VOLG ZAKENMAMA OP INSTAGRAM

Search
Close this search box.

Fulltime naar parttime: wat doet het met je salaris?

Wellicht ben je er over na aan het denken om minder te gaan werken. Je hebt nagedacht over misschien al nagedacht over de voor- en nadelen van parttime en fulltime werken, maar je wilt graag echt weten waar je aan toe bent. Want hoeveel ga je in salaris achteruit als je parttime gaat werken? In dit artikel leggen we je uit hoe je kunt uitrekenen wat het verschil in salaris tussen fulltime en parttime werken (ongeveer) zal zijn. 

Salarisverschil parttime vs fulltime

Als je van fulltime naar parttime wilt gaan werken, is het belangrijk om te berekenen hoeveel je er op salarisgebied op achteruit gaat voordat je deze beslissing neemt. Je kunt dit berekenen aan de hand van onderstaand stappenplan.

  1. Bepaal het aantal werkuren: Eerst moet je weten hoeveel uur je per week wilt gaan werken in je nieuwe parttime functie. Laten we zeggen dat je momenteel 40 uur per week werkt en wilt overstappen naar 24 uur per week.
  2. Bereken het percentage parttime: Deel het aantal parttime uren (24 uur) door het aantal fulltime uren (40 uur) en vermenigvuldig dit met 100 om het percentage te krijgen: Parttime percentage = (Aantal parttime uren / Aantal fulltime uren) x 100 Parttime percentage = (24 / 40) x 100 ≈ 60%
  3. Bereken het parttime salaris: Je kunt het berekenen door je huidige bruto maandsalaris te vermenigvuldigen met het parttime percentage: Parttime salaris = (Huidig bruto maandsalaris) x (Parttime percentage / 100).Voorbeeld: je verdient nu € 2.500,- bruto met 40 uur en wilt weten wat je gaat verdienen met 24 uur werken.
    De som is dan € 2.500 x 0.6 = €1.500,-
  4. Bereken het verschil: Trek je parttime salaris af van je huidige fulltime salaris om te zien hoeveel je er maandelijks op achteruit gaat: Achteruitgang in salaris = Huidig bruto maandsalaris – Parttime salaris
    In het voorbeeld is het verschil dus €1.000 per maand.

Wat kun je met deze berekening?

Door deze berekeningen te maken, krijg je een beeld van het financiële verschil tussen fulltime en parttime werken. Vraag altijd aan je baas of hr manager wat het daadwerkelijke salaris zou zijn. Maar het is ook van belang om rekening te houden met eventuele wijzigingen in secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals vakantiedagen, bonussen, pensioenbijdragen en andere voordelen die van invloed kunnen zijn op je totale compensatie. De berekeningen geven je dus een indicatie. Het kan je helpen om een weloverwogen beslissing te nemen over je werkuren of in elk geval de beslissing of je het gesprek aan wilt gaan met je baas of niet.

Vergeet niet om ook je persoonlijke financiële situatie en levensstijl in overweging te nemen bij het maken van deze keuze.

Lees ook: Parttime vs. fulltime werken: wat zijn de voor- en nadelen?

Van fulltime naar parttime werken doet meer dan alleen salaris

Als je van fulltime naar parttime gaat, dan verandert niet alleen je salaris. Als je kinderopvangtoeslag krijgt, kan dit ook wijzigen. Het berekenen van het verschil in kinderopvangtoeslag bij een ander salaris kan iets ingewikkelder zijn dan het berekenen van het verschil in salaris alleen. Kinderopvangtoeslag is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het gezamenlijke (gezins)inkomen, het aantal kinderen dat naar de opvang gaat, het aantal opvanguren per kind (wat misschien ook gaat wijzigen als je minder werkt), de uurprijs van de opvang en de leeftijd van de kinderen.

Zeker wanneer je overweegt om minder te werken om kosten van kinderopvang terug te schroeven is dit een belangrijke rekensom om te maken. We leggen hier uit hoe je de kinderopvangtoeslag kunt uitrekenen.

 

Headerbeeld: Karolina Grabowska via Pexels

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Search

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.