Bekijk hier de nieuwste aflevering!

Kinderslot op je iPad en andere hacks voor kidsproof technologie

Laten we eens eerlijk toegeven: iPads en andere tablets zijn best een uitvinding en handig op z’n tijd. Zeker als je kinderen hebt! Maar, als je je kind wat schermtijd wilt geven is het wel verstandig om je iPad of telefoon kindvriendelijk te maken. Je wilt immers niet het zoveelste horrorverhaal worden dat je kind honderden euro’s uit heeft gegeven aan een app, of nog erger: dat hij online dingen ziet die niet voor zijn ogen bestemd zijn. Deze 5 hacks helpen je om een tablet of telefoon kindvriendelijk te maken.

Kidsproof technologie: zo maak je een tablet of telefoon kindvriendelijk

Technologie en social media zijn een groot onderdeel van ons dagelijks leven. Natuurlijk wil je je kind niet te veel schermtijd bieden, maar een filmpje tussendoor is makkelijk om je koter even af te leiden, of als je kind nergens zin in heeft en moe is. Zelf zetten we immers ook gauw een serie op als we even willen relaxen. Onze kinderen groeien op met technologie, en dat kunnen ze maar beter op een veilige manier doen. We hebben het al gehad over het beschermen van je kind op social media, en met deze tips bescherm je je kinderen ook op de apparaten die ze gebruiken.

Lees ook: Help, mijn kind is online! Waar moet ik op letten?

1. Beperkingen op iPad instellen

Sta je je tablet regelmatig af? Dan is het verstandig om een aantal beperkingen in te stellen om je tablet het zo kindvriendelijk en veilig mogelijk te maken. Schakel in de appstore in-app-aankopen uit en/of voeg een wachtwoord toe, zodat je kind niet zomaar iets kan aanschaffen. Ook als je geen PayPal of Apple Pay hebt geïnstalleerd, is het verstandig om dit te doen. Kinderen zijn vaak slimmer dan we denken. 😉

De optie om schermtijd in te stellen biedt veel meer mogelijkheden dan enkel het beperken van de schermtijd van de tablet. Als je de schermtijd aanzet, kun je aangeven dat dit voor een kind is. Je iPhone geeft dan extra opties weer om de content die wordt getoond te beperken. Zo kun je de leeftijdsgrens aangeven, welke begint bij ‘5 jaar en jonger’. Hier stel je ook andere beperkingen in voor onder andere apps, boeken, films en het gebruik van expliciete taal. Per app of categorie kun je vervolgens de schermtijd instellen. Als de schermtijd eenmaal is ingesteld, kun je ook instellen of het volume harder mag worden gezet, of de microfoon mag worden gebruikt, kun je Apple advertenties uitzetten en heb je nog veel meer opties om content te beperken.

2. Beperkingen op Android tablets en telefoons instellen

Een manier om je tablet kindvriendelijk te maken, is door een speciaal account aan te maken voor je kind.  Gebruikt je kind een Android tablet of telefoon? In de instellingen van je tablet ga je naar ‘Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht’ om het ouderlijk toezicht in te stellen. Hier kun je aangeven of de tablet door jou, je kind of beide wordt gebruikt. Is de tablet van jou en maakt je kind er ook gebruik van? Geef dan aan dat je de ouder bent en maak gebruik van de Family Link-app om jullie accounts te koppelen.

Hiervoor heeft je kind wel een Google-account nodig. Maak dus eerst een speciaal account aan voor je kind. Vul de benodigde gegevens in, verzin een wachtwoord en log vervolgens in met je eigen account. Daarna ga je akkoord met de voorwaarden en bevestig je het account via je eigen account, bijvoorbeeld via je telefoon. Vervolgens geef je aan welke gegevens van je kind worden opgeslagen. Wees hier secuur in en kijk goed welke gegevens je wel en niet wilt laten verzamelen.

Is alles ingesteld? Installeer dan de Google Family Link-app op de telefoon of tablet van je kind. Met deze app kun je je telefoon of tablet kindvriendelijk maken, want hiermee kun je bepaalde apps beperken. Family Link maakt het automatisch niet mogelijk om in-app-aankopen te doen en er is een contentfilter actief. Als je de app op je telefoon installeert, heb je nog meer mogelijkheden. Zo kun je de schermtijd instellen per app of in het algemeen. Ook is het mogelijk om de locatie van je kind op te vragen. De Family Link-app is ook beschikbaar voor iPhones.

