Het is de angst van veel werkende moeders: vervangen worden terwijl je met zwangerschapsverlof bent. In principe mag het niet, maar het gebeurt helaas toch. Wat kun je in dat geval doen?

Zwangerschapsverlof en werk
Het verlof is een periode waar je van wilt genieten. Even uitrusten en de laatste dingen op orde brengen voordat je kleintje komt. Voor veel toekomstige moeders is het ook een onzekere periode, vooral als ze in loondienst werken. Veel werkgevers zullen tijdens jouw afwezigheid een vervanger inhuren om jouw werkzaamheden op te vangen. Allemaal mooi en wel, maar wat nou als ze liever die vervanger houden en jij niet terug mag komen?
De Rijksoverheid is daar duidelijk in: je mag tijdens je bevallings- of zwangerschapsverlof niet zomaar vervangen worden. Dat geldt ook voor de eerste zes weken na het bevallingsverlof. Ben je door je zwangerschap of bevalling arbeidsongeschikt geworden? Dan mag je werkgever je tijdens die periode en de eerste zes weken daarna niet ontslaan.
Tijdelijk contract of vast contract?
Wat voor contract je hebt, is wel van belang. Zo kan het zijn dat de duur van jouw tijdelijk contract afloopt terwijl je zwanger bent. Het contract hoeft dan niet te worden verlengd. Wordt het niet verlengd omdat je zwanger bent? Dan is er sprake van zwangerschapsdiscriminatie. Dit mag niet de reden zijn. Daarnaast mag je contract tijdens je zwangerschap ook niet zomaar, zonder overleg en goedkeuring, worden aangepast.
Gegrond ontslag
Word je ontslagen tijdens je verlof? Dan is het belangrijk om de reden te weten. Het ontslag is toegestaan als je iets ergs hebt gedaan. Je hebt bijvoorbeeld iemand aangevallen of gefraudeerd. Maar goed, die snappen we zelf ook wel. De Rijksoverheid geeft ook aan dat het beëindigen van de werkzaamheden van het bedrijf bijvoorbeeld een gegronde reden is. Stopt het bedrijf er dus helemaal of gedeeltelijk mee? Dan is jouw ontslag wel gegrond.
Ben je tijdens je verlof ontslagen terwijl er geen toegestane reden voor is? Dien dan binnen twee maanden na het ontslag een verzoek in bij de rechter. Hij of zij kan het ontslag ongedaan maken, zodat je weer aan het werk kan bij het bedrijf. Wil je hierdoor niet meer bij het bedrijf werken? Dat is ook begrijpelijk. In dat geval kun je een financiële vergoeding aanvragen bij de kantonrechter. Maar ook dit moet je wel binnen het gestelde termijn doen.
Net begonnen en betaald verlof
Op zoek gaan naar een nieuwe baan terwijl je bijna met verlof gaat, is behoorlijk stressvol. De kans is namelijk groot dat je pas ná je verlof bij het bedrijf aan het werk kunt. Vrij pittig als je op dat moment geen werk hebt en tijdens je verlof geen inkomen hebt. Gelukkig is het niet allemaal negatief. Rosanne van der Stam vertelde tijdens een keynote dat ze 22 weken zwanger was toen ze benaderd werd door Volvo voor een een nieuwe baan. Ze ging op gesprek, is (met lichte spanning) open geweest over haar zwangerschap, werd aangenomen en ging ervan uit dat ze pas na haar verlof zou beginnen. Het tegenovergestelde was waar. Ze heeft tien dagen gewerkt en ging daarna met betaald verlof. Een aangename verrassing en complimenten naar Volvo, want zo kan het dus ook! Een mooi voorbeeld!
Heb jij ervaringen met zwangerschapsverlof en vervangen worden, of de twijfels of onzekerheid die erbij komen kijken? Deel het in de comments!