VOLG ZAKENMAMA OP INSTAGRAM

Column: Nieuwe baan terwijl je zwanger bent

Het is een vraag die bij veel zakenmama’s door het hoofd spookt: moet je tijdens een sollicitatie wel of niet aangeven dat je zwanger bent? Het zou geen verschil moeten maken, maar bij velen is er toch de angst dat ze door de zwangerschap worden afgewezen. Wat nou als je nét een nieuwe baan hebt en er op dat moment achter komt dat je zwanger bent? Daar weet Vérène, moeder van dochters Ise (bijna 4) en Pimme (bijna 1), alles van. In deze column vertelt ze hoe deze situatie voor haar uitpakte.

Vérène vertelt wat zij deed toen ze erachter kwam dat ze zwanger was terwijl ze net een nieuwe baan had.
© Pavel Danilyuk via Pexels

Moederschap en ambitie combineren

Vlak na de geboorte van Ise sloeg bij mij de twijfel toe. Ben ik wel een goede mama? Is vier dagen werken niet te veel? Kun je het moederschap en ambitie wel combineren? Ten tijde van deze twijfels gingen we ook de eerste lockdown in, dus het was pittig.

Gelukkig vond ik mezelf terug en besloot ik dat je het moederschap en ambitie prima kunt combineren. Ouderschap doe je namelijk niet alleen: je deelt het met je partner, opvang, oppas, opa’s en oma’s. Dat grote vangnet zorgt ervoor dat ik mijn ambities kan najagen.

Reizen voor je werk

Zo ook in de zomer van 2022. Ik zag een functie voor productspecialist langskomen bij een wereldwijde leverancier van laboratorium artikelen. In de vacature stond dat 25-50% bestond uit reizen. Een paar vragen kwamen direct in mij op: wat wordt er bedoeld met reizen? Is dit overdag naar klanten in plaats van werken op kantoor? Of ben je daadwerkelijk overnacht weg? Gaat het dan om één tot twee dagen per week of per maand? En is dat elke maand? Met andere woorden: eerst vragen, dan conclusies trekken.

Het bleek inderdaad om een buitendienst functie te gaan waarbij je ongeveer eens per twee maanden een paar nachten weg bent. Dit overlegde ik met Bart en hij vond dat prima. Ik ook, sterker nog, ik vind het heerlijk om af en toe weg te mogen!

Lees ook: Zwanger zijn en solliciteren: wat mag en wat moet?

Nieuwe baan en zwanger

Half juli kreeg ik het goede nieuws: ik was gekozen voor de baan! Het ging tussen mij en een man, maar de manager wilde mij. Mijn toekomstige collega’s hadden hun zorgen geuit over eventuele zwangerschappen (want ja, vrouw van net 31, met een kind van ruim twee jaar…). Maar mijn nieuwe manager vond dat dit niet mocht meewegen in de keuze, en ik was in zijn ogen de juiste fit. Wat was ik blij!

Nu wil het feit dat ik, een paar dagen voor dit telefoontje maar wel na het laatste interview, ontdekte dat ik zwanger was. De twijfel sloeg opnieuw toe. Moest ik dit vertellen voordat ik tekende? Moest ik überhaupt wel tekenen? Was het niet beter om de baan te houden die ik op dat moment al had?

Uiteindelijk gaf mijn man Bart de doorslag om wél voor deze nieuwe baan te gaan, ook al was ik zwanger. “Zwanger zijn is tijdelijk”, zei hij. “Misschien werk je hier straks wel vijf of tien jaar, en wat zijn die paar maanden dan?” Hij had natuurlijk gelijk, dus tekende ik het contract en ik zou in oktober starten.

Eerlijkheid duurt het langst (en kan goed uitpakken)

Twee weken voor ik begon heb ik mijn nieuwe manager gebeld. Ik wilde eerlijk zijn over mijn zwangerschap. Een stemmetje in mijn hoofd zei: “Dan kunnen ze nog van je af in de proeftijd”. De beste man reageerde verbaasd, maar schakelde direct. Hij feliciteerde me en vroeg hoe het met mij ging. Ook vroeg hij hoe lang ik verlof zou willen hebben. “Tot de baby zes maanden oud is”, zei ik. “Oh! Dat valt mee!” was zijn antwoord. Hij komt uit Duitsland en was een jaar verlof gewend. Wat een meevaller voor mij!

Toen ik begon in oktober heb ik natuurlijk mijn beste beentje voorgezet. Niet dat ik ging overwerken – mijn gezondheid is mij heilig – maar ik was gefocust en enthousiast. 4,5 maand later ging ik met verlof met een ‘exceeds expectations’ bij de beoordeling. Tijdens mijn eerste week terug in september, waarbij ik 3 nachten in Athene verbleef voor een salesmeeting, ontving ik mijn vaste contract. 

En zo kan het dus ook! 🙂

Voor Zakenmama zal ik met enige regelmaat over mijn werk en moederschap schrijven. De volgende keer over de zakenreis naar Athene, terwijl ik nog borstvoeding gaf aan Pimme. Verwacht daarnaast ook artikelen over andere trips, beurzen en de ontwikkeling die volgden op mijn werk. 

Lees ook: Langer ouderschapsverlof, meer geld en meer rechten: dit is het 21e-Eeuws Verlof

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.