© Tima Miroshnichenko via Pexels

3. YouTube Kids

Sluikreclame, gewelddadige filmpjes en andere content die niet geschikt is voor kleine kinderen: YouTube biedt een hele hoop leuke video’s aan, maar er staan ook genoeg dingen op die je je kind niet wilt tonen. Wist je al van het bestaan van YouTube Kids af? De app is, zoals het al zegt, speciaal ontwikkeld voor kinderen en toont gezinsvriendelijke video’s die over allerlei onderwerpen gaan. Je kunt aangeven welke content je wel en niet wilt laten zien en een timer instellen. De gratis versie bevat wel advertenties, maar ze zijn gezinsvriendelijk en het is duidelijk wat een advertentie is. Af en toe komt het voor dat er een video tussenstaat die niet geschikt is voor kinderen. Dit kun je zelf eenvoudig rapporteren.

Heb je kinderen in de leeftijd tot vier jaar? Dan is de NPO Zappelin app een aanrader (download ‘m hier voor Android). Hier kijk je naar programma’s die te zien zijn op NPO Zappelin, kun je spelletjes spelen, kleurplaten maken en meer.

4. Tablet kindvriendelijk maken? Gebruik een kinderslot op iPhone, iPad en Samsung voor apps

We kennen het allemaal wel: je geeft je telefoon even aan je kind om een filmpje te kijken, en voor je het weet zit hij door je foto’s te scrollen of weet hij zelfs het Live-knopje te vinden op Facebook. Gelukkig is daar een hele handige hack voor. Je kunt een app namelijk vastzetten op je telefoon, zodat je kind niet zomaar een andere app kan openen. Op een iPhone zoek je in de instellingen op ‘Begeleide toegang’. Je zet deze aan, voert een toegangscode in en zet de activeringsknop aan. Vervolgens ga je naar de app die je wilt vastzetten, drukt drie keer op het knopje aan de rechterkant en je selecteert (het deel van) de app. Vul je toegangscode twee keer in en voilà! Het uitzetten van de modus doe je heel eenvoudig: je drukt weer drie keer op de knop aan de zijkant, voert je toegangscode in en stopt de modus. Kom je er niet uit? Check dan onze how-to video hoe je begeleide toegang op iPhone kunt instellen hieronder!

Op Samsung heb je zelfs een speciale kids-modus waarin je kunt instellen welke apps ze mogen zien. Kinderen vinden het fantastisch om foto’s te maken op je telefoon, en dat kan ook in deze modus. Deze foto’s komen in een aparte galerij terecht. Je sluit de kindermodus af met je vingerafdruk of een pincode. Super handig!

Liever even zien hoe je deze modus instelt? Op Instagram laten we zien hoe je gemakkelijk de kindermodus voor Samsung kunt instellen. Ook voor de iPhone hebben we een voorbeeld gemaakt:

5. Geef je kind een eigen Apple ID

Voor het gebruiken van een iPad maak je een Apple ID aan. Wist je dat je dit ook kunt doen voor je kind? Je maakt een aparte Apple ID aan en voegt hem of haar toe aan jullie gezin. Zo kun je in de gaten houden hoeveel de iPad gebruikt wordt en heb je controle over het account en de apps, zonder daarvoor je eigen account op te moeten geven.

  1. Ga in de instellingen van je telefoon naar het kopje met je naam,  Apple ID en iCloud+.
  2. Tik op ‘Delen met gezin’ en voeg een lid toe.
  3. Kies voor de optie om een account voor je kind te maken en vul zijn of haar gegevens in.
  4. Verifieer vervolgens  dat je een volwassene bent. Dit kan bijvoorbeeld met PayPal. Er worden geen kosten in rekening gebracht; je rekening wordt enkel gebruikt om te verifiëren dat je een volwassene bent.
  5. Vul de code in die je krijgt toegestuurd via e-mail of sms en ga akkoord met de voorwaarden. Er wordt automatisch een iCloud e-mailadres aangemaakt. Je kunt ook een bestaand e-mailadres invullen.
  6. Beveilig het account met een wachtwoord en rond de installatie af. Je kind heeft nu een eigen Apple ID.

Headerbeeld: Andrea Piacquadio via Pexels

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s. 

Relaxed op vakantie met kids

Pik onze essentiële inpaklijst voor drukke moeders

De inpak-chaos vermijden en zeker weten dat je alles bij je hebt? Of je nu vertrekt naar een tropisch oord of lekker in NL blijft, wij helpen je stressvrij weg te gaan met deze ultieme inpak cheatsheet. Schrijf je hier in voor de Tijd voor jou nieuwsbrief en ontvang ‘m direct in je inbox!

Psst, ontvang je Tijd voor jou al en wil je deze inpaklijst ook in je inbox? Vul het dan alsnog even in, dan sturen we ‘m los naar je op!