Bekijk hier de nieuwste aflevering!

Jezelf je werk in bluffen: proberen of vermijden?

Fake it till you make it. We hebben de spreuk allemaal wel eens gehoord en misschien zelfs nagestreefd. Doen alsof je iets goed kunt, kan een extra dosis zelfvertrouwen creëren. Het kan net dat extra duwtje in je rug geven om iets te doen. Kun je jezelf dan ook een baan in bluffen? Of kun je dat beter niet proberen?

bluffen werk
© Paul Hanaoka via Pexels

Je werk in bluffen

Een nieuwe baan vinden kan behoorlijk veel tijd en energie kosten. Je reageert op vacature na vacature, in de hoop dat je ergens wordt uitgenodigd. Op een gegeven moment heb je eindelijk geluk. Je hebt een sollicitatiegesprek te pakken en die wil je natuurlijk, koste wat het kost, knallen. Misschien is het echt je droombaan, misschien heb je simpelweg een nieuwe baan nodig. Sommige werkzaamheden zijn niet helemaal jouw ding, maar ach. Daar zullen ze vast niet naar vragen, toch? Je wilt de baan zó graag, dat je beweert dat die ene taak je heel gemakkelijk af gaat. Of je geeft misschien toe dat je het nog niet hebt geprobeerd, maar dat je dat echt wel kunt. Je bluft jezelf als het ware een baan in en wat blijkt? Het werkt ook nog! Je wordt aangenomen, je eerste werkdag breekt aan en, tsja. Wat nu? Is jezelf werk in bluffen in dit geval wel verstandig?

Fake it till you make it

Een beetje bluf kan, als je het ons vraagt, geen kwaad. Het gaat een beetje hand in hand met het fake it till you make it-principe. Daarbij doe je alsof je het zelfvertrouwen hebt dat je op dat moment mist en je gelooft dat je het wel kunt. Je overtuigt jezelf dus eigenlijk dat je al die kwaliteiten en talenten al hebt, en die instelling zou daadwerkelijk helpen.

Wanneer we met iets nieuws beginnen, starten we altijd bij nul. Je weet immers helemaal niet of je het wel kunt. Gaandeweg leer je steeds meer en ontwikkel je jezelf. Dat geldt voor zowel het opzetten van een nieuw bedrijf als ondernemer, als een nieuwe richting inslaan in loondienst. Het ligt vooral aan je intentie en passie. Als je ervan overtuigd bent dat iets jouw roeping is, dat je daarmee bezig wilt, dan heb je ook de motivatie om er keihard voor te werken. Meestal dan – je moet er natuurlijk wel iets voor doen.

Er is één ding dat je goed in gedachten moet houden: de lijn tussen bluffen en liegen is vrij dun. Het ligt er maar net aan waarover je bluft en hoe je denkt dat dat gaat uitpakken. Als je tekstschrijver bent, nog nooit te maken hebt gehad met bouwkunde en daar ook geen affiniteit mee hebt, dan wordt het vrij lastig om je talenten te faken. Heb je wel feeling voor social media en heb je er ‘iets mee gedaan’, maar nog niets concreets of zakelijks? Dan kan bluffen dat je het wel kunt, wel eens goed uitpakken. Misschien is het net zoals het placebo-effect, maar hé: als het maar werkt.

Nadelen

Wanneer je bluft, maak je iets dus mooier dan het werkelijk is. Daar kun je ook te ver in gaan. Als je bijvoorbeeld beweert dat je ergens supergoed in bent terwijl je dat nog nooit hebt gedaan, dan neem je een groot risico. Je kunt ermee wegkomen als het gaat om iets dat je nog wel snel en makkelijk kunt leren. Maar wat nou als gaandeweg blijkt dat je er eigenlijk helemaal geen feeling voor hebt? Dan moet je toegeven dat je het eigenlijk nooit hebt gekund. Falen en fouten maken hoort erbij, maar ook hier geldt: houd jezelf in het gareel. Als je in opdracht van iemand werkt, rekent die persoon op jou en je expertise. Een beetje bluffen is dus prima, maar ga niet te ver. Je wilt namelijk ook niet dat je de social media of website van een bedrijf compleet om zeep helpt, omdat je maar een beetje aanklooit.

Positieve uitkomst

We eindigen op een positieve noot, want het hoeft niet slecht te eindigen. Nogmaals, het ligt echt aan je motivatie en intentie. Dat bleek wel uit een van onze interviews met schrijfster Marloes Berghege, waarin ze toegaf dat ze zichzelf een uitgeverij binnen heeft gebluft. Even een boek schrijven, dat kon ze wel: “Ik heb me er totaal in gebluft, dat ik dat ging doen. Dat vond ik zo eng, dat ze zeiden: leuk, we gaan iets uitbrengen van jou. Ik weet niet waarom, maar toen had ik echt  zoiets van: oh mijn god, nu moet ik echt iets presteren!” Inmiddels heeft ze drie e-books uitgebracht voor haar feelgoodserie De Koffiesalon. Sta je dus achter wat je wilt doen en ben je bereid om ervoor te werken? Dan kan een beetje bluf geen kwaad. Zolang je maar weet waar je het voor doet!

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.