Bekijk hier de nieuwste aflevering!

Hoe houd je als moeder het sporten leuk?

Er zitten 24 uur in een dag, maar als zakenmama kom je eigenlijk altijd een paar uren tekort. Tussen alle bedrijven door schiet het bewegen er nog wel eens bij in. Goed voor jezelf zorgen is heel belangrijk, want daardoor zit je ook beter in je vel. Allemaal leuk en aardig, maar het is al lastig om tijd vrij te maken voor leuke dingen – laat staan om een uur in de sportschool te staan. Je komt er soms gewoonweg niet aan toe. Hoe houd je als moeder het bewegen of sporten dan realistisch? Wij geven je 6 handige tips om het sporten als moeder leuk te maken en dus makkelijker vol te houden! 

6 tips om het sporten leuk te houden als moeder

Tip 1: Verwachtingen en doelen

Soms heb je alleen maar zin om de hele avond te relaxen. Verstand op nul, de benen gestrekt en helemaal niets aan je hoofd. Heerlijk, toch! Ook dat is self care en hard nodig. Genoeg bewegen is daarentegen wel heel belangrijk. Veel mensen hebben ‘meer bewegen of sporten’ als goed voornemen, maar het volhouden is een tweede, zeker als je moeder bent. Leg de lat niet te hoog en stel niet te grote verwachtingen. Wil je écht gaan sporten, of wil je überhaupt gewoonweg meer bewegen? Dat laatste is namelijk ook een prima doel. Verwacht niet dat je vier keer per week gaat hardlopen als je normaal gesproken niet zoveel aan beweging doet. Daar is niets mis mee, maar zo houd je het wel realistisch.

Tip 2: Leuke dingen houd je langer vol

Je hoeft niet per se intensief te sporten om gezond bezig te zijn. Je kunt ook iets low intensity doen, zoals een rondje fietsen of een wandeling maken. Met een podcast of fijne playlist maak je er ook nog een relaxing moment van. Het is misschien cliché, maar kies iets dat je echt leuk vindt. Je houdt het sporten/bewegen langer vol als je iets doet waar je echt plezier uithaalt. Vind je het verschrikkelijk om te hardlopen? Dan verlaat je daarvoor echt niet de comfort van je huis. Misschien is zwemmen, dansen of een teamsport wel jouw ding. Padel, tennissen, paaldansen, schaatsen, thai boksen, pilates, taekwondo, acrogym: er zijn eindeloos veel opties. Probeer eens wat sporten uit en ondervind waar jij écht energie van krijgt.

Tip 3: Sport vanuit huis

De afgelopen jaren zijn thuis work-outs steeds populairder geworden. Super handig als je wel wilt sporten, maar geen tijd hebt om naar de sportschool te gaan. Op YouTube staan talloze fijne work-out video’s voor moeders. Pak al je spieren aan met een full body work-out of relax met een ontspannende yogasessie. Zo is de serie ‘Yoga met Milou’ van zakenmama Milou Turpijn een echte aanrader. Ben je op dit moment zwanger en houd je van yoga? Dan is haar cursus zwangerschapsyoga ook echt iets voor jou. Of neem eens een kijkje op de pagina van Anne van Work it baby. Of je nou zwanger bent of postpartum: er zit vast iets voor jou bij.

Zin in een dansje? Ga naar YouTube en zoek op je favoriete dansstijl met ‘workout’ erachter (bijvoorbeeld Salsa workout). Je krijgt dan allerlei opties voor een gegarandeerde leuke danssessie in de muziekstijl van jouw keuze.

Lees ook: Zweten maar! 3 home work-outs voor moeders

Sporten leuk als moeder met kind
© Valeria Ushakova via Pexels

Tip 4: Creëer momenten om te bewegen

Wil je graag sporten, maar vind je het lastig om jezelf er echt toe te zetten? Probeer het dan te koppelen aan andere gewoonten of rituelen. Je kunt vaste momenten gebruiken om wat extra beweging binnen te krijgen. Parkeer de auto iets verderop en loop dat laatste stukje samen naar school of naar de kinderdagopvang. Breng je de kinderen op de fiets of lopend? Loop dan eens een blokje om. We snappen natuurlijk als geen ander dat je daar op de heenweg misschien geen tijd voor hebt. Een extra straat of blok aan je route plakken op de weg terug, zorgt ook al voor wat extra meters. Alle beetjes helpen!

Neem jij je steeds voor om een work-out te doen zodra de kinderen in bed liggen, maar plof je vaak direct op de bank neer? Ook dat wordt op een gegeven moment een gewoonte, en daar kun je verandering in brengen. Onderbreek die gewoonte door bijvoorbeeld je sportkleding aan te trekken terwijl de kids hun pyjama aantrekken. Als je je sportkleding alvast aan hebt, ga je het ook eerder doen. Misschien val je alsnog direct neer op de bank, maar de kans is groot dat het aanhebben van je sportoutfit motiveert. Je kunt ook een work-out via je televisie afspelen. Zo ben je toch bezig, maar je kunt na de work-out direct weer verder met Netflixen. 😉

Tip 5: Sporten als moeder is extra leuk samen met je kind!

Het is ideaal om te sporten als je kids slapen of naar school zijn. Maar je kunt het natuurlijk ook gezellig samen doen! Ga bijvoorbeeld hardlopen terwijl je kindje de fiets, skeelers of step gebruikt. Maak er een wedstrijdje van en race tot het einde van de straat (als het veilig is). Ook (buiten) spelen met je kinderen zorgt voor een hoop extra beweging, en dat telt net zo goed. Ga een potje stoepranden of volleyballen, doe tikkertje of probeer samen een zelfgemaakte hinkelbaan uit. Kijk wie het langst kan hoelahoepen of touwtjespringen. Je brengt tijd door met je kind(eren) en jullie zijn ook nog eens goed bezig!

Lees ook: Even relaxen of sporten met je kind? Dat doe je zo!

Tip 6: Iets is beter dan niets

Tenslotte hebben we een hele belangrijke reminder als je het sporten als moeder leuk wil houden: onthoud dat niet alles tot in de perfectie hoeft te worden uitgevoerd. Je hoeft niet anderhalf uur te zweten, vijf keer per week te sporten of vijftien kilometer hard te lopen. Alle beweging is mooi meegenomen, dus doe vooral wat voor jou werkt en waar jij je goed bij voelt. Staat het idee van lang sporten jou erg tegen? Heb je geen zin om naar de sportschool te fietsen, of werkt thuis sporten voor jou juist niet? Verzin dan iets anders. Een kwartiertje stretchen of een korte wandeling is meer dan niets. En heb je even echt geen puf om te sporten, maar wil je toch je spieren trainen? Dan kun je altijd nog een paar oefeningen vanuit je bureaustoel doen. Want zoals we al zeiden: alle beetjes helpen!

Headerbeeld: Yan Krukau via Pexels

 

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s. 

Relaxed op vakantie met kids

Pik onze essentiële inpaklijst voor drukke moeders

De inpak-chaos vermijden en zeker weten dat je alles bij je hebt? Of je nu vertrekt naar een tropisch oord of lekker in NL blijft, wij helpen je stressvrij weg te gaan met deze ultieme inpak cheatsheet. Schrijf je hier in voor de Tijd voor jou nieuwsbrief en ontvang ‘m direct in je inbox!

Psst, ontvang je Tijd voor jou al en wil je deze inpaklijst ook in je inbox? Vul het dan alsnog even in, dan sturen we ‘m los naar je op!