VOLG ZAKENMAMA OP INSTAGRAM

Search
Close this search box.

Vakantiegevoel vasthouden in je werk: zo doe je dat 

De zomervakantie is voorbij en scholen zijn weer begonnen. De dagen worden korter (ja, nu al..), alles gaat weer van start en voor je het weet voelt de zomervakantie als eeuwen geleden. Zonde, want wat was dat toch een fijne periode! Dat relaxte gevoel wil je het liefste zo lang mogelijk vasthouden. Daar moet je wel wat mee doen natuurlijk, want dat gevoel ebt langzaamaan een beetje weg. Hoe kun je dat vakantiegevoel vasthouden in je werk?

5 tips voor het vasthouden van je vakantiegevoel

1. Een frisse start in je werk

Velen van ons maken er ons schuldig aan: je helemaal storten in je werk. De een doet het omdat hij het werk ook echt leuk vindt, de ander doet het juist om er direct helemaal in te komen – of omdat hij het gevoel heeft met 1-0 achter te staan na de vakantie. Het is alleen zo jammer voor je vakantiegevoel (patsboem, weg) en voor jezelf… Je wilt immers niet dat je jezelf direct overwerkt.

Wij zien de afloop van de zomer toch een beetje als een nieuwe, frisse start. Een moment om eens alles onder de loep te nemen, op te schonen en nieuwe doelen te stellen. Eigenlijk een beetje zoals kinderen die na de zomer in een nieuwe klas of een nieuw leerjaar beginnen, dus. Heerlijk! Je kunt reflecteren op het afgelopen jaar, een nieuwe agenda kopen en alles nalopen en op orde brengen. Het werk oppakken na de vakantie kun je zien als een startpunt, en daardoor hang je er een positief gevoel aan. Dat kan helpen om er niet als een berg tegenop te zien. Plus, het helpt bij het wat langer vasthouden van dat relaxte vakantiegevoel in je werk.

2. Plan tijd in voor de e-mails

Voorkom dat je van vakantie terugkomt met een paniekerig gevoel omdat je inbox uitpuilt van alle mails, updates en nieuwsbrieven. Dat lijkt soms onmogelijk om te voorkomen. Je probeert het werk zo goed als mogelijk weer op te pakken, maar ondertussen probeer je ook al die mails weg te werken. Dat is natuurlijk geen doen. Meld je van tevoren af voor eventuele zakelijke nieuwsbrieven of stel in dat ze automatisch in de juiste map terecht komen, zodat je postvak in wat leger blijft. Kijk of het mogelijk is dat je niet in ieder mailcontact wordt genoemd, maar dat je alleen updates krijgt als het echt noodzakelijk of relevant is. Het heeft immers niet zoveel nut als iemand jou op de eerste vakantiedag meeneemt in een hele mail-chain voor een probleem dat na jouw vakantie allang is opgelost.

Is dat niet genoeg? Zorg er dan voor dat je na je vakantie tijd neemt om al die mails door te nemen. Dit hoort immers ook bij je werk, dus daar mag je best de tijd voor nemen. Tip: houd je out of office gewoon een dagje langer aan! Geeft je net wat meer de ruimte om er rustig in te komen, zonder direct gestoord te worden.

3. Blijf leuke dingen doen

Het is zo verleidelijk om na je drukke werkdag direct op de bank te ploffen en niets te doen. Je hoofd zit vol, je rug voelt stijf van het zitten en dat vakantiegevoel lijkt een ver verleden. Juist daarom is het zo belangrijk om iets leuks te doen. Waar kreeg je op vakantie zoveel energie van? Waarschijnlijk kwam je tot rust omdat je iets deed dat je leuk vond, zoals een wijnproeverij, heerlijk uit eten, een museum bezoeken of simpelweg de natuur in. Het is natuurlijk niet helemaal hetzelfde buiten de vakanties om, maar dat maakt het niet minder belangrijk. Zorg dat je af en toe na het werk iets leuks hebt gepland staan, zodat je ergens naar uit kunt kijken. Daardoor voorkom je dat je in een sleur terecht komt en helemaal nergens meer puf voor hebt.

Lees ook: 7 must do’s voor een kinderloos uitje met vriendinnen

4. Doe de fijne dingen van vakantie ook thuis

Zoals we al zeiden: op vakantie leef je eigenlijk heel anders dan thuis. Dat gelukzalige gevoel kun je krijgen doordat je daar allerlei dingen doet waar je blij van wordt, zoals veel zwemmen en bepaalde gerechten eten. Dat begint al in de ochtend. Door de dag te beginnen zoals je op vakantie deed, start je dus al op een hele andere manier dan gehaast met een bakkie pleur achter je laptop te gaan zitten. Ontbeet jij standaard met een glas verse jus d’ orange en fruit terwijl je luisterde naar de vogeltjes? Houd dat vast! Zo breng je die fijne elementen thuis.

Geen vogels in de buurt? Op YouTube kun je letterlijk alles vinden, zo ook vogelgeluiden:

5. Stress en burn-out voorkomen

Dat vakantiegevoel willen vasthouden in je werk gaat eigenlijk nog veel dieper. Natuurlijk is het fijn om terug te denken aan palmbomen, de gezellige camping of de reis er naar toe. Het is vooral de bedoeling om het dagelijks reilen en zeilen toegankelijk te houden voor jezelf, om het leuk te houden. Je wilt voorkomen dat je tot over je oren in de deadlines zit en de stress het om je hart slaat zodra je denkt aan een bepaald project. Overspannen raken door werk (vaak in combinatie met het drukke gezinsleven) gebeurt namelijk steeds vaker en dat wil je absoluut voor zijn. Persoonlijke doelen hebben, plezier hebben in je werk, doordeweeks tijd voor jezelf pakken, jezelf kunnen ontwikkelen en een fatsoenlijk arbobeleid: het zijn allemaal zaken die meespelen om prettig naar je werk te blijven gaan en een goede balans te behouden.

 

Beeld: RODNAE Productions via Pexels

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Search

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.