VOLG ZAKENMAMA OP INSTAGRAM

Je kind op social media: hoe ga je ermee om? 

We zien het steeds vaker: jonge kinderen met een smartphone. Soms spelen ze alleen een spelletje, maar er zijn ook genoeg kinderen die het wereldwijde web verkennen op jonge leeftijd. Natuurlijk moet iedere ouder zelf weten wat zijn of haar kind mag doen, en of je kind social media gebruikt. Wij zijn er immers niet om te oordelen, in tegendeel! We moeten allemaal onze weg zien te vinden in deze technologische maatschappij. Het is wel goed om erover na te denken. Wat kan je kind allemaal tegenkomen? Hoe goed kun je hem of haar beschermen en hoe kun je het verantwoord houden?

Wel of geen telefoon?

Het is een lastige kwestie. Steeds meer kinderen lijken een eigen telefoon te willen. Je wilt dat jouw kind meegaat met de tijd, maar als moeder wil je hem of haar tegelijkertijd ook beschermen. We weten immers allemaal wat voor nare dingen ze tegen kunnen komen. Niet alleen content waar ze te jong voor zijn, maar ook scamming en cyber bullying zijn zaken waar je rekening mee moet houden. Het is heel begrijpelijk als je je kind een telefoon en/of iPad wilt geven en dat kan ook prima, als je maar weet waar je op moet letten.

Risico’s social media

Een leuk filmpje bekijken, foto’s liken van vrienden of rondstruinen op YouTube. Daar kan niet zoveel misgaan, toch? Helaas zitten we al in een hele andere online wereld dan waar wijzelf in zijn opgegroeid. Facebook wordt door jongeren amper gebruikt en YouTube is vervangen door TikTok. Het lijkt misschien onschuldig, maar ook op dit soort apps zitten veel mensen die rare dingen posten. Daarnaast hebben kinderen vaak nog niet het vermogen om bepaalde consequenties in te zien, of ze hebben niet door dat iets een beetje sketchy is.

Gevaarlijke challenges

Zo is TikTok begonnen als een hele leuke app waar gebruikers korte video’s van zichzelf plaatsen, waarin ze liedjes lipsyncen en dansjes doen. Inmiddels wordt er van alles gepost. Persoonlijke verhalen, grappige filmpjes en ingewikkelde dansjes zie je vooral terug, maar veel voorkomend zijn ook bepaalde ‘challenges’. Sommige tieners dansten bijvoorbeeld sensueel op een liedje met een bepaald filter eroverheen, waardoor de achtergrond rood werd en je alleen het silhouette van degene zag. Dat filter kon echter worden weggehaald en niet iedereen had even verhullende kleding aan. Zij denken dat het het filter hen beschermt, maar dat is niet zo. Misschien niet handig, maar veel kinderen en tieners denken daar ook niet bij na. Er komen ook andere uitdagingen voorbij, zoals de hoofden naar elkaar toe buigen, iets omhoog gooien (zoals een fles of telefoon) en hopen dat het niet op je hoofd valt, zolang mogelijk je adem inhouden tot je bijna flauwvalt en tanden vijlen met een nagelvijl (!).

Het klinkt misschien bizar en sommige trends zijn dingen die wij vroeger ook als kind deden. Hier komt echter wel iets belangrijks bij kijken: de likes die een kind kan krijgen op social media. Daar wordt veel voor gedaan. Het motiveert, het kind voelt zich populair en heeft het idee dat hij erbij hoort. Kinderen kunnen bepaalde risico’s niet inschatten en kunnen niet inzien hoe slecht iets kan aflopen. Dat kan hele nare gevolgen hebben. Daarnaast zijn dit soort challenges veel toegankelijker dan vroeger. Destijds sprak je af met vrienden of probeerde je zoiets op school; nu zien ze het voorbijkomen op hun For You-page en proberen ze het uit in hun eentje. Het lijkt misschien simpel, maar echt: pas ermee op.

Lees ook: Help, mijn kind is online! Waar moet ik op letten?

Leeftijd voor accounts

Wist je dat je in Nederland, als je jonger bent dan zestien jaar, toestemming nodig hebt van je ouders om een social-media-account te maken? Dat is niet voor niets, want op veel apps kan de content erg uiteenlopen. Voor Facebook en TikTok moet je minimaal 13 jaar zijn, maar voor Instagram is dit 16 jaar.

Let hierbij wel op dat het aanmaken van een account eigenlijk veel te makkelijk gaat. Hoewel de sites een minimale leeftijd eisen, zegt dat niet alles. Maar al te vaak krijg je een pop-up te zien waarin je moet aangeven 13+ (of ouder) te zijn. Daarna word je doorgestuurd naar de site of mag je het account aanmaken. Geef je aan de minimale leeftijd niet te halen, dan mag je het account niet aanmaken. Op Instagram moeten ouders een kopie maken van de ID-kaart of €0,50 cent overmaken. Alleen dan krijgen de kinderen de volledige versie te zien. Doen ze dat niet, dan zien ze een versie met minder mogelijkheden. Een goede zet, maar het is dus ook makkelijk te omzeilen door te zeggen dat je wél 13 of 16 jaar bent. Laten we eerlijk zijn: zo waren wij vroeger ook.

