VOLG ZAKENMAMA OP INSTAGRAM

Search
Close this search box.

8 tips om thuiswerken met kinderen makkelijker te maken

Ondernemende moeders weten het al een tijdje: thuiswerken met kinderen gaat niet altijd van een leien dakje. De kindjes zijn hartstikke blij dat je de hele dag thuis bent en snappen nog niet dat je eigenlijk op het werk bent. Facturen versturen, vergaderen via Zoom, een video editen. Alles gaat ineens een stuk lastiger. Dat is vooral in de vakantie een veelvoorkomend probleem, want opeens zijn jouw kinderen de hele dag thuis. Het werk gaat echter gewoon door. Of het nou gaat om peuters of tieners: deze tips laten het thuiswerken met kinderen een stuk soepeler verlopen.

8 tips voor thuiswerken met kinderen

Vanuit huis werken kan heerlijk zijn. Je kunt je dag vrijer indelen, tussendoor zet je even een wasje aan en je hoeft niet eens je sloffen uit te doen. Heerlijk om je werkdag zelf in te kunnen delen! Met de nadruk op ‘kunnen’, want het wordt een heel ander verhaal als je niet alleen thuis bent. Terwijl de kinderen genieten van hun zomervakantie, zit jij te ploegen voor je laptop. Dat jij gewoon aan het werk bent, hebben zij geen boodschap aan. Er zijn een paar tips die het thuiswerken met kinderen een stukje makkelijker kunnen maken.

1. Aparte ruimte

Heeft jouw koter weer een mooie tekening gemaakt op het behang toen je even niet oplette? Of zit hij het liefst zo vaak mogelijk bij je op schoot, terwijl je aan het werk bent? Dan kun je wel wat tips gebruiken om het thuiswerken met kinderen wat makkelijker te maken. Dat jij eigenlijk hartstikke druk bent, maakt je kinderen vrij weinig uit. Weten zij veel! Het is lief bedoeld, maar je moet wel aan de bak. Mits je kindjes wat ouder zijn, kan een kantoorruimte al een groot verschil maken. Werken op de bank of aan de eettafel is af en toe best fijn, maar het is nog beter als je een aparte ruimte hebt voor je werk. Je kinderen weten dan ook dat dat de ruimte is waar mama (of papa) zit om te werken. Zo kun jij een deur achter je dichttrekken en kunnen je kinderen je niet zo gemakkelijk afleiden. Dat gaat overigens ook op voor tieners, want een aparte ruimte kan heel wat rust brengen als je puber de hele middag op de bank zit te Netflixen. Voordat je het weet, kijk je drie afleveringen mee over zijn of haar schouder. Een aparte ruimte is dan wel zo handig. 😉

2. Betrek je kinderen erbij

Het enige wat je koter wil, is een beetje aandacht. Jij bent thuis, dus dat betekent knuffels, spelen, samen een boterham eten, nog meer knuffels, verhaaltjes vertellen. Probeer uit te leggen dat je nog steeds moet werken, maar dat je dat vandaag vanuit huis doet. Betrek je kinderen er zoveel mogelijk bij. Laat hem of haar jou ‘helpen’ tijdens het werken. Geef bijvoorbeeld kleine opdrachtjes waar ze zich mee bezig kunnen houden, of leg speelgoed klaar in een bepaalde hoek van het huis. Zijn je kinderen al wat ouder? Laat ze dan tegelijkertijd aan iets werken, zoals een educatief en indivueel spel, of begin vast met de boekenlijst. Je puber zal er in de zomer misschien niet zoveel zin in hebben, maar hé: misschien wordt ‘ie wel gestimuleerd om ook aan het werk te gaan. Door samen bezig te zijn, kunnen ze zich gemotiveerd worden om aan het werk te gaan. Spreek met kleinere kinderen wel duidelijk af dat je niet altijd kunt helpen en dat jij zelf ook echt aan het werk bent.

