Bekijk hier de nieuwste aflevering!

Parttime vs. fulltime werken: wat zijn de voor- en nadelen?

Fulltime werken wordt tegenwoordig enorm gestimuleerd. Toch zijn er genoeg mensen die helemaal niet zoveel uur per week willen werken. Feit is wel dat je veel tijd van je leven besteed aan je carrière. Wat als fulltime werken eigenlijk niets voor jou is? Wij zetten de voor- en nadelen van parttime werken voor je op een rijtje. Zo wordt die keuze maken toch een stuk makkelijker!

Parttime vs. fulltime werken: wat zijn de voor- en nadelen?
© Mart Production via Pexels

Parttime werken versus fulltime werken

Wanneer je fulltime werkt, maak je werkweken van zo’n 40 uur per week. Dat is inmiddels wel een beetje standaard geworden. Veel mensen vinden dat prima, maar er zijn ook genoeg mensen die dit eigenlijk niet willen. Wil jij minder werken, bijvoorbeeld om meer bij je kinderen te zijn of om gewoon wat meer tijd vrij te hebben? Dan is parttime werken misschien wel een optie. Wanneer je parttime werkt, werk je minimaal 12 tot maximaal 32 uur per week. Hoeveel uur je uiteindelijk werkt, ligt aan wat je afspreekt met je werkgever en wat mogelijk is binnen het bedrijf.

Parttime werken kan de ideale uitkomst zijn, maar niet iedereen ziet dat zo. We leven immers in een maatschappij die druk zijn als iets goeds ziet, als een teken van succes. Hoe drukker je bent, hoe succesvoller en ambitieuzer je bent. De duur van jouw werkweek zegt echter vrij weinig over je succes of over hoe ambitieus je bent. Daar moet je het dus vooral niet van af laten hangen! Er is geen goed of fout, het gaat erom wat jij wilt en wat jou gelukkig maakt.

En for the record, of je nu parttime of fulltime werkt zegt ook niets over of je nu een goede moeder bent of niet 😉

Voordelen parttime werken

 • Wellicht ervaar je een betere balans tussen je werk- en privéleven (gaat niet voor iedereen op).
 • Je houdt meer tijd over voor je gezin en jezelf.
 • Je houdt meer energie over, die je vervolgens weer aan iets anders kunt besteden.
 • Over het algemeen heb je minder last van stress.
 • Daardoor word je wellicht productiever en dat kun je terugzien in je werk.
 • Je kunt meer tijd doorbrengen met je kind(eren), wat ook kan schelen in de kosten voor de kinderdagopvang.
 • Het kan makkelijker zijn om afstand van je werk te nemen en het los te laten, omdat je er minder mee bezig bent.

Nadelen parttime werken

 • Je verdient – over het algemeen – minder dan wanneer je fulltime werkt.
 • Je bent vaak minder up-to-date en krijgt niet alles mee omdat je er minder vaak bent.
 • Ga je van fulltime naar parttime realiseer je dan dat je niet hetzelfde kunt blijven doen in minder uur. (Dezelfde functie in minder uur proppen is een veelvoorkomende valkuil en levert je uiteindelijk méér stress op).
 • Parttime werken kan je, onder andere door bovenstaand punt, tegen gaan staan als je hogerop de ladder wilt klimmen. Doorgroeien wordt daardoor een stuk moeilijker.
 • Sommige projecten kun je misschien niet aannemen omdat je simpelweg niet genoeg uren hebt om deze te vervullen.
 • Je bouwt minder pensioen op.
 • Je krijgt wellicht te maken met negatieve meningen en vooroordelen van mensen die denken dat je niet ambitieus bent of niet succesvol wilt zijn.

Wel of niet doen?

Voor zowel parttime als fulltime werken is dus wat te zeggen. Probeer je voor te stellen hoe je leven eruit zou zien als je die switch eenmaal maakt. Valt er een last van je schouders bij het idee? Zou je daar gelukkiger van worden? Dan is het absoluut een overweging waard. Onthoud dat jij jezelf gelukkig moet maken en dat anderen hier weinig over te zeggen hebben. Het is wel zo prettig om het even te bespreken met je partner en het moet financieel ook kunnen, maar vergeet niet dat je mentale gesteldheid ook heel belangrijk is. Die zijn we geneigd zo nu en dan te negeren, maar dat zal je vroeg of laat duur komen te staan. Zet alles rustig voor jezelf op een rijtje, praat er met anderen over en kijk wat mogelijk is. Zo kom je er vanzelf achter of je toch parttime wilt gaan werken of er nog even mee wilt wachten.

Lees ook: Fulltime naar parttime: wat doet het met je salaris?

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s. 

Relaxed op vakantie met kids

Pik onze essentiële inpaklijst voor drukke moeders

De inpak-chaos vermijden en zeker weten dat je alles bij je hebt? Of je nu vertrekt naar een tropisch oord of lekker in NL blijft, wij helpen je stressvrij weg te gaan met deze ultieme inpak cheatsheet. Schrijf je hier in voor de Tijd voor jou nieuwsbrief en ontvang ‘m direct in je inbox!

Psst, ontvang je Tijd voor jou al en wil je deze inpaklijst ook in je inbox? Vul het dan alsnog even in, dan sturen we ‘m los naar je op!