Social media en je kind: wat doe je als ouder?

Hoe ga je dat tegen? Dat is nog best lastig, want je kunt je kind niet 24/7 monitoren. Het ligt onder andere aan de schermtijd die je kind krijgt, de controle en hoe je omgaat met zijn privacy. Check je bijvoorbeeld regelmatig zijn zoekgeschiedenis en accounts, of wil je dat liever niet doen? Voor beide keuzes valt natuurlijk iets te zeggen, maar waar kies je dan voor?

1. Gesprek aangaan met je kind over social media

Het is heel belangrijk dat je kind niet het idee krijgt dat je hem niet vertrouwt. Durf dat gesprek aan te gaan, praat over social media en wat het kan betekenen. Leg uit dat het probleem niet bij jouw kind ligt, maar bij de mensen op het internet.

2. Touwtjes in eigen handen nemen

Je kunt als ouder zelf die stap nemen en de accounts voor je kind aanmaken. In het gesprek geef je aan dat je begrijpt dat hij of zij graag online wilt zijn, maar leg je ook de risico’s en gevaren uit. Vertel duidelijk wat voor mensen op het internet rondspoken. Door de accounts zelf aan te maken, toon je aan je kind dat je hem vertrouwt en die vrijheid van social-media-gebruik wilt geven, maar je hebt zelf de touwtjes in handen. Natuurlijk kan je kind alsnog een geheim account aanmaken of het wachtwoord verwijderen, maar dan kun je aangeven dat het vertrouwen is beschadigd. Je hebt de eerste stap in ieder geval gezet en laat zien dat je bereid bent om met je kind samen te werken.

3. Vergrendelen van apps en/of telefoon

Wil je meer zekerheid? En wil je zelf bepalen wat de kinderen zien en waar ze toegang tot hebben? Er zijn meerdere mogelijkheden om apps of telefoons te vergrendelen. In YouTube kun je in jouw account bijvoorbeeld de ‘Beperkte modus’ aanzetten. De video’s worden dan gefilterd. Overschrijden ze bepaalde leeftijdslimieten of de community guidelines? Dan krijg je ze niet te zien. Let wel op dat dit geen waterdichte methode is.

Op TikTok kun je dezelfde modus aanzetten. In het account ga je naar de instellingen en klik je op ‘Digitaal welzijn’. Schakel ‘Beperkte modus’ in en voer een code in. Door deze modus kan je kind bepaalde (leeftijdsgebonden) filmpjes niet zien.

Een disclaimer: beperkte modi maken het internet een stukje veiliger, maar er kan altijd iets doorheen glippen of omzeild worden. Let dus altijd goed op en houd de online veiligheid van je kind goed in de gaten.

Op sommige telefoons, zoals iPhones, kun je ‘Begeleide toegang’ instellen. Je kind zit dan als het ware vast in een door jou gekozen app en kan niet zomaar op andere apps klikken. Zo voorkom je dat hij opeens per ongeluk iets aanschaft met je Apple Pay of je collega’s appjes stuurt. Via de instellingen ga je naar ‘Toegankelijkheid’ en zet je vervolgens ‘Begeleide toegang’ aan. Stel een wachtwoord in of activeer Face ID. Open een app, bijvoorbeeld Netflix, en druk drie keer op de startknop of de knop aan de zijkant om de modus te activeren. Klik op ‘start’ en voilá! Nu kun je met een gerust(er) hart de telefoon aan je kind geven. Wil je de modus beëindigen? Druk dan weer drie keer op de knop, vul het wachtwoord in en stop de sessie.

Lees ook: Welke foto’s van mijn kind deel ik op social media?

Wel of geen social media verbieden bij je kind?

Als kind wil je er graag bij horen en de grenzen opzoeken. Iets verbieden kan er juist toe leiden dat je kind het extra graag wil proberen. Naar onze mening is het verbieden van social media eigenlijk ook niet van deze tijd. Onze wereld wordt steeds technischer en sneller. Voor zowel school als werk moet je tegenwoordig online kunnen zijn en veel scholen maken al gebruik van tablets tijdens de les. Je komt er simpelweg niet omheen, dus we kunnen beter leren hoe we ermee om kunnen gaan en hoe we onze kinderen zo veilig mogelijk houden. Er zijn ook apps waardoor je inzicht krijgt in het telefoongebruik van je kind, zoals FamilyTime. Dat geeft jou als ouder meer controle, maar tegelijkertijd kan het voor het kind voelen alsof je hem niet vertrouwt. Ga dus sowieso het gesprek aan. Je kind voelt zich daardoor misschien minder verweten of op de vingers getikt, en wordt er juist bij betrokken. Zo voelt ‘ie zich direct een stukje volwassener en ouder – en dat is wat de meeste kinderen willen, toch? 😉

Waar ligt voor jou de grens?

De ene ouder checkt iedere avond de zoekgeschiedenis van zijn kind, terwijl de ander ‘m juist vrijlaat. Wij zijn natuurlijk benieuwd: wat vind jij en wat zou jij doen? En heb je vragen die je aan een expert zou stellen? Laat ze dan achter in een reactie!

Beeld: Andrea Piacquadio via Pexels

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.