Na je zwangerschapsverlof komt er een moment waarop je het werk weer oppakt. Hoe zit dat dan eigenlijk met voeden als je je kind borstvoeding geeft? Niet iedereen weet het, maar wettelijk gezien heb je het recht om te kolven of borstvoeding te geven. We zetten de feiten voor je op een rijtje. Kolven op werk kan best een drempel zijn en daarom zetten we onze tips en ervaringen voor je op een rij.
Kolven op werk
Als je zwanger bent, denk je misschien nog niet na over voeden wanneer je weer gaat werken. Tegen de tijd dat je bevallen bent is het wel goed om je er even in te verdiepen, want je hebt recht op een aantal zaken. Het zou zonde zijn als je dat laat schieten, simpelweg omdat je het niet wist!
Lees ook: de 6 voordelen van kolven
Recht op kolfuren
Tot je kindje negen maanden oud is, heb je het recht om te kolven of je baby borstvoeding te geven. Geef jij je kindje dus liever rechtstreeks borstvoeding en zit de kinderdagopvang of oppas een beetje dichtbij? Dan mag je daar gedurende de dag naar toe om je baby te voeden. Dit staat los van je pauzes en je krijgt deze tijd gewoon doorbetaald. Je mag maximaal een kwart van je werktijd hiervoor gebruiken. Werk je acht uur op een dag? Dan mag je daarvan dus twee uur besteden aan het voeden of kolven.
Dat klinkt natuurlijk supergoed, maar in de praktijk is het vaak een uitdaging. Veel vrouwen vinden het lastig om die tijd écht te pakken. Het is wel heel belangrijk, het moet gebeuren en je hebt er gewoon recht op. Je hoeft je dus zeker niet schuldig te voelen. Tip: blok die tijd om te kolven in je agenda. Zo neem je echt een moment ervoor.
Na die negen maanden houdt je kolfrecht overigens niet opeens op. Ook daarna mag je tijdens werktijd kolven of borstvoeding te geven. Deze momenten worden alleen niet meer vergoed en gebeuren in je eigen tijd.
Bespreek het met de werkgever en collega’s
We merken nog vaak dat het bespreken van borstvoeding of kolven toch een beetje ongemakkelijk is. Best gek, want het is hartstikke normaal en natuurlijk. Sowieso is het belangrijk om met je werkgever het gesprek aan te gaan over het kolven en/of borstvoeding geven. Meer tips lees je verder op in het artikel.
Kolfruimte om te kolven op werk
Als je gaat kolven, heb je daar een geschikte ruimte voor nodig. Dit is wettelijk vastgelegd. Deze ruimte moet rustig, veilig en warm genoeg zijn. Er moet genoeg frisse lucht binnenkomen en je hebt hierin recht op je privacy. De ruimte moet dus afsluitbaar zijn, zodat niemand naar binnen kan komen en ook niet door de ramen kan gluren. Daarnaast moet er ook een fatsoenlijk bed, bankje of een comfortabele stoel staan zodat je in alle rust kunt kolven. Het is wel zo handig als er stromend water en elektriciteit aanwezig is. Sommige kolven sluit je namelijk aan op een stopcontact. De melk moet je daarna in de koelkast kunnen bewaren, dus let erop dat dit mogelijk is. Is er geen ruimte waar je dit kunt doen? Dan heb je het recht om het kolven of voeden thuis te doen.
Hoewel alles in de wet is vastgelegd, is het op veel plekken nog een echte uitdaging. Zo zijn er maar al te veel vrouwen die in de voorraadkast moeten kolven. Thuiswerken is wat dat kolven betreft wel ideaal.
“Kolven als je werkt of onderweg bent is zo makkelijk nog niet. Ik heb zelf al een keer gekolfd op de grond van een invalidetoilet… Not my best moment!” – Celine
Tips voor kolven op je werk
Nu je weet hoe lang je mag blijven kolven op het werk, hoeveel tijd je hebt om te kolven en overige rechten, willen we je nog een paar tips meegeven.
