VOLG ZAKENMAMA OP INSTAGRAM

Yes, dit kan ik! Zo kies je voor grote verandering in je leven

Een baan zonder werkgeluk, vervelende werksituatie of droom die je al zo lang achterna wil gaan: in ons leven ervaren we allemaal wel eens een punt waarop we snakken naar verandering. Maar zeker als moeder kan het lastig zijn om te kiezen voor verandering in je leven. Je wilt zoveel mogelijkheid zekerheid creëren voor je kinderen en de stigma’s, meningen en verwachtingen van je omgeving maken het niet makkelijker om het roer radicaal om te gooien. Toch kun je ook (en juist!) als moeder voor grote verandering in je leven kiezen, zonder alles te riskeren. Hoe creëer je een situatie waarin je als werkende moeder veilig dit soort grote stappen neemt? We hebben 4 tips om je op weg te helpen. Want: écht, dit kan jij!

Tip 1: Voel dat je het kunt én mag doen

Durven te kiezen voor grote verandering in je leven, begint bij geloven in jezelf. Zenuwachtig zijn voor het onbekende is hartstikke normaal, maar dit hoeft je niet tegen te houden. Sterker nog, het is vaak een indicatie dat je op het juiste pad staat! Krijg daarom helder waar de worsteling zit, zonder oordeel naar jezelf toe. Wat houdt je op dit moment tegen? Zijn er redenen, personen, omstandigheden of factoren waardoor je twijfelt? Pas dan kun je het aan gaan pakken. Jij hebt namelijk de controle, jij bepaalt wat er gebeurt.

Toch gaat het mindset stukje verder dan alleen geloven dat je het kan doen. Juist als moeder is het namelijk ook ontzettend belangrijk dat je beseft dat je dit mag doen. Je mag voor jezelf kiezen. Ja, ook als je verantwoordelijk bent voor een of meerdere hulpeloze mini-mensjes die volledig afhankelijk zijn van jou en je financiële zekerheid. Juist als moeder kan het kiezen voor jezelf namelijk een enorm groot, positief effect hebben, dat veel verder strekt dat jijzelf.

Pak die twijfels er dus nog eens bij en vorm ze voor jezelf om. Stel dat je voor jezelf op wil komen op je werk en vol voor die promotie wil gaan. Wat zullen je collega’s denken? Wat als je faalt omdat je “compleet ongeschikt bent en NOOIT in je hoofd had moeten halen om dit te proberen”. Check, imposter syndrome herkennen we allemaal. Maar draai het eens om: wat voor geweldig voorbeeld of waardevolle les zou je – zelfs in het slechtste scenario – aan je kids meegeven? Voor verandering kiezen omdat je voelt dat het een juiste stap is, is vrijwel nooit een slecht idee.

Lees ook: Zelfcompassie en respect: waarom je jezelf vaker mag vieren

Tip 2: Omring jezelf met de juiste mensen

Je hebt mensen om je heen nodig die je begrijpen, die je steunen in je beslissingen en die waar nodig helpen. En dat zijn niet altijd de mensen die het dichtst bij je staan. Je liefste mede-zakenmama die in loondienst werkt, zal misschien niet begrijpen waarom je alles wilt laten vallen om je eigen onderneming te beginnen. En die ondernemende familie begrijpt misschien niet dat jij helemaal klaar bent met je eigen uren indelen en verlangt naar een 9-tot-5 baan op kantoor. Dat is oké! Niet iedereen hoeft op elk gebied met je te levellen. Het is alleen wel belangrijk om jezelf te omringen met mensen die al doen of geloven in wat jij wil doen.

De volgende stap is daarom het creëren van het juiste emotionele safety net. Ken je ze (nog) niet? Geen zorgen! Vind een nieuwe podcast om dagelijks je dag mee te starten, connect met mensen via Instagram of binge-watch je favoriete YouTuber die doet wat jij wil doen. Jij bent het product van de mensen – offline én online – die dagelijks het dichtst bij je staan. Creëer je die (virtuele) cirkel zorgvuldig, dan zul je zien dat het geloven in jezelf en het nemen van de nodige actie ineens een stuk makkelijker en vertrouwder voelt.

Verandering als moeder
© Green Chameleon via Unsplash

Tip 3: Creëer een financieel vangnet

Kiezen voor grote verandering in je leven, zoals stoppen met je baan, kan financiële risico’s met zich meebrengen. Dat kan een reden zijn om het niet te doen of het een lange tijd voor je uit te schuiven. Begrijpelijk, maar je hoeft je er niet door tegen te laten houden. Maak kennis met: je financiële safety net. Kijk eens goed naar je uitgaven en vaste lasten. Hoe lang zou je het kunnen uitzingen als je nu zou stoppen? Oftewel: hoe groot moet je spaarpot zijn om te durven kiezen voor de verandering die jij zo graag wil?

Veel vrouwen kiezen voor een spaarpotje dat 3 tot 6 maanden aan uitgaven kan dekken. Daarbij is het belangrijk om niet alleen te kijken naar een budget voor boodschappen, de huur/hypotheek en de zorgverzekering, maar ook een buffer te creëren voor eventuele tegenslagen. Een kapotte wasmachine, onvoorziene tandartskosten, een nieuwe fiets voor je kind, autoreparaties… Een dure grap, en dat soort onkosten komen altijd wanneer je het niet verwacht.

Nu zullen we er niet omheen draaien: het wegzetten van 3 tot 6 maanden aan inkomsten is tegenwoordig absoluut een luxe en lang niet even makkelijk voor iedere mama. Maar het praktisch bekijken van je persoonlijke financiële vangnet kan wel heel empowering zijn. Iedere keer als je naar je spaarpot kijkt, denk je “Yes, dit kan ik!”. Ook al duurt het opbouwen ervan misschien langer dan je hoopt, je wordt er wel dagelijks aan herinnerd dat je voor jezelf kiest. En het nemen van de sprong in het diepe is ineens een stuk minder eng, want jij bent voorbereid.

Lees ook: Financiële vrijheid: wat betekent dat voor jou?

Tip 4: Back-up plan

De laatste, maar zeker niet minst belangrijke tip om te kiezen voor verandering in je leven: het maakt niet uit als het een keer niet lukt. Misschien loopt je plan (in het begin) niet zoals verwacht. Dat risico bestaat, maar geen zorgen. Dat is waarom plan B’s zijn uitgevonden! Als het niet zou lopen als je wilt, wat ga je dan doen? Desnoods doe je even iets heel anders. Wil je ondernemen maar heb je start-up perikelen? Je kan altijd even in een supermarkt of kledingwinkel werken, of maaltijden bezorgen. Misschien niet je ideale scenario, maar ook dat zijn belangrijke en waardevolle banen die je helpen om even te overbruggen.

Dat is geen falen, want het betekent niet dat je niet nog steeds aan je plan A werkt (of deze bijschaaft als het niet is wat je ervan verwacht had). Geen enkel carrièrepad is zonder kronkels en omwegen. Het is goed om alvast wat omweggetjes uit te stippelen, mocht het nodig zijn. Maar je hoeft er niet teveel aan vast te houden. Een plan B geeft je geruststelling, waardevolle lessen en nog meer tijd om plan A te laten lukken. Het leven loopt nooit zoals verwacht, dus vol moed en met opgeheven hoofd je op plan B storten, zet nog weer eens een mooi voorbeeld voor je kleintjes. Geloof in jezelf, geloof dat je het kunt en ga voor je eigen geluk. Jij kan dit, zakenmama!

Headerbeeld: SHVETS production via Pexels

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.