VOLG ZAKENMAMA OP INSTAGRAM

Search
Close this search box.

Onderhandelen over je salaris, hoe pak je dat aan? 

Misschien werk je al een tijdje bij een bedrijf en verdien je langzaamaan salarisverhoging, of begin je bijna met een nieuwe baan. Onderhandelen over je salaris is best spannend, ongeacht wat de situatie is. Een goede voorbereiding en weten hoe je moet beginnen, kan al een groot verschil maken.

Onderhandelen salaris
© Karolina Grabowska via Pexels

Wanneer vraag je het aan?

Er zijn enkele logische momenten waarop je kunt onderhandelen over je salaris. Denk bijvoorbeeld aan een voortgangsgesprek, een nieuwe baan of promotie. Heb je een nieuwe functie gekregen en krijg je daar ook meer verantwoordelijkheden bij? Dan hoort daar meestal een nieuw, passend salaris bij.

Verdiend

Een verhoging in salaris gebeurt niet zomaar. Er moet wel een reden voor zijn en het is daarnaast erg belangrijk dat jij daarin gelooft. Het wordt lastig om je werkgever over te halen als je zelf het idee hebt dat je niet goed genoeg bent. Maak voor jezelf helder waarom je die verhoging moet krijgen en geloof dat je het ook écht verdient. Wat ben jij waard en wat kun je bijdragen aan het bedrijf?

Wat wil je bereiken?

Je hebt het gesprek aangevraagd en gaat het voorbereiden. Wat wil je dan eigenlijk bereiken? Waar ben je nu en naar welk punt wil je toe? Schroom niet om anderen om hulp te vragen. Het is goed om helderheid te creëren, onder andere in het salaris van andere werknemers. Met wie kun je jouw positie en takenpakket vergelijken en wat is dan het verschil in salaris? Als je dat eenmaal weet, kun je makkelijker bepalen waar je voor wilt gaan. Let hierbij wel op dat je het op jezelf betrekt. Vergelijk jouw waarde en talenten binnen het bedrijf, maar alleen om duidelijk te maken wat jij bijdraagt.

Waar ga je mee akkoord?

Het kan goed zijn dat je een tegenvoorstel gaat krijgen (het heet niet voor niets onderhandelen) of dat het geld er simpelweg niet is. Stel een ultimatum voor jezelf op zodat je duidelijk hebt wat jouw grens is. Wat wil je het liefste bereiken? Waar ga je eventueel mee akkoord? Wat is voor jou een vereiste om hier te (blijven) werken? Jouw ‘ondergrens’ die in salaris, maar eventueel ook in andere zaken uit te drukken is. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een auto van de zaak, thuiswerkgereedschap, extra vakantiedagen, flexibele(re) werktijden enzovoort.

Denk mee met je werkgever

Vol in de aanval gaan is een tactiek, maar het is de vraag of dat werkt. Volgens transformatie- en onderhandelcoach Merel van der Wouden zijn er meerdere onderhandelingsstijlen die je kunt aanmeten: vermijdend, vechterig, coöperatief en explorerend. Bij een coöperatieve onderhandelingsstijl denk je mee met je werkgever en probeer je samen tot een eensgezinde oplossing te komen. Goed voor de relatie, maar niet altijd goed voor jou. Het kan goed zijn dat jouw belangen uiteindelijk niet voorop staan, dus daar moet je voor waken.

Volgens Merel is de explorerende onderhandelingsstijl een hele goede om mee te werken. Wat is er allemaal mogelijk? Welke oplossingen en manieren zijn er? Je onderzoekt de opties en bekijkt samen wat het beste zou werken. Hierbij denk je nog steeds mee met je werkgever, maar cijfer je jezelf niet weg. Verlies jouw uiteindelijke doel niet uit het vizier en laat je niet uit het veld blazen of overrompelen. Zoals we net al zeiden: weet wat je waard bent en ga daarvoor.

Een back-up plan

Onderhandelen over geld komt altijd voorbij, of je nou in loondienst werkt of als freelancer. Onze founder Celine woonde in 2020 The Selfmade Summit bij en haalde daar een aantal mooie lessen uit. Eén uitspraak van Merel is haar nog altijd bijgebleven: “Onderhandelen begint bij hard zijn op de feiten en zacht op de persoon.”

Je wilt daarnaast jouw werk- of opdrachtgever overtuigen dat ze jou meer moeten betalen om jou te behouden. Daarvoor moet je wel een back-up plan hebben. Dat vertelt Merel ook: “Als je geen plan B hebt, dan heb je eigenlijk geen andere keuze. En geloof me… dat merkt je gesprekspartner.” Zorg dus altijd dat je een ander aanbod achter de hand hebt.

Lees ook: Verdien jij wat je waard bent?

 

 

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Search

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.