VOLG ZAKENMAMA OP INSTAGRAM

Kinderdagopvang wordt duurder: wat houdt het in?

De kinderopvang wordt een stuk duurder in 2023. Dit terwijl er juist gesproken werd over gratis kinderopvang in de toekomst. De prijsstijging is een schok voor veel families, want de nieuwe tarieven zijn niet voor iedereen te betalen. Wat houdt de verandering precies in? En wat betekenen de stijgingen voor jullie?

De kinderopvang wordt duurder, duurder, duurder

Het zal de meesten niet zijn ontgaan dat de prijzen zijn gestegen. Benzine, (kinder)kleding, boodschappen, gas en elektriciteit: het begint veel mensen te knijpen in de portemonnee. Wellicht werk je nu meerdere uren om alles te kunnen bekostigen. Wanneer je een gezin hebt en je partner ook werkt of je alleenstaand bent, is het wel zo handig dat iemand op de kinderen kan passen.  Maar als de kinderdagopvang een stuk duurder wordt, is het nog maar de vraag of de twee tegen elkaar opwegen.

Prijsstijging van gemiddeld 8,5%

De inflatie treft namelijk niet alleen ons als burger: ook de kinderdagopvang en buitenschoolse opvang kunnen het langzamerhand niet meer ophoesten. Voor veel organisaties betekent dat een flinke verhoging van zo’n 8,5 procent, hoewel dat bij sommige organisaties nog hoger ligt. RTL Nieuws legde de gemiddelde uurtarieven van verschillende opvangen naast elkaar. Voor de kinderdagopvang betekent het een verschil van gemiddeld €0,77 per uur. Dat is per maand al een stijging van €30,80 voor één kind dat één dag per week naar de opvang gaat. Voor elke dag extra komt daar dus weer €30,50 per maand bij. En dat tikt dus flink aan. Een bittere pil in een tijd waarin we steeds meer op onze uitgaven letten.

De uurtarieven gaan omhoog, maar de kinderopvangtoeslag helaas niet. Dat maakt het al lastiger, maar er zit nog een addertje onder het gras. In 2023 moet je namelijk nog meer geld bijleggen. De kinderopvangtoeslag is voor veel ouders een welkome bijkomstigheid, maar het weegt bijna niet op tegen de prijsstijging. Vooral mensen met een lager of middeninkomen zijn hiervan de dupe.

Minder of juist meer werken?

Voorheen konden ouders nog overstappen naar een concurrerende opvang. We hebben echter in deze tijd ook nog eens te maken met personeelstekort en lange wachtlijsten. “Ouders kunnen geen kant op”, vertelt ook Gjalt Jellesma, woordvoerder van belangenorganisatie BOinK, “De positie van ouders is nog nooit zo zwak geweest.”

Veel ouders staat een keuze te wachten: minder vaak naar de kinderdagopvang of besparen op andere vlakken. Een andere optie is dat één van de ouders minder gaat werken om de kosten van de opvang te minderen, maar wie neemt die beslissing op zich? We willen immers dat vrouwen aan het werk blijven, maar tegelijkertijd wordt al gauw verwacht dat de moeder thuis blijft. Voor alleenstaande ouders is het ook een lastig parket, want zij moeten het al in hun eentje zien te redden.

We vroegen binnen de community hoe jullie hiermee omgaan. Maken jullie je zorgen, of voelt het nog als een ver-van-mijn-bed-show? En wat gaat er veranderen? Gelukkig zijn er zakenmama’s die zich vooralsnog niet te veel zorgen over maken of het nog even aankijken. Voor sommigen betekent het dat het aantal dagen op de kinderdagopvang of buitenschoolse opvang wordt teruggeschroefd. We hebben ook best wat zakenmama’s gesproken die aangeven dat ze minder gaan werken om het verschil zo op te vangen. Sommigen overwegen zelfs om te stoppen met werken, omdat bijna het hele inkomen naar de opvang gaat.

Kinderopvang duurder worden
© Yan Krukau via Pexels

Kinderopvang duurder :wat kun je doen?

Het zijn lastige tijden voor iedereen. Het is niet gek als je je wellicht down of een beetje hopeloos voelt door het duurder worden van de kinderopvang, dat is heel begrijpelijk. Weet dat de community van Zakenmama altijd voor je klaarstaat en dat je niet de enige bent die hiermee worstelt. Laat het je niet omlaag brengen en probeer mogelijkheden te zoeken, hoe lastig het ook is. Maak je je zorgen? Zoek hulp en praat met mensen in je omgeving. Wie weet kan een familielid, vriend of kennis een dag oppassen. Daarnaast kun je ook het gesprek aangaan met je werkever. Wellicht kunnen zij iets betekenen in de vorm van loonsverhoging, thuiswerken of iets eerder naar huis.

Lees ook: Een ziek kind: hoe los je het op met werk?

Update 13 december: tóch extra kinderopvangtoeslag

Het lijkt er nu toch doorheen: de kinderopvangtoeslag gaat per 2023 alsnog omhoog zodat ouders geholpen worden met de stijgende opvangprijzen. Het kabinet heeft de vergoeding van 5,66 procent voor 2023 nu met 0,94 procentpunt verhoogd naar 6,6 procent. Hiermee wil de minister ook voorkomen dat ouders in financiële problemen komen en stoppen met werken, omdat de opvang te duur wordt. “Ik kan mij goed voorstellen dat ouders hier wakker van liggen”, reageert minister van Sociale Zaken Karien van Gennip in een brief aan de Tweede Kamer.

De kinderopvangtoeslag zal voor 2023 er nu als volgt uit zien:

  • een vergoeding voor een kinderdagverblijf : € 9,06 per uur
  • een vergoeding voor buitenschoolse opvang € 7,79 per uur
  • een vergoeding voor opvang bij gastouders € 6,80 per uur

“Het positieve nieuws is dat de minister heeft geluisterd naar onze zorgen”, reageert voorzitter Gjalt Jellesma van de belangenvereniging voor ouders in de kinderopvang (BOinK). “Maar dit lost het probleem maar een klein beetje op. De prijzen van de opvang liggen in vrijwel de hele sector hoger dan de prijs waarover de toeslag wordt uitgekeerd. Het verschil moeten ouders volledig zelf betalen.”

BOinK tipt ouders om zo snel mogelijk de nieuwe tarieven van de opvang door te geven aan de Belastingdienst. Op die manier kan dit worden meegenomen in de berekening van de kinderopvangtoeslag voor 2023. Je kunt de tarieven doorgeven in de Belastingdienst app of via de website.

Hulp nodig bij het invoeren? Belangenorganisatie BOinK heeft een Toolkit Uitleg Kinderopvangtoeslag ontwikkeld, waarin in begrijpelijke taal uitgelegd wordt hoe je een wijziging voor de kinderopvangtoeslag kunt doorvoeren. Met behulp van een app, een informatiebrief en checklist word je stap voor stap door de site van Toeslagen geleid. Download de gratis app hier.

Headerbeeld: cottonbro via Pexels

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.