VOLG ZAKENMAMA OP INSTAGRAM

Kinderopvang regelen: wanneer en welke opties zijn er?

Als je werk en ouderschap wilt combineren, krijg je hoogstwaarschijnlijk te maken met (een vorm van) opvang voor je kind. Hoe een ieder dat oplost is per ouder verschillend. De meest bekende opties zijn het kinderdagverblijf en informele opvang zoals familie. Maar welke opties zijn er nou eigenlijk allemaal in Nederland, hoe vind je de opvang die bij jou past en hoe werkt het eigenlijk met vergoeding? Wij maken je in dit artikel wegwijs in het regelen van kinderopvang.

Welke vormen van kinderopvang zijn er?

De rijksoverheid onderscheidt vier verschillende vormen van kinderopvang. Voor kinderen die nog niet naar school gaan is er dagopvang, kinderen die naar de basisschool gaan kunnen terecht bij de buitenschoolse opvang (bso). Bij beide vormen opvang kun je denken aan een kinderdagverblijf of een gastouder. Ook is het mogelijk om samen met andere ouders een ouderparticipatiecrèche te runnen. Als de opvanglocatie staat geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) (locaties die voldoen aan de kwaliteitseisen van de Wet kinderopvang) heb je als ouder mogelijk recht op kinderopvangtoeslag. Verder in dit artikel vertellen we je hier meer over.

Heeft de basisschool van jouw kind geen continurooster? Dan kun je als ouder gebruik maken van tussenschoolse opvang (tso), oftewel het ‘overblijven’ tussen de middag. Sommige scholen schakelen hiervoor vrijwilligers in (vaak ouders), andere scholen besteden de tso uit aan een kinderopvangorganisatie. Scholen vragen ouders hierbij om een vrijwillige bijdrage. Voor tussenschoolse opvang krijg je geen kinderopvangtoeslag.

Tot slot is er nog de opvang door familie en vrienden, vaak opa en oma. Deze informele opvang is een enorme uitkomst voor ouders die geen plek vinden bij een kinderopvangorganisatie. Van alle EU-landen passen opa’s en oma’s in Nederland zelfs het meest op (bron: Eurostat). Het heeft dan ook veel voordelen: het is goedkoop, vertrouwd, vaak flexibel én het biedt volop quality time voor grootouders en kleinkind. Goede afspraken maken met je (schoon)ouders is echter wél een aanrader. Voor informele opvang heb je geen recht op toeslag, tenzij opa en oma officieel gastouder worden.

Kinderopvang 2024

Wat waren we blij met het nieuws dat de overheid kinderopvang bijna gratis gaat maken. Nog even geduld, want deze plannen zijn inmiddels uitgesteld tot 2027. Gelukkig wordt de kinderopvangtoeslag in 2024 verhoogd met 6,01 procent. Het is wel te verwachten dat de kinderopvangorganisaties in 2024 ook hun tarieven verhogen. Kinderopvang zal dus nog wel een tijdje duur blijven.

Zakenmama houdt jou op de hoogte van de ontwikkelingen. Maak je je zorgen om de hoge kosten of heb je moeite om een plek te vinden voor kinderopvang? Zoek hulp in je eigen omgeving en deel je zorgen met de mensen om je heen. En weet dat je er niet alleen voor staat: de community van Zakenmama is er voor jou.

 

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.