3. Maak afspraken

Vind jij het ook zo vervelend wanneer iemand iets van je verwacht, zonder dit te communiceren? Dan kun je je wel voorstellen waarom dit voor kinderen nog veel lastiger is. Zoals we net al zeiden, is het belangrijk om ze erbij te betrekken. Maak afspraken met elkaar, zodat alles voor iedereen duidelijk is. Wanneer ben jij aan het werk en mag je echt niet (behalve in geval van nood) gestoord worden? Je kunt hiervoor ook een handige planner of whiteboard gebruiken, zodat je kindjes altijd weten waar ze aan toe zijn.

Lees ook: 7 oppeppers om te werken na een gebroken nacht

4. Communiceer met je partner

Als ondernemende moeder ben je wat flexibeler in je dagindeling dan de meeste werkende mensen. Dat is heel fijn, maar je wilt wel je werk af hebben aan het eind van de dag. Maak daarom duidelijke afspraken met je partner. Wie doet wat in het huishouden en op welke dag? Wanneer is je partner vrij en kan hij of zij wat met de kinderen doen? Communiceer met elkaar, zodat er geen misverstanden of irritaties ontstaan.

5. Altijd een reserveplan

Je hele planning kan al gauw in de soep lopen wanneer je thuiswerkt met kinderen erbij. Eén van je hummels heeft koorts, tijdens een snelle boodschap gaat er van alles mis of er vallen opeens een paar lessen uit. Er kan altijd wel iets gebeuren. Dat hoort nou eenmaal bij het leven. Je wilt daardoor niet in de stress schieten. Wees flexibel genoeg dat je hiermee om kunt gaan. Misschien krijg je niet al je taken af, maar kun je je dag zo indelen dat je toch nog productief bent. Verwerk bijvoorbeeld je administratie of pak orders in, in plaats van bezig gaan met intensief mentaal werk. Dat is immers het mooie aan ondernemer zijn: wat je doet, bepaal je grotendeels zelf.

6. Pauzes houden

Even van je werk weglopen, de laptop dichtklappen en genieten van het moment. Pauze houden is zó belangrijk, ook thuis. Eet dus niet snel je lunch op achter je laptop, maar ga samen met je kind aan tafel zitten en neem het ervan. Pauzeren stimuleert niet alleen je motivatie en productiviteit, maar je brengt zo ook nog wat quality time door met je kind(eren). Neem tussendoor ook een korte pauze en ga bijvoorbeeld even naar buiten. Probeer je rustmomenten niet te gebruiken om taken in het huis te doen. Dat is heel verleidelijk, maar dan neem je eigenlijk alsnog niet echt pauze.

Lees ook: Waarom fulltime werken als moeder helemaal oké is

7. Plan je dag goed in

Taken tijdens je pauze afvinken raden we niet aan, maar je kunt je dag natuurlijk wel goed inplannen. Slaapt je kind tussen de middag, of is hij toch een paar uurtjes bij een vriendje spelen? Pak dan die momenten om zo efficiënt mogelijk te werken. Probeer taken waar je je hoofd echt bij moet houden op dat moment te doen. Stel prioriteiten en maak die taken eerst af. We weten maar al te goed dat het niet altijd zo simpel is, maar probeer je dag waar mogelijk in te plannen. Zo voorkom je dat je in de late uurtjes nog door moet werken.

8. Het is oké dat je werkt

Bekruipt je tijdens de werkdag toch een schuldgevoel omdat je niet met je kindje kunt spelen? Je bent niet de enige die zich zo voelt, maar je doet al keihard je best. Je moet nou eenmaal aan het werk en een schuldgevoel hoeft zich dan ook echt niet te laten zien. Of je nou parttime of fulltime werkt: weet dat het oké is.

Heb jij nog tips die hier goed bij passen? Deel ze dan vooral met ons via ons Instagram-account!

Beeld: Tatiana Syrikova via Pexels

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Search

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.