VOLG ZAKENMAMA OP INSTAGRAM

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Handsfree kolven: hoe doe je dat en wat zijn de voordelen?

Werk combineren met borstvoeding? Het zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn, maar dat is het helaas niet. Veelal heeft dat te maken met externe factoren. Misschien voel jij je bezwaard om de tijd te nemen om te kolven. Of misschien is er geen goede plek waar je het onder werktijd kunt doen. Gelukkig wordt het iets makkelijker gemaakt als je handsfree (en soms sound free) kunt kolven. Hoe je dat kunt doen, vertelt onze gastschrijver Jane.

Handsfree of niet, kolven mag!

Als je handsfree kunt kolven, betekent het niet meteen dat je door moet werken tijdens het kolven. Je hebt in Nederland negen maanden lang recht op kolven als je in loondienst bent. Als je zzp’er of freelancer bent, zul je goede afspraken moeten maken met je opdrachtgever. Neem dus rustig de tijd voor het kolven, want het mag. Borstvoeding blijven geven terwijl je werkt is hartstikke fijn voor jou en jouw kindje. Dat wil je niet gehaast moeten doen of je onzeker over voelen.

Lees ook: Kolven op je werk: je rechten, tips en ervaringen

Hoe kun je handsfree kolven?

Heb je de keuze gemaakt om borstvoeding te blijven geven wanneer je terug aan het werk bent en ga je kolven? Dan wil je je zaakjes zo goed en, waar het kan, efficiënt mogelijk aanpakken. Handsfree kolven lijkt daarvoor ideaal. Maar hoe doe je dat en wat je heb je daarvoor nodig? Om te beginnen: een goede kolfbeha met kolf óf een handsfree kolf. Tenminste, als je echt de handen vrij wilt hebben tijdens het kolven.

Kolfbeha

Er zijn verschillende voedingsbeha’s op de markt die ook een functie als kolfbeha hebben. In wezen is dat een extra laagje stof waar je het schild van de kolf doorheen kunt stoppen. Dat laagje stof moet ervoor zorgen dat het schild goed blijft hangen zodat de kolf tijdens het pompen vacuüm kan zuigen. Dat werkt helaas niet altijd even vlekkeloos bij iedere beha. Zoek er dus eentje die strak genoeg zit om de pomp vast te kunnen houden.

Handsfree kolf

Tegenwoordig zijn er ook handsfree kolfapparaten die je rechtstreeks in je beha stopt. Misschien heb je er weleens van gehoord. Zo testte Zakenmama’s Celine de Comfy Kolf en schreef er een review over en ook de bekende Elvi kolf werd door haar getest. Het voordeel van deze apparaten is dat ze écht handsfree zijn en je dus iets anders kan doen tijdens het kolven. Je stopt de kolf in je (voedings)beha, zet ‘m aan en kunt aan de slag. Ook hierbij geldt dat je beha strak genoeg moet zijn zodat de kolf goed zijn werk kan doen. Bij sommige handsfree kolven zit een verlengstuk voor je beha-bandje bij zodat er genoeg ruimte is voor de kolf en je beha niet uitrekt.

Waarom zou je handsfree kolven?

In een drukke maatschappij komt handsfree kolven misschien goed van pas. Je kunt nu twee dingen tegelijkertijd doen en je hoeft niet bepaalde delen van de dag puur aan kolven te besteden. Maar waarom wil je eigenlijk graag handsfree kunnen kolven? Voel jij anders de druk van je werkgever of collega’s? Gun je jezelf de kolfmomenten niet? Of krijg je wellicht anders je werk niet af?

Misschien is het goed om eerst voor jezelf te bepalen waarom handsfree kolven hoog op je lijstje staat. Als het komt door een bepaalde negatieve druk, zou het zonde zijn om dat niet eerst uit de weg te nemen. Is daarvan helemaal geen sprake? Dan vind je jezelf wellicht terug in de redenen hieronder.

Lees ook: Kolven als freelancer of zzp’er? Zo zit het

Wanneer komt handsfree kolven van pas?

Natuurlijk is het fijn als je tijdens het kolven even je handen vrij hebt om een deadline te halen. Of misschien wil je de tijd tussen twee werkbezoeken goed benutten. Het kan ook zijn dat jouw kindje alleen de fles pakt en je daardoor wel moet kolven, zo kun je kolven terwijl je eten maakt of je kindje de fles geeft. Misschien wil je gewoon lekker dansen op een festival en moet die melk er toch uit. Er zijn genoeg positieve redenen om handsfree te kolven en tegelijkertijd iets anders te kunnen doen. Maar geniet ook van het feit dat je nog borstvoeding kan en mag geven. Het is iets ontzettend moois en het is ook zo weer voorbij.

Je kunt het, zakenmama!

Helemaal zin gekregen in handsfree kolven? Ga ervoor! Je kunt het. Zoek een geschikte kolf of onderzoek of jouw huidige kolf ook handsfree gebruikt kan worden door middel van een kolfbeha. Het internet staat vol met reviews voor kolfbeha’s en handsfree kolven. Succes!

Heb jij nog een andere leuke situatie waarbij handsfree kolven erg goed van pas kwam? Of ben je helemaal fan van een bepaalde kolf? Deel het met de andere zakenmama’s via Instagram.

Hoofdbeeld: Canva Pro | Profielfoto Jane: Hayley Andoff

Gastblogger Jane Trapman vertelt over handsfree kolven

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Zoek

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.