Bekijk hier de nieuwste aflevering!

Zo houd je de feestdagen met het gezin gezellig

De weken gaan snel voorbij en voor je het weet staan de feestdagen alweer om de hoek. Voor de meeste mensen betekent dat een gezellige tijd met familie en vrienden. Heel leuk hoor, maar als ouder weet je als geen ander hoe stressvol het kan zijn. Boodschappen doen, het kerstdiner voorbereiden, cadeautjes inslaan, het huis versieren en misschien gaan jullie wel een weekendje weg voor Oud en Nieuw. De gemoederen lopen soms hoog op, zeker in een gezin. Hoe kom je die drukke feestdagen met het gezin door en hoe houd je het een beetje gezellig? Wij geven je tips!

Feestdagen gezellig gezin
© Any Lane via Pexels

Zo houd je de feestdagen met het gezin gezellig

De feestdagen staan vaak in het teken van gezellig dineren en samen zijn met het gezin. Toch kan het behoorlijk wat stress met zich meebrengen. Je wilt overal tegelijkertijd zijn en eigenlijk kom je gevoelsmatig voortdurend handen en tijd tekort. Ontbijten met het gezin, ‘s middags brunchen met de schoonfamilie, ‘s avonds een uitgebreid kerstdiner voordat jullie de cadeautjes openmaken. Het zijn fijne plannen, maar het vraagt veel van je. Voor de kids is het ook niet prettig om de hele dag van hot naar her te rennen. De sfeer wordt er niet per se beter op.

Kijk naar jullie prioriteiten voor de feestdagen. Ga je met Kerstmis naar familie toe? Dan kan het fijn zijn om bijvoorbeeld de jaarwisseling lekker thuis door te brengen met een bak oliebollen, de aftelklok op televisie en comfortabel in pyjama. Als je ergens echt geen zin in hebt of tegenop ziet, bespreek dat dan met elkaar. Breng bijvoorbeeld dit jaar de kerstdagen door bij de schoonfamilie en ga volgend jaar naar jouw familie. Je kunt het ook samen vieren en met meerdere mensen koken. Of ga in het nieuwe jaar uit eten met de familie die je tijdens de feestdagen niet hebt gezien. Houd niet krampachtig vast aan tradities en verwachtingen als het niet voor je werkt. Voor de ouders is het ook een feestelijke tijd – daar mag je van genieten!

Het hoeft niet superdeluxe

Kerstmis is een tijd waarin we vaak willen uitpakken (no pun intended).  Een 5-gangen diner, een mooi versierde tafel, nog even snel naar de kapper. We zijn er maar druk mee! Het is goed bedoeld, maar werk jezelf niet over de kop. Probeer een middenweg te vinden. De kinderen zijn al lang blij als er iets op tafel staat dat ze lekker vinden. Het hoeft allemaal niet superdeluxe. December is vaak een dure maand en dit jaar letten we allemaal wat meer op onze centen. Geef geen tientallen euro’s extra uit als je het eigenlijk niet kunt veroorloven: ook met weinig kun je vaak veel. Er is altijd nog volgend jaar.

Je hoeft het niet allemaal alleen te doen

Werken jij en eventueel je partner jezelf de stress in om alles klaar te spelen? Daar wordt het niet leuker van. Ga eens na waar je steun bij nodig hebt om de chaos te verminderen. De kinderen kunnen prima ergens bij helpen. Betrek ze bij het bereiden van het eten of het versturen van de kerstkaarten. Zo voelen ze zich ook wat minder geleefd en hebben ze het gevoel toch iets te kunnen doen. En schroom niet om ook buiten je gezin om om hulp te vragen. Wellicht dat iemand even op de kinderen kan passen terwijl je zelf in alle rust de boodschappen scoort.

Wees duidelijk naar elkaar toe

Communiceer helder en op tijd met elkaar, zo voorkom je stress en ruzie op het laatste moment. Zorg dat het duidelijk is wat er de laatste dagen moet worden gedaan en welke activiteiten er op de lijst staan. Plan daarnaast alles niet te strak in, dat maakt je alleen maar gehaast en gestrest. Met (kleine) kinderen loopt er altijd wel iets uit of mis. Je ene kind gooit vlak voor vertrek de drinkbeker over zich heen, je andere kind besluit last minute toch echt iets anders aan te willen. Bouw ruimte in voor dit soort dingen en laat het allemaal even los. Het lijkt simpel, maar kleine miscommunicaties zorgen vaak voor onrust – zeker bij kinderen en tieners.

Geef kinderen een keuze

Als ouders bepaal je veel voor je kinderen. Dat is soms nodig, maar in een drukke periode kunnen ze al gauw overprikkeld raken. Geef ze wat vrijheid en laat ze dingen zelf kiezen. Misschien vind jij dat ene pak heel leuk voor je kind, maar zit het hem of haar gewoon echt niet lekker. Jij zou zelf ook geen kleren aantrekken waar je je niet fijn in voelt, toch? Praat er met de kinderen over zodat ze niet voor verrassingen staan en geef ze een keuze. Want zeg nou eerlijk: hoe heerlijk zou het zijn om je pyjama aan te doen naar het kerstdiner? 😉 Als je dat iets te ver vindt gaan, kun je ook een compromis maken. Geen maillot met jurk of een strakke broek, maar een andere outfit die er netjes uit ziet. Het zijn nog maar kinderen en zij doen ook hun best. Uiteindelijk gaat het er vooral om dat iedereen het naar zijn zin heeft en zich goed voelt. Pick your battles.

Accepteer en laat los

Voel jij je altijd op je gemak bij je (schoon)familie? Heerlijk! Voor sommige gezinnen zijn die gezamenlijke diners toch belastend. Je hebt het idee dat je tegen die ene nicht moet opboksen, kunt niet door één deur met die ene oom of je voelt je onder druk gezet om jezelf zo leuk mogelijk voor te doen. Dat kost super veel energie. Is dat echt nodig? Het is belangrijk om bij jezelf en jouw standpunten te blijven en verander je mening niet voor een ander. Vraag jezelf echter af of je per se ergens op in moet gaan. Soms is het beter om een opmerking te laten varen en je niet druk te maken. Het enige wat je kunt veranderen is je eigen gevoel. Maar het moet natuurlijk niet de spuigaten uitlopen en als het je echt vervelend laat voelen, is het misschien beter de plannen eens aan te passen. Het allerbelangrijkste is dat jullie allemaal een leuke tijd hebben.

Het is maar kerst

Herhaal even voor jezelf: het is maar kerst. Het is maar oud en nieuw. Vaak leggen we onszelf zo’n enorme druk op rond de feestdagen. Dat terwijl je waarschijnlijk al bijna twee maanden met een enorme mental load zit. De laatste maanden van het jaar zijn pittig. Alles regelen voor Sinterklaas, surprises op school, kerstvieringen, cadeautjes, spullen die je moet verzamelen voor knutselwerkjes in de klas, etcetera etcetera. Je hoofd maakt deze periode overuren. Gun het jezelf om de lat iets lager te leggen. Om tussendoor adempauzes te pakken. Om ook écht te genieten van de feestdagen. Je hebt dan wellicht niet alles onder controle, maar dat is 100% oké.

Fijne feestdagen!

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.