Dit moet je in de avond weer inhalen. Een goede balans in je voedingspatroon is heel belangrijk:
- Het zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.
- Jouw darmen kunnen zich tussen de maaltijden door schoonmaken.
- Jij voelt je energieker.
- Je hebt minder last van energiedipjes.
Ook als je gewicht wilt verliezen, bereik je dit niet met zo min mogelijk eten. Je lichaam kan namelijk pas gewicht kwijtraken als het voldoende energie binnenkrijgt. Mocht je het lastig vinden om iedere 2,5 tot 3 uur iets te eten, dan kun je reminders in je telefoon zetten, zodat je aan de maaltijdmomenten wordt herinnerd. Dit werkt ook heel goed voor water drinken, maar je hebt hiervoor ook handige apps zoals bijvoorbeeld de app ‘Waterherinnering’.
Valkuil 3: Niet vooruit plannen
Als je ‘s avonds eindelijk even tijd voor jezelf hebt, heb je niet altijd meer zin om na te denken over je voeding voor de volgende dag of dingetjes alvast voor te bereiden. Maar uiteindelijk scheelt een goede planning je écht tijd. Wat ga je ontbijten? Kun je daar al dingen voor klaarmaken? Bijvoorbeeld diepvriesfruit in de koelkast zetten om te ontdooien, overnight oats maken of alvast de appel snijden voor door de havermoutpap. Ben je morgen onderweg? Denk dan alvast na over makkelijke tussendoortjes. Of bak alvast boekweitpannenkoeken voor de lunchtrommels van morgen.
Ook kan een maaltijdplanning en weekboodschappen je veel tijd opleveren. Doordat je alles in huis hebt, ga je maar één of twee keer per week naar de supermarkt en hoef je niet iedere dag na te denken wat er ‘s avonds op tafel moet komen te staan. Kies voor makkelijke recepten of maak alvast sauzen in grotere porties en vries dit in. Kom je (moe) uit je werk, dan kun je gelijk beginnen met koken en staat er in niet teveel tijd een gezonde maaltijd voor het hele gezin op tafel.