VOLG ZAKENMAMA OP INSTAGRAM

Search
Close this search box.

Een ziek kind: hoe los je het op met werk?

Eén van de dingen waar je weinig over hoort als toekomstige moeder, is dat je kind (met name in de eerste jaren) om de haverklap ziek, zwak en misselijk is. Een griepje hier en een hoestje daar, om maar niet te spreken over de verkoudheid die zich steeds weer laat zien. Heel sneu voor je kind, maar ook voor jou als werkende ouder is het geen pretje. Wat kun je het beste doen als je kind ziek is, en jij eigenlijk moet werken?

Regelmatig ziek

Als moeder breekt je hart toch wel een beetje wanneer je kind ziek en slapjes op de bank ligt. Je wilt hem of haar het liefst de hele dag verwennen, maar als je werkt, gaat dat niet zomaar. Het is iets dat Zakenmama founder Celine graag had willen weten voordat ze moeder werd: het feit dat je kind het eerste jaar heel veel ziek is. En ja, dan bedoelen we ook écht heel veel. Als ze naar de opvang gaan, is dat nog een tikkeltje erger. Best logisch, want de bacillen vliegen je daar om de oren en je kind moet nog weerstand opbouwen. Het is dus niet zo vreemd dat hij regelmatig thuiskomt met een nare verkoudheid. Of je nou in loondienst werkt of als ondernemer, het blijft puzzelen wanneer je koter ziek is.

Lees ook: 8 tips voor als je bijna moeder wordt

Ziek kind en werken als ondernemer

We horen nog regelmatig hoe makkelijk het moet zijn om te freelancen en kinderen te hebben. Je bent immers flexibel met je uren en bent vaak niet gebonden aan een vaste werkplek. Je kunt dus makkelijk je schema omgooien als je kind ziek is, of tussen de bedrijven door voor je snotterende koter zorgen. Dat denk je misschien, maar helaas: de realiteit zit toch iets anders in elkaar. Je bent misschien flexibeler qua tijd, maar je hebt nog altijd deadlines en meetings die gepland staan.

1. Afleiding en acceptatie

Werken met een ziek kind is een behoorlijke uitdaging, zeker als je thuiswerkt. Je wilt zoveel mogelijk werk verrichten, maar bent onbewust ook met iets anders bezig. Even checken of ‘ie nog goed slaapt, een glaasje water nodig heeft, niet te warm aanvoelt: je bent nu eenmaal ook moeder. Het is niet gek dat je je hoofd niet de hele tijd bij je werk kunt houden. Accepteer de situatie en bedenk hoe je het naar je hand kunt zetten. Werk bijvoorbeeld wanneer je partner thuiskomt of als je kind even slaapt. Misschien zijn jullie allebei thuiswerkende ondernemers en kunnen jullie elkaar afwisselen. Je partner zorgt bijvoorbeeld ‘s ochtends voor de zieke, terwijl jij zoveel mogelijk belangrijke to do’s afstreept. Na de lunch val jij in, zodat je partner even kan werken.

2. Tussen de bedrijven door werken als je kind ziek is

Probeer ook zoveel mogelijk tussendoor te doen. Slaapt je kind of kan hij/zij zichzelf vermaken? Schrijf dan dat ene artikel, werk je mails bij, breng eventueel je opdrachtgevers op de hoogte van de situatie. Het is al anders als je kindje om veel aandacht vraagt of nog heel jong is. Je kunt in dat geval niet veel doen. Probeer het waar mogelijk los te laten. Doe zoveel mogelijk in de tijd die je hebt, verplaats bepaalde taken en breng je opdrachtgevers op de hoogte van de situatie als je uitstel nodig hebt of een meeting moet missen. Dan weten ze in ieder geval wat er aan de hand is.

3. Planning

Werp een kritische blik op je planning. Wat moet je écht doen? Sommige taken kunnen echt wel een dag wachten. Zijn er enkele zaken die écht niet kunnen wachten? Kijk dan of iemand even op je kind kan passen, zodat jij je handen vrij hebt. In een paar uur kun jij al heel veel gedaan krijgen.

Werken voor een baas wanneer je kind ziek is

Werk jij in loondienst? Dan gaat het er net even wat anders aan toe. Waar freelancers vaak de vrijheid hebben om hun dag om te gooien, is daar bij werknemers minder sprake van. De ene werkgever is hier flexibeler in dan de andere. Naast een vrije dag opnemen zijn er nog enkele dingen waar je je op kunt beroepen.

