Bekijk hier de nieuwste aflevering!

6 voordelen van kolven

Ben je net bevallen van een kleintje? Dan kies je er misschien wel voor om borstvoeding te geven. In sommige gevallen kun of wil je je kindje niet aan de borst leggen. Kolven is in dat geval wellicht de uitkomst. Nog niet overtuigd? Dit zijn de 6 voordelen van kolven.

6 voordelen van kolven
© Sarah Chai via Pexels

1. Altijd iets in huis

Eigenlijk komt het gemak van kolven neer op één ding: je hebt voeding klaarliggen op het moment dat je het nodig hebt. Wanneer je melk kolft, heb je dus altijd wel wat in huis. Je kunt zo een voorraadje melk aanleggen. Handig als je geen tijd hebt of je kindje even niet de borst kunt geven.

2. De maaltijd van je kindje staat altijd klaar

Als moeders grijpen we al gauw naar een snelle, makkelijke snack. Voor je kindje ligt dat natuurlijk anders. Je wilt dat je kleintje goed en genoeg eet. Het leven van een ouder is echter vrij hectisch en het gaat niet altijd van een leien dakje. Je melkproductie werkt niet mee op het moment dat het moet, je kindje wil de borst niet pakken of je hebt je handen (letterlijk) vol. Gekolfde melk is dan de ideale oplossing. Je hoeft alleen maar de koelkastdeur open te doen en voilá: de maaltijd van je kindje staat klaar. Je kunt het eigenlijk zien als een soort voorverpakte lunch. Supermakkelijk voor jou én je baby. Ook handig als jij niet thuis bent en je kindje toch moet eten.

Lees ook: Kolven en borstvoeding op je werk: waar heb je recht op?

3. Beter voor je borsten

Als werkende moeder kun je niet 24/7 bij je kindje zijn. Dat betekent ook dat je je kindje niet altijd kunt voeden, maar de melk moet toch ergens heen. Door de melkproductie kunnen je borsten behoorlijk ongemakkelijk en pijnlijk worden. Ben je niet bij je baby in de buurt omdat je bijvoorbeeld op kantoor bent? Dan is je kolf op dat moment je beste vriend.

4. Melkproductie

Heb je moeite met kolven en/of borstvoeding geven en duurt het elke keer weer lang? Daar kan kolven bij helpen! Zowel borstvoeding geven als kolven kan de melkproductie stimuleren. Volgens ziekenhuis Bravis kun je het beste elke twee tot drie uur melk kolven. Dan zorg je voor de beste melkproductie – en dus een grotere voorraad.

5. Productiviteit

Je kunt het kolfmoment ook gebruiken om productief bezig te zijn. Sommige kolven geven je de mogelijkheid om dubbel te kolven. Daardoor kolf je meer melk, maar ben je niet langer bezig. Er zijn ook draadloze kolven, waardoor je ondertussen gewoon je ding kunt doen. Even wat opruimen, mails beantwoorden, een heerlijke lunch maken. De mogelijkheden zijn niet eindeloos – er hangt immers wel een kolf aan je borst – maar kijk of je de situatie naar je hand kunt zetten. Een positieve instelling helpt sowieso!

Lees ook: Review: handsfree en lichtgewicht kolven met de ComfyKolf

6. Verplicht moment voor jezelf

Je kunt nummer vijf natuurlijk ook omdraaien. Als moeder ren je vaak de hele dag van hot naar her. Je probeert je tijd te verdelen tussen je gezin en werk. Wanneer nam je voor het laatst een moment voor jezelf? Zie het kolven als een rustmoment. Tijd vrijmaken voor jezelf is lastig en waarschijnlijk doe je op dat moment liever iets anders dan kolven, maar het is beter dan niets. Pak een stomende mok thee of kop koffie erbij, zet een serie aan of sluit even je ogen. Dat heb je als ouder dubbel en dwars verdiend.

Belangrijk: volg altijd je gevoel. Of je nu kiest voor borst- of kunstvoeding, allebei is goed. Fed is best!

Lees ook: Fijnere borstvoeding ervaring bij tweede kindje

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.