VOLG ZAKENMAMA OP INSTAGRAM

Column: ouderschap is doen wat voor jou werkt

Geef je nog steeds borstvoeding? En slaapt hij al door? Nee, als je hem telkens de borst geeft als hij wakker wordt, dan snap ik dat wel. Moet hij straks, als hij ouder wordt, dan ook helemaal vegetarisch eten? Komt hij dan niet allerlei voedingsstoffen tekort? Slaapt hij niet in zijn eigen kamer? Maar hij is toch al zeven maanden? Dan moet je hem wel zelfstandig gaan leren slapen hoor. De kritiek die je soms krijgt op het ouderschap is zeker niet mild. Onze columnist Susan van Logchem schreef er een column over.

Opmerkingen, opmerkingen, opmerkingen

Het is een kleine greep uit de opmerkingen die ik in de laatste paar weken kreeg, toen ik vertelde dat Morris ‘nog steeds’ borstvoeding krijgt, hij nog geen nacht heeft doorgeslapen, dat ik hem in slaap help door hem ‘s nachts te voeden, dat wij hem later geen vlees of vis gaan geven en dat Morris ‘nog steeds’ bij ons op de kamer slaapt en dat dat voorlopig nog wel zo zal blijven.

Stortvloed aan ongevraagde meningen en kritiek op ouderschap

Ouderschap is een mijnenveld van ongevraagde meningen en veel kritiek. Je hoeft maar iets te zeggen over de manier waarop jij (samen met je eventuele partner) de opvoeding vormgeeft en de (meestal) ongevraagde meningen vliegen je om de oren. Zeker als je soms andere opvoedkeuzes maakt dan de ‘gemiddelde Nederlander’. Of als jouw keuzes ingaan tegen de adviezen die de generaties vóór ons hebben gekregen. Of als mensen de keuzes die je maakt simpelweg niet begrijpen.

Doe wat werkt voor jou

Ik ben groot voorstander van doen wat goed werkt voor jou. Voor jouw baby/kind, voor jouw gezin. Ieder kind is anders. Iedere ouder is anders. Iedere situatie is anders. Kies wat jij denkt dat het beste is. Jij kent je kindje het beste en kunt dus het beste inschatten wat hij of zij nodig heeft. Kies daarvoor, ongeacht wat je ouders deden, wat je vriendinnen doen, wat je leest op een ouderforum, wat het consultatiebureau zegt en wat de buurvrouw vindt. 

Lees ook de andere column van Susan: Column: mijn reis naar het moederschap

Durf te kiezen

Want wanneer je kindje geboren wordt, word jij ook als ouder geboren. Het ouderschap is al lastig genoeg zonder dat je je in allerlei bochten wringt om te voldoen aan andermans verwachtingen. Keuzes over borstvoeding, flesvoeding, samen slapen, laten huilen, wel/geen suiker geven, schermtijd, al die keuzes zijn aan jou. Durf te kiezen! Durf te vertrouwen op je moederhart, dat weet heel goed wat goed is voor jou en voor jouw kindje.

Ik probeer hiermee vooral te zeggen dat je je gevoel mag volgen en vertrouwen mag hebben in je eigen aanpak. Als iets niet past bij jullie, doe het dan lekker (nog) niet! Of juist wel als het wel past bij wat je wil. Anderen gaan altijd iets van jou, je kind en jouw opvoeding vinden. Dus zullen de meningen en adviezen ook altijd blijven komen. Wat je ook kiest. Daar kun je niet omheen. Daar kunnen we niets aan veranderen.

Jouw houding telt

Wat je wel kunt veranderen, is hoe jij daarin staat. Denk je na het zoveelste ongevraagde advies; ‘Ja prima, dankjewel, dit werkt voor ons, toedeledokie’, dan is ongevraagd advies een stuk beter te verteren dan wanneer je je meteen aangevallen of juist heel onzeker voelt. En natuurlijk snap ik heel goed dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan.
Wat mij enorm helpt, is mensen om mij heen verzamelen die (veelal) dezelfde keuzes maken en enigszins dezelfde ‘opvoedingsnormen en -waarden’ hanteren voor hun gezin. Die je een berichtje kunt sturen als jij voor de honderdste keer die nacht weer je baby aan de borst legt. Die je een hart onder de riem steken wanneer je onzeker bent over het advies dat je hebt gekregen bij het consultatiebureau. Mensen die snappen hoe belangrijk jij het vindt om A te doen terwijl de hele wereld B lijkt te doen.

Je hebt elkaar nodig

We hebben elkaar (als mens, als ouders) nodig om het ouderschap vorm te geven zoals dat bij ons en onze baby past. Als we elkaar onzeker gaan maken met allerlei ongevraagde adviezen en meningen maken we het elkaar niet makkelijker, maar juist moeilijker. Niemand doet het precies hetzelfde als jij. Natuurlijk mag je iets vinden of iets op een hele andere manier doen thuis, maar dat betekent niet dat je dat dan ook moet uitspreken of daar een oordeel over moet hebben.

Maak het ouderschap beter met elkaar

Ouderschap is niet bedoeld om alleen (of met zijn tweeën) te doen. Door elkaar te dragen en te helpen, door juist je advies, kritiek en mening in te slikken, is het ouderschap een stuk prettiger voor iedereen. Dus geef die ouder in de supermarkt een knipoog wanneer hij zijn krijsende kind probeert weg te krijgen bij de snoepjes, haal het kindje van de buurvrouw ook op van de BSO als zij later is van haar werk. En houd af en toe gewoon even je mond op slot, totdat je mening of advies gevraagd wordt.

Lees ook: We moeten stoppen met moeders zoveel druk opleggen

Beeld © Karolina Grabowska via Pexels

Susan schrijft in deze column over de kritiek die je krijgt op het ouderschap, en waarom je je vooral bezig moet houden met jezelf.

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.