VOLG ZAKENMAMA OP INSTAGRAM

Welke foto’s van mijn kind deel ik op social media?

Een foto hier, een video daar: staat jouw telefoon ook helemaal vol met schattige kiekjes van je koter(s)? Dan ben je zeker niet de enige! Als ouders leggen we graag zoveel mogelijk van onze kinderen vast, zodat we ze er later weer bij kunnen pakken. Niets zo leuk als de groei van je kinderen terugzien! Veel van die foto’s en video’s worden ook online gezet, om zo de trots en liefde met vrienden en familie te delen. Eigenlijk een hele pure intentie, maar helaas zit er ook een keerpunt aan. Want weet jij wie die foto’s van je kind op social media allemaal kan zien?

Alles wordt gedeeld

We leven in een een hele snelle, technologische en digitale tijd. We begonnen ooit met MySpace en Hyves, maar inmiddels is social media helemaal overgenomen door Facebook, Snapchat, TikTok, BeReal en Instagram. Daartussen heb je natuurlijk nog veel meer online plekken, zoals Reddit-threads en andere platformen waar van alles wordt besproken. Kortom: er komt steeds meer bij. We zien dat steeds meer ouders ook foto’s van hun kind delen op social media, maar niet iedereen staat daar bij stil.

Je zet een schattige foto van je kindje online en deelt het alleen met vrienden en familie. Je hebt de instellingen zo aangepast dat je precies weet wie van jouw vriendenlijst de foto kan zien. Super veilig, toch?

Niet helemaal. Mensen kunnen de foto namelijk alsnog opslaan op hun eigen computer of er een screenshot van maken. Als dit voor eigen gebruik is – bijvoorbeeld oma die de foto opslaat om thuis te printen en op te hangen – dan is dit natuurlijk helemaal prima. Echter komt het ook vaak genoeg voor dat een familielid of vriend(in) deze foto vervolgens ergens anders plaatst (hopelijk wel met toestemming van jou, maar dat terzijde). Dat lijkt misschien nog onschuldig, maar je hebt geen idee wie de foto’s van jouw kind op social media dan nog meer ziet, met alle gevolgen van dien. Want ja: zo snel kant het soms echt gaan.

Overigens beschermen die aangepaste instellingen je ook niet zó goed. Het vormt een soort barrière, maar die houdt niet alles en iedereen tegen. Als iemand echt jouw foto’s wil zien, dan lukt hem of haar dat wel. Denk er dus goed over na met wie je de foto’s deelt en of je je kind überhaupt online wilt zetten.

Denk goed na over de foto’s die je plaatst

Als ouders vinden we vaak heel veel dingen schattig en dat delen we maar wat graag. Je kind dat meer eten op z’n gezicht heeft zitten dan op z’n bord, fijn aan het spelen is of juist een driftbui heeft. Helaas zien we daarop steeds vaker dat veel ouders ook echt álles delen. Het is natuurlijk aan jou (en je eventuele partner), maar denk in elk geval goed na over wat je wel en niet wilt delen. Twijfel je over een bepaalde foto? Deel het dan niet. Eenmaal gedeeld kun je het niet (volledig) eraf halen. Dat geldt ook voor foto’s van jezelf. Gun je kinderen dat ook en koester het beetje privacy dat ze nu nog hebben. Sommige dingen hoeven echt niet aan anderen te worden getoond.

Blote foto’s

Stilstaan bij wat je van je kind laat zien is zo belangrijk. Zoals we net al zeiden, kan alles wel worden gevonden, als iemand maar z’n best doet. Dat betekent helaas ook dat er veel mensen met verkeerde bedoelingen zijn die juist op dit soort afbeeldingen azen. Een foto van jouw kind in een zwembadje, in een luier, bloot spelend met water: plaats het alsjeblieft gewoon niet. Het is onschuldig, dat weten jij en ik als geen ander. Maar helaas zijn er zoveel creeps die dit soort foto’s van een kind weten te vinden op social media en deze opslaan voor hun persoonlijke galerij – of nog erger, ze laten opnemen in bepaalde databases. Misselijkmakend, maar dit gebeurt vaker dan je misschien denkt en je kunt niet voorzichtig genoeg zijn. Neem dat risico simpelweg niet. Als moeder heb je de belangrijke taak om je kind te beschermen en dat gaat ook om dit soort dingen. Je kind is nog net zo schattig en geliefd wanneer je niet alles laat zien op je socials – en dat is een stuk veiliger.

Lees ook: Help, mijn kind is online! Waar moet ik op letten?

 

Beeld: RODNAE Productions via Pexels

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.