Bekijk hier de nieuwste aflevering!

Kolven en borstvoeding op je werk: waar heb je recht op?

Na je zwangerschapsverlof komt er een moment waarop je het werk weer oppakt. Hoe zit dat dan eigenlijk met voeden als je je kind borstvoeding geeft? Niet iedereen weet het, maar wettelijk gezien heb je het recht om te kolven of borstvoeding te geven. We zetten de feiten voor je op een rijtje.

Recht op kolven
© Keira Burton via Pexels

Kolven

Als je zwanger bent, denk je misschien nog niet na over voeden wanneer je weer gaat werken. Tegen de tijd dat je bevallen bent is het wel goed om je er even in te verdiepen, want je hebt recht op een aantal zaken. Het zou zonde zijn als je dat laat schieten, simpelweg omdat je het niet wist!

Recht op kolfuren

Tot je kindje negen maanden oud is, heb je het recht om te kolven of je baby borstvoeding te geven. Geef jij je kindje dus liever rechtstreeks borstvoeding en zit de kinderdagopvang of oppas een beetje dichtbij? Dan mag je daar gedurende de dag naar toe om je baby te voeden. Dit staat los van je pauzes en je krijgt deze tijd gewoon doorbetaald. Je mag maximaal een kwart van je werktijd hiervoor gebruiken. Werk je acht uur op een dag? Dan mag je daarvan dus twee uur besteden aan het voeden of kolven.

Dat klinkt natuurlijk supergoed, maar in de praktijk is het vaak een uitdaging. Veel vrouwen vinden het lastig om die tijd écht te pakken. Het is wel heel belangrijk, het moet gebeuren en je hebt er gewoon recht op. Je hoeft je dus zeker niet schuldig te voelen. Tip: blok die tijd om te kolven in je agenda. Zo neem je echt een moment ervoor.

Na die negen maanden houdt je kolfrecht overigens niet opeens op. Ook daarna mag je tijdens werktijd kolven of borstvoeding te geven. Deze momenten worden alleen niet meer vergoed en gebeuren in je eigen tijd.

Bespreek het met de werkgever en collega’s

We merken nog vaak dat het bespreken van borstvoeding of kolven toch een beetje ongemakkelijk is. Best gek, want het is hartstikke normaal en natuurlijk. Sowieso is het belangrijk om met je werkgever het gesprek aan te gaan over het kolven en/of borstvoeding geven. Daarnaast is het ook handig om aan te geven wanneer je gaat kolven. Zo voorkom je dat iemand je probeert te bereiken wanneer dit niet kan en weet iedereen waar hij of zij aan toe is.

Kolfruimte om te kolven op werk

Als je gaat kolven, heb je daar een geschikte ruimte voor nodig. Dit is wettelijk vastgelegd. Deze ruimte moet rustig, veilig en warm genoeg zijn. Er moet genoeg frisse lucht binnenkomen en je hebt hierin recht op je privacy. De ruimte moet dus afsluitbaar zijn, zodat niemand naar binnen kan komen en ook niet door de ramen kan gluren. Daarnaast moet er ook een fatsoenlijk bed, bankje of een comfortabele stoel staan zodat je in alle rust kunt kolven. Het is wel zo handig als er stromend water en elektriciteit aanwezig is. Sommige kolven sluit je namelijk aan op een stopcontact. De melk moet je daarna in de koelkast kunnen bewaren, dus let erop dat dit mogelijk is.  Is er geen ruimte waar je dit kunt doen? Dan heb je het recht om het kolven of voeden thuis te doen.

Hoewel alles in de wet is vastgelegd, is het op veel plekken nog een echte uitdaging. Zo zijn er maar al te veel vrouwen die in de voorraadkast moeten kolven. Thuiswerken is wat dat kolven betreft wel ideaal.

“Kolven als je werkt of onderweg bent is zo makkelijk nog niet. Ik heb zelf al een keer gekolfd op de grond van een invalidetoilet… Not my best moment!” – Celine

Recht op kolven

Borstkolf

Ben je van plan te kolven? Dan is een goede kolf heel belangrijk. Vergeet bij de aanschaf van je kolf niet je zorgverzekering te checken. Veel zorgverzekeraars vergoeden namelijk een (gedeelte van je) kolf. Het ligt er natuurlijk maar net aan welke zorgverzekering en welk pakket je hebt. Het is het in ieder geval waard om even in te duiken.

Bronnen: arboportaal.nl, consumentenbond.nl, Rijksoverheid.nl

interessant artikel? deel het bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees verder

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.