1. Communiceer met je werkgever:
We gaven het al eerder aan, maar bespreek je wensen en behoeften met je werkgever voordat je weer aan het werk gaat. Leg uit dat je graag wilt kolven en bespreek mogelijke kolfruimtes en -tijden. Open communicatie zorgt voor begrip en een soepeler verloop op de werkvloer.
2. Plan kolftijden in je werkschema
Probeer vaste kolftijden in te plannen in je werkdag. Dit helpt niet alleen om een routine op te bouwen voor jezelf, maar stelt je werkgever en collega’s ook in staat om rekening te houden met je pauzes en planning. Het loont ook om jouw kolftijden in je agenda te zetten (eventueel onder een andere omschrijving). Op die manier weten iedereen wanneer je wel en niet beschikbaar bent.
3. Creëer een comfortabele omgeving
Je hebt wettelijk recht op een ruimte waar je rustig en ongestoord kunt kolven. Maak het jezelf daar zo comfortabel mogelijk. Zet eventueel een fijn muziekje aan en geniet even van die me-time momentje. Door je te ontspannen kolf je makkelijker en heb je dus minder lang nodig. Kortom, zeker niet schuldig voelen dat je even weg bent van je werk. Het is een win-win in dit geval!
4. Investeer in een goede kolf
Ben je van plan te kolven? Dan is een goede kolf heel belangrijk. Kies een kolf die bij jouw behoeften past en van goede kwaliteit is. Elektrische borstkolven zijn meestal efficiënter en comfortabeler dan handmatige. Maak je gebruik van een handsfree kolf, dan kun je zelfs nog even iets lezen of kijken, als je dat wilt.
Vergeet bij de aanschaf van je kolf niet je zorgverzekering te checken. Veel zorgverzekeraars vergoeden namelijk een (gedeelte van je) kolf. Het ligt er natuurlijk maar net aan welke zorgverzekering en welk pakket je hebt. Het is het in ieder geval waard om even in te duiken.
Lees ook: Review: de NurtureGoods Smart 3.0 Dual Efficient Borstkolf
Zorg er ook voor dat je alle benodigde accessoires bij de hand hebt. Om de afgekolfde melk goed te bewaren heb je opbergzakjes en een koeltasje nodig. Het koeltasje is fijn om de flesjes melk in te bewaren tijdens je werk (zet deze alsnog wel in de koelkast). Thuis kun je de melk overzetten naar de zakjes (met datum erop), zodat deze minder ruimte innemen in jouw eigen koelkast of vriezer.
5. Blijf bij jezelf inchecken
Merk je dat het kolven je opbreekt, kijk dan of je iets kunt veranderen. Ligt het aan de ruimte, de werkdruk, (gebrek aan) support, of aan iets anders? Ga wederom in gesprek met je werkgever en kijk samen naar de mogelijkheden. Misschien kun je tijdelijk iets minder doen of vanuit huis werken als dat helpt.
Twijfel je over stoppen? Dan kun je overwegen om een of twee voedingen overdag af te bouwen. Je hoeft namelijk niet direct helemaal te stoppen als je dat niet wilt. Wellicht scheelt het al als je tijdens je werk niet hoeft te kolven, maar daar omheen wel je kindje kunt voeden. Schakel eventueel een lactatiekundige in om je te helpen met afbouwen. Stop nooit in 1x met borstvoeding. Je hebt dan een grote kans op een borstontsteking. En vertrouw ons, dat is geen pretje 😉
Ervaringen vanuit de community
Borstvoeding leeft nog altijd in de taboesfeer. Zeker op het werk. En daar willen wij verandering in brengen door het gesprek aan te gaan en ervaringen met jou te kunnen delen. De ervaringen met kolven op het werk zijn heel uiteenlopend. Bij de een werd er super fijn meegedacht door de werkgever en was er alle ruimte. Bij de ander wel support maar geen fysieke ruimte. Onder deze post lees je de ervaringen uit de community. Wil je meer weten? Schroom niet om ons een berichtje te sturen op instagram of te reageren onder dit artikel!
Headerfoto: © Keira Burton via Pexels