VOLG ZAKENMAMA OP INSTAGRAM

Search
Close this search box.

Wat zijn de verschillen tussen kinderopvang en gastouderopvang?

Als ouder kom je op een gegeven moment voor een bepaalde keuze te staan: waar breng je je kindje naar toe als je gaat werken? Je bent natuurlijk op zoek naar een veilige en fijne plek waar je kind gedurende de dag kan verblijven. Daar zijn allerlei soorten opvang voor, zoals het vragen van familieleden, het inhuren van een nanny of het regelen van verblijf. Zo kun je je kind naar de kinderopvang brengen, maar je kunt ook kiezen voor een gastouder. Beide vormen hebben bepaalde voordelen. Wat is het verschil tussen kinderopvang en een gastouder?

Kinderopvang, gastouderopvang of gastouder aan huis?

Een kinderopvang of kinderdagverblijf vangt kinderen tussen drie weken en vier jaar oud. De leeftijd van de kinderen ligt dus redelijk dicht bij elkaar. Hier kun je ook nog kiezen uit verticale groepen, waarbij kinderen verschillende leeftijden hebben, en horizontale groepen, waarbij ze dezelfde leeftijd hebben. Bij een kinderopvang zijn meerdere begeleiders per groep werkzaam, welke een pedagogische opleiding hebben afgerond. 

Bij gastouderopvang worden de kinderen bij iemand thuis opgevangen. Het gaat dan om maximaal zes kinderen, in de leeftijd van nul tot dertien jaar. Waar de leeftijden in een kinderdagverblijf redelijk dicht bij elkaar liggen, is dat bij gastouderopvang dus vaak anders. Het kan zijn dat jouw peuter bijvoorbeeld in een groep terechtkomt met oudere kinderen. De groepen zijn kleiner en er is dan ook minder begeleiding ten opzichte van de kinderopvang. Wil je gerichte 1-op-1 opvang voor je kind(eren)? Dan kun je ook kiezen voor een gastouder aan huis. Zo kan je kindje lekker thuis blijven en kan er bijvoorbeeld ook een vriendje komen spelen.

Verschillen kinderopvang en gastouder

Er zijn meerdere verschillen tussen kinderopvang en een gastouder op locatie of aan huis. Van locatie tot de kosten: we zetten de verschillen voor je op een rijtje.

1. Op locatie of thuis

Als je kiest voor kinderopvang, breng je je kind een dag(deel) naar het verblijf toe. 

Kies je voor een gastouder, dan breng je je kind meestal naar het huis van diegene toe. Een huiselijke omgeving kan voor een kind erg prettig zijn. Je kunt ook een gastouder vragen om naar jouw huis te komen. Je kind krijgt dan 1-op-1 toezicht, tenzij je aangeeft dat er ook andere kinderen bij jou thuis mogen worden opgevangen.

2. Aandacht

Bij een kinderopvang zijn de groepen groter dan bij een gastouder, maar je kind wordt wel met leeftijdsgenootjes opgevangen. Ze kunnen samen spelen en leren, wat goed is voor de sociale ontwikkeling van een kind. Grotere groepen kunnen voor een kind echter ook overstimulerend werken. Bij een gastouder daarentegen is er meer individuele aandacht mogelijk.

3. Openingstijden en flexibiliteit

Een kinderopvang is gebonden aan vaste openingstijden en is, met uitzondering van de feestdagen, eigenlijk altijd open. Door de vaste openingstijden is er minder flexibiliteit. Loopt je meeting uit of sta je in de file? Dan zul je over het algemeen moeten regelen dat iemand anders je kind kan ophalen. Tegelijkertijd kun je tijdens de vakanties terecht bij de opvang. Ook gooit de ziekte van een begeleider geen roet in het eten, want ook dan kun je je kind naar de opvang brengen. 

Een gastouder heeft over het algemeen niet zulke strakke openingstijden als een kinderopvang. Heb je bijvoorbeeld een keer avond- of weekendopvang nodig? Dan is dat vaak in overleg mogelijk. De flexibiliteit van een gastouder vormt ook een ‘risico’: bij vakantie of ziekte van de gastouder zul je vervangende opvang moeten zoeken. Stel je gastouder heeft kinderen, dan kan het ook zijn dat ze afzeggen als die ziek zijn of een studiedag hebben. Gastouders mogen namelijk maar een bepaald aantal kinderen in huis hebben tegelijkertijd.. en dat is inclusief hun eigen kinderen. Je zou zeggen, als hun kind ziek is, dan moeten ze zelf oppas regelen, maar dit gebeurt dus niet altijd. 

