Bekijk hier de nieuwste aflevering!

De makkelijkste manier om te starten met hapjes voor je baby

Je baby is klaar voor vaste voeding, jij gaat starten (of bent gestart) met de eerste hapjes. Een leuke, nieuwe tijd. Voordat je baby volledig met de pot mee-eet, kan het soms voelen dat je er best druk mee bent. Waarmee kan je het beste starten? Wat geef je op welk moment? En welke aanpak is prettig op drukke (werk)dagen? Zakenmama’s gastexpert Iris Vernooij, auteur van het nieuwe kookboek ‘Groente voor kids’, deelt een manier waarmee je tijd gaat besparen én zorgt voor de ontwikkeling van een gezond eetpatroon van je baby. 

Starten met de hapjes van je baby: begin met groente of fruit wat voor jou goed uitkomt

Op het internet of in boeken lees je verschillende tips over de groente of het fruit waar je het beste mee kan starten. “Mijn tip is om te kiezen voor de groente of het fruit dat jou goed uitkomt”, aldus Vernooij. Er zijn vele groente- en fruitsoorten die je baby vanaf het eerste moment kan eten. Door te kiezen voor groente of fruit met een milde smaak maak je het je baby zo comfortabel mogelijk. Heb je nog een avocado liggen? Prima. Krijgt je andere kindje een banaan? Ook goed. Eten jullie broccoli vanavond? Dan is dat een goede start. “Tot 1 jaar blijft borst- en/of kunstvoeding de belangrijkste voeding voor je baby. Daardoor is er voldoende tijd voor je baby om alles te leren eten”, aldus Vernooij.

Eet wat jij ook eet

Als drukke zakenmama is gemak wel zo fijn. Vernooij: “Een hele fijne tip wat betreft het starten met en de opbouw van de eerste hapjes van je baby, is aanbieden wat jij eet.” Eten jullie een gerecht met aubergine, dan kan je je baby ook een hapje of maaltijd met onder andere aubergine aanbieden. Dit zorgt voor een waardevolle kennismaking met deze groente. “Een kind leert van wat je als ouder zegt, maar nog meer van wat je doet. Dit geldt voor alles, dus evenals voor eten. Je kind leert het vertrouwen te krijgen dat eten lekker is door het jou te zien eten”, aldus Vernooij. Zien eten doet eten.

Ook op latere leeftijd bij kieskeurige eters zien we dat samen eten mét dezelfde groente of maaltijd een positief effect heeft. “Kinderen die in de kieskeurige eetfase zitten hebben, vergeleken met andere kinderen, meer bevestiging nodig dat het eten op hun bordje écht eetbaar is. De beste bevestiging die je je kind op zo’n moment kan geven, is de groente zelf eten en laten zien dat je daarvan geniet”, legt Vernooij uit..

Gezond eten zo makkelijk mogelijk maken

Samen dezelfde maaltijd eten draagt dus bij aan de eetontwikkeling van je kind. Het brengt ook gemak, het is fijn voor de portemonnee én het bespaart tijd en energie. “Ik wil gezond eten met het hele gezin voor ouders zo makkelijk mogelijk maken”, aldus Vernooij. Met een kleine aanpassing maak je iedere maaltijd uit het kookboek ‘Groente voor kids’ geschikt voor het hele gezin. Zo kan je namelijk zowel je baby die start met de eerste hapjes als jezelf (en alle leeftijden daartussen) voeden. Daarmee ontstaat er een gevarieerd eetpatroon voor je baby, krijgt je dreumes een fijne overgang naar met de pot mee-eten, is er een aantrekkelijke maaltijd voor je kind én eet je zelf een lekkere, fijne en gezonde maaltijd. Tevens wordt er in dit kookboek aan de kieskeurige eter gedacht. ‘Groente voor kids’ is hét kookboek voor het hele gezin en staat voor makkelijk, gezond en lekker eten met veel groenten.

Lees ook: 3 voedingsvalkuilen voor moeders

Zorg voor voldoende blootstelling

Om je baby te laten wennen aan een smaak is er voldoende blootstelling nodig. Daarom is het prettig als datgene dat je aanbiedt, vaker aangeboden wordt. Door te kiezen voor een groente- of fruitsoort die voor jou gemakkelijk is (en je daarom vaak in huis hebt), maak je dit ook makkelijker. Stel dat je deze week pompoen hebt geïntroduceerd aan je baby. Eet het dan zelf nog door bijvoorbeeld pompoenpannenkoekjes te maken of maak er een spread van voor op brood. Zo eet je zelf meerdere keren pompoen én kan je dit gemakkelijk aan je baby aanbieden door middel van een hapje.

Groenten kunnen de hele dag door

“Een belangrijke tip om (voor een kind) voldoende groente te eten, is door de groente meerdere keren per dag te eten”, aldus Vernooij. Het groentehapje hoeft écht niet in de avond aan je baby te worden gegeven. In de ochtend of begin van de middag volstaat ook. Kies hiervoor het moment dat het beste bij je baby, jou én de dag past.

Varieer met voldoende verschillende groenten

Bij het bedenken van de maaltijden zijn we snel geneigd te kiezen voor dezelfde groente. Voor volwassenen maar juist ook voor je baby is voldoende variatie waardevol. Probeer daarom niet te blijven hangen in de standaard groenten zoals pompoen, wortel, broccoli of bloemkool, maar probeer eens asperge, rode biet of boerenkool. In het nieuwe kookboek ‘Groente voor kids’ staan honderd recepten met groenten. Het kookboek is ingedeeld in 25 hoofdstukken en ieder hoofdstuk heeft zijn eigen groente. Daarmee word je uitgedaagd om gevarieerd groenten te eten. “Ook voor je baby, peuter of kind is het voor hun smaak- en eetontwikkeling belangrijk om een gevarieerd aanbod groente aan te bieden”, vertelt Vernooij.

Door het aanbieden van vaste voeding zo makkelijk mogelijk te maken, is de kans kleiner dat je de maaltijd uitstelt of kiest voor een kant-en-klaar potje. Hierdoor geniet je met het hele gezin van dezelfde maaltijd, het draagt bij aan een gezond eetpatroon van je baby én het bespaart jou tijd en moeite. Ideaal, toch?

Ben je benieuwd geworden naar het kookboek Groente voor kids? Als Zakenmama krijg je met de kortingscode ‘zakenmama’ 10% korting op het gloednieuwe kookboek met 100 makkelijke, gezonde en recepten voor het hele gezin. Je kunt het boek via de website van STERK & ZOET aanschaffen.

Expert Iris Vernooij vertelt hoe je het gemakkelijkst kunt starten met de eerste hapjes van je baby.
© Fleur Bours Photography

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.