Calamiteiten- en kort verzuimverlof

Moet je tijdens werk je zieke kind van school halen? Dan is er sprake van het calamiteiten- en kort verzuimverlof. Volgens de Rijksoverheid heb je hier recht op in het geval van ‘zeer dringende, onverwachte of bijzondere persoonlijke situaties’. Het is een onvoorziene situatie waarbij je direct iets moet zien te regelen. Het salaris wordt dan doorbetaald. Je moet het zo snel mogelijk doorgeven aan je werkgever en aangeven hoe lang je denkt dat dit gaat duren. Een kort verzuimverlof kan enkele uren tot enkele dagen duren. (Ander verhaal, maar je maakt hier ook gebruik van als er iemand overleden is en dan duurt het natuurlijk langer om alles te regelen.) Goed om te weten: de Rijksoverheid geeft aan dat een redelijk verzoek niet mag worden afgewezen door je werkgever. Het kan echter wel zijn dat er iets anders staat aangegeven in de arbeidsovereenkomst.

Wil je, als je je kind eenmaal van school hebt gehaald, thuisblijven om voor hem of haar te zorgen? Heel begrijpelijk, maar het ligt eraan wat je met je werkgever hebt afgesproken. Het kan namelijk goed zijn dat je gewoon weer aan het werk moet, zoals de bedoeling is van het calamiteiten- en kort verzuimverlof. Je moet dan zelf iets zien te regelen voor je kind. Bespreek met je werkgever wat bij jullie de procedure is. Misschien kun je het werk thuis voortzetten, tot je kind beter is. Dat ligt aan je werkgever, maar ook aan jou. Zoals je hierboven al kon lezen, is werken vanuit huis met een ziek kind niet altijd even productief en/of efficiënt.

Lees ook: 8 tips om thuiswerken met kinderen makkelijker te maken

Kortdurend zorgverlof

Let wel op, want het daadwerkelijke zorgen voor je zieke kind valt niet onder het calamiteiten- en kort verzuimverlof. In dat geval spreken we van kortdurend zorgverlof. Je mag dit verlof opnemen als je moet zorgen voor iemand die ziek is, bijvoorbeeld je kind. Hierbij gaat het ook om adoptiekinderen, pleegkinderen die op hetzelfde adres wonen en het kind van jouw geregistreerde partner of echtgenoot. Woon je samen met je partner en heeft hij of zij een kind? Ook dan mag je kortdurend zorgverlof opnemen om voor hem of haar te zorgen. De werkgever mag je wel vragen om bewijs van de noodzaak van het verlof.

Wil je voor je kind zorgen en ben jij de enige die dat kan doen? Dan mag je kortdurend zorgverlof opnemen. Je werkgever betaalt dan minimaal 70% van je salaris door. Het addertje onder het gras: jij moet écht de enige zijn die voor je kind kan zorgen. Als iemand anders voor je kind kan zorgen, bijvoorbeeld een oppas, ouder of vriendin, dan geldt dit verlof niet. Je kunt immers oppas voor je kind regelen – alleen willen veel ouders dat niet op het moment dat je kind ziek is. Voor beide keuzes is iets te zeggen. Soms kan het niet anders en moet je naar je werk, omdat er ook brood op de plank moet komen.

Maximaal aantal uren kortdurend zorgverlof

Neem je kortdurend zorgverlof op? Dan mag je dit maximaal twee keer het aantal uren dat je per week werkt, zoals aangegeven in je contract, opnemen. Dat geldt voor maximaal twaalf maanden. Werk jij 40 uur per week in loondienst? Dan heb je, verdeeld over twaalf maanden, recht op 80 uur kortdurend zorgverlof. Dit begint vanaf de eerste dag van het kortdurend verlof. Je mag per twaalf maanden op meerdere momenten kortdurend zorgverlof opnemen, zolang het maar niet het maximale urenaantal overschrijdt.

CAO

Belangrijk om te weten: de richtlijnen die de Rijksoverheid heeft opgesteld, staan niet boven het cao. Jouw cao is in dit geval dus leidend. Staan hier andere afspraken in? Dan moet je die afspraken naleven. Het ligt dus vooral aan de regels die je werkgever opstelt en hoe streng deze worden gehandhaafd. Vraag naar de mogelijkheden en pols bij collega’s hoe zij dit hebben gedaan. Misschien kun je onbetaald verlof opnemen om een dag of twee voor je kind te zorgen. Wil het allemaal echt niet? Dan zul je wellicht toch een vakantiedag op moeten opnemen. Je weet dan zeker dat je zonder afleiding en stress voor je kind kunt zorgen en kunt al je aandacht aan hem of haar geven. Dat is ook beter voor jouw stressgehalte. 😉

Ervaring met werken met een ziek kind? Deel het hieronder!

Heb je ervaring op dit vlak? Deel het in de reacties. Zo help je andere zakenmama’s weer verder.

Beeld: RODNAE Productions via Pexels

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Search

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.