VOLG ZAKENMAMA OP INSTAGRAM

Zoek
Sluit dit zoekvak.

We moeten stoppen met moeders zoveel druk opleggen

Presteren. Het is een belangrijk woord in onze maatschappij waar een behoorlijke lading aan hangt. We willen allemaal het beste van onszelf laten zien, succesvol zijn, bewijzen dat we het allemaal wel kunnen. Als we dit bij een ander zien, zijn we vaak geneigd om nóg harder werken om hetzelfde te bereiken. En waarom eigenlijk? Een beetje competitie is gezond, maar we merken dat een reality check eigenlijk hard nodig is. Als moeders moeten we stoppen met onszelf zoveel druk opleggen, want bij de meeste mensen gaat het er namelijk helemaal niet zo aan toe.

Perfecte plaatje

We hebben allemaal wel een paar accounts die we vol liefde en jaloezie volgen. Wat een mooie foto’s schieten ze altijd, met lachende kinderen, schone kleren en een aesthetically pleasing huis. Bloedirritant eigenlijk. Ondertussen bezorgt het gegil van je kinderen je koppijn en probeer je je scheldwoorden in te slikken als je voor de zoveelste keer op een Duplo–blokje staat. En nee, daar hoef je je zeker niet schuldig over te voelen. Het zegt namelijk niks over hoeveel van je houdt (dat weet je zelf ook wel). Newsflash: de kans is vrij groot dat het bij dat picture perfect-plaatje er ook met vallen en opstaan aan toe gaat.

Een leven met kinderen is niet niks, laten we dat eens vooropstellen. Een gezin met een á twee kinderen vinden we als maatschappij heel normaal en bijna de ‘norm’. Daarbij wordt soms vergeten wat voor enorme verandering het is wanneer je kinderen krijgt. Vanaf dag één word je leven nooit meer wat het was. Dat is oké, want je krijgt er de liefde(s) van je leven voor terug. Toch is het goed om er eens bij stil te staan dat er heel veel is veranderd. Life changing, zelfs. Het is dus heel normaal als je op sommige vlakken (gevoelsmatige) steken laat vallen en het niet allemaal meer redt.

Zo is het moederschap

Was jouw huis vroeger spik en span met geen rommeltje in het zicht, en ligt er nu her en der kleding en speelgoed? Ligt de was lange tijd onopgevouwen in de wasmand te wachten tot het strijkmoment, tot je het uiteindelijk gewoon in de kast propt? Vergeet je op app’jes te reageren, loop je er soms bij als een kip zonder kop, of heb je het idee dat je hoofd overstroomt?

Welkom bij het moederschap!

Moeders en druk opleggen

Laten we duidelijk zijn: wij vinden me-time echt enorm belangrijk. Als moeder komt je kind meestal op nummer één en het leven kan heel hectisch zijn, maar het is ook heel belangrijk dat je jezelf niet vergeet. Je kunt alleen maar op je best zijn als je je ook op je best voelt, als je goed voor jezelf zorgt. Dat brengt ons direct tot punt twee: dat ‘op je best zijn’ en dat hele presteren, dat is waarschijnlijk een stuk minder. Je kunt niet overal hetzelfde blijven presteren als je kinderen hebt gekregen en dat is oké. Moeders en druk opleggen lijkt hand in hand te gaan, terwijl het nergens voor nodig is. Niemand verwacht dat je alles blijft doen. Ook al voelt dat soms wel zo.

Online lijkt het altijd alsof die ouders het zo goed voor elkaar hebben. Verse, gevarieerde maaltijden, uitjes met de kids, blije gezichtjes. Het keyword is hier ‘lijkt’, want we vergeten soms dat we maar een klein deel zien. Mensen delen hun leven online, maar er staat niet 24/7 een camera aan. Misschien is het bij hen ook een gigantische rommel achter de schermen. Misschien staat de camera precies zo dat je die berg met kleding of oude pizzadozen niet ziet. Je ziet niet dat de kinderen net voor de foto misschien een woede-aanval hadden van een uur lang, of al het eten van tafel gooiden omdat ze zo moe waren dat ze overprikkeld raakten. Het lijkt allemaal 100% mooi, maar we weten niet hoe het er echt aan toe gaat.

Dat is overigens precies waarom Zakenmama überhaupt bestaat, want onze founder Celine dacht hetzelfde: hoe doen al die mama’s dat toch?! Daarom is het goed om ook eens de andere kant te zien. Het gaat er meestal echt niet zo aan toe. Natuurlijk zijn er families waarbij het soepel verloopt en het huis netjes en schoon is. Maar dat betekent niet dat jij het niet goed genoeg doet.

Lees ook: Zelfcompassie en respect: waarom je jezelf vaker mag vieren

Geen excuses maken

Celine betrapt zichzelf er nog wel eens op dat ze een vriendin of collega vergeet terug te appen. “Sorry, het was hier even spitsuur, vandaar dat ik niet heb gereageerd.” Eigenlijk best gek. Waarom zeggen we überhaupt sorry? Waarom voelen we de neiging om onszelf te verantwoorden? Het leven loopt zoals het loopt en soms is het chaotisch. Je bent immers niet alleen voor jezelf verantwoordelijk, maar ook voor een ander. Dat je dat voor elkaar krijgt, is eigenlijk magisch, toch? Jij hebt dat kleine wolkje (of inmiddels puber) van top tot teen gemaakt. Je geeft hem of haar zoveel mogelijk liefde en doet je best om het leven zo goed mogelijk te maken. Je doet zó je best.

Houd die gedachte in je achterhoofd, de volgende keer dat je door je Instagram feed scrolt. Probeer bij al die perfecte foto’s te herinneren dat mensen meestal geen lelijke foto’s online zetten en dat één zo’n beeld niets zegt over de werkelijke situatie – en al helemaal niet over die van jou. We doen als mama’s allemaal eigenlijk maar wat. Zo lang jullie gelukkig zijn, is dat het enige wat telt.

Wil je meer van dit soort content zien en een gezonde balans tussen mooie foto’s en herkenbare situaties? Volg Zakenmama dan ook op Instagram om niets te missen.

Headerbeeld: Yan Krukov via Pexels

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Zoek

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.