Lees ook: Een kinderdagverblijf zoeken: waar moet je op letten?

4. Indeling van de dag

Veel kinderdagverblijven maken gebruik van een bepaald lesprogramma of passen bewust structuur toe in de dagindeling van de kinderen. Samen met educatieve elementen worden de kinderen zo goed voorbereid op de basisschool, terwijl ze spelenderwijs al leren. 

Het verblijf bij een gastouder kan een stuk informeler zijn. Er is bijvoorbeeld meer individuele aandacht en wat minder structuur in de dagindeling. Daardoor kan er specifieker worden omgegaan met de behoeften van het kind, bijvoorbeeld een uitstapje naar het park of spelen met andere vriendjes. Hoe de indeling eruit ziet ligt natuurlijk ook aan de gastouder. Wil je juist meer structuur, of wil je er zeker van zijn dat je kindje ook tijdens het spelen leert? Ga dan vooral eens in gesprek met de gastouder; vaak is er genoeg mogelijk. 

5. Kosten

Voor veel mensen spelen de kosten een rol bij het zoeken naar de juiste opvang. Voor opvang bij een kinderdagverblijf ben je over het algemeen meer geld kwijt. Je betaalt immers voor alle faciliteiten en begeleiding die zij aanbieden. Bij veel (maar niet alle!) verblijven betaal je ook voor het gebruik van luiers, doekjes, eten en drinken. De grootste kostenpost zit ‘m in de dagprijs. Als je een dagdeel of hele dag plant, betaal je daar ook voor, of je daar alle uren van gebruikt of niet.

Een gastouder is omgerekend vaak goedkoper dan de kinderopvang. Je betaalt namelijk per uur, wat veel geld kan schelen als je maar een paar uur opvang nodig hebt. Let wel op dat een gastouder aan huis daarentegen wél wat duurder kan zijn als je één kind hebt. Heb je meerdere kinderen, dan kan het juist weer een paar centen schelen. Als je een gastouder inhuurt, is het belangrijk om te vragen of alle kosten zijn gedekt. Is dit niet zo? Dan kan dat totaalplaatje opeens flink stijgen. Goed om te weten: ook als je kiest voor een gastouder, heb je recht op kinderopvangtoeslag, mits het gastouderbureau staat ingeschreven bij het Landelijk Register Kinderopvang. Kijk op de website van Rijksoverheid wat de eisen zijn.

6. Wetten en regelgeving

De laatste en misschien wel belangrijkste punten van allemaal: wie houdt er toezicht tijdens de opvang van je kind en is alles geregeld zoals het hoort?

Zowel een kinderopvang als gastouderopvang moeten voldoen aan de regelgeving en bepaalde eisen. Zo moet een gastouder een geschikt diploma, een geregistreerd certificaat Eerste Hulp aan Kinderen en een Verklaring Omtrent Gedrag hebben. Ook moet een gastouder volgens het veiligheids- en gezondheidsbeleid, het pedagogisch beleidsplan en de Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling. Je kunt meer lezen over de eisen van een gastouderbureau op de website van Rijksoverheid of de Kamer van Koophandel.

Een kinderopvang moet voldoen aan de bijbehorende wet. Zo moeten er altijd mensen op locatie aanwezig zijn met een geldig en geregistreerd certificaat voor kinder-EHBO, er moet een pedagogisch beleidsplan zijn en een actueel veiligheid- en gezondheidsbeleid. Vanwege de grootte van een kinderdagopvang mag een pedagogisch medewerker, afhankelijk van de leeftijd van de kinderen, een maximum aantal kinderen opvangen. Tevens moet de kinderopvang voldoen aan de Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang, welke zich buigt over de kwaliteitseisen van de opvang. Denk daarbij aan veiligheid en gezondheid en de ontwikkeling van het kind. Er zijn dus heel wat punten waar beide soorten opvang aan moeten voldoen. 

7. Toezicht

Een belangrijk punt wanneer het gaat om toezicht, vindt juist binnen vier muren plaats. We hebben het dan over de omgang van de begeleiders of gastouder met je kind. Een gastouder werkt alleen en bij een kinderopvang zijn meerdere medewerkers aanwezig. Niet alleen het vertrouwen is hierbij een belangrijk punt, maar ook veiligheid. Meerdere medewerkers betekent meestal ook meer ogen die kunnen opletten en meer sociale controle. Er zijn minder kinderen aanwezig bij een gastouderverblijf, maar er is ook geen vier-ogen-principe. Goed om over na te denken.

Lees ook: Hoe bereken je kinderopvangtoeslag?

 

 

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Search

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.