Bekijk hier de nieuwste aflevering!

Van ondernemen naar loondienst: hier moet je aan denken

Stoppen met ondernemen om te werken voor een baas. Er lijkt haast een taboe op te heersen, terwijl er helemaal niets mis mee is. Iedereen heeft zijn of haar eigen redenen. Misschien haal je er geen plezier meer uit, ben je op zoek naar meer financiële zekerheid of wil je juist een hele andere richting op. Wat de reden ook mag zijn, het is een grote stap en daar komen een aantal zaken bij kijken.

stoppen met ondernemen dienstverband
© Studio Phylicia

Redenen om te stoppen met ondernemen

We horen vaak dat mensen naast loondienst gaan ondernemen, of juist de stap maken om te stoppen met hun baan en hun eigen bedrijf op te richten. Dat is natuurlijk fantastisch om te zien. Tegelijkertijd gaat het ook gepaard met de verwachting dat je blijft ondernemen. Het lijkt soms net alsof ZZP’en het ultieme doel is geworden. Dat betekent niet dat het voor iedereen is weggelegd. Als jij je baan hebt opgezegd om te ondernemen, dan is dat een grote stap. Wil je stoppen met ondernemen en in loondienst werken, omdat je er toch geen geluk uithaalt? Dan is dat ook helemaal prima. Je moet doen waar jij gelukkig van wordt en je hart daarin volgen.

Misschien geeft het ondernemen je veel stress, lopen de zaken financieel niet goed genoeg of verlang je naar een baan met zekerheid en meer structuur. Het kan ook zijn dat je net een kindje hebt gekregen en de flexibele uren van het ondernemen simpelweg niet te combineren zijn. Het kan allemaal en iedere reden is er één. Valt er een last van je schouders als je denkt aan stoppen? Dan zegt dat heel veel. Praat er eens met anderen over. Familieleden, vrienden en andere ondernemers. Hun meningen moeten niet die van jou bepalen, maar het kan je wel andere perspectieven bieden en stof geven om over na te denken.

Waar moet je aan denken?

Een naam kiezen, inschrijven bij de Kamer van Koophandel, zelf je opdrachten regelen. Er komt heel wat bij kijken als je begint met ondernemen. Online kun je genoeg lijstjes vinden met zaken die je moet regelen als je begint, maar hoe zit het eigenlijk als je juist wilt stoppen? Ook dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Klanten, leveranciers en/of personeel inlichten

Zowel klanten als leveranciers moeten op de hoogte worden gebracht van het beëindigen van je bedrijf. Het is wel belangrijk om eerst na te gaan wat voor contracten je nog met klanten hebt lopen en of je deze kunt ontbinden. De Kamer van Koophandel kan je hier meer over vertellen. Heb je personeel in dienst? Dan zal je hen moeten ontslaan. Hiervoor moet je een ontslagvergunning aanvragen en het is verstandig om bepaalde afspraken vast te leggen in een sociaal plan.

Ga na waar je recht op hebt

Als je je bedrijf verkoopt met winst, is er een kans dat je stakingswinst moet betalen. Het kan zijn dat je recht hebt op stakingsaftrek en/of een uitkering, zoals Besluit bijstandverlening zelfstandigen.

Uitschrijven bij Kamer van Koophandel en Belastingdienst

Heb je de stap gezet om te stoppen? Gefeliciteerd! Dat is het moeilijkste deel. Nu wordt het tijd om je uit te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Als je een eenmanszaak hebt, kun je deze gemakkelijk online uitschrijven. Bij een rechtspersoon moet je deze eerst ontbinden. De KVK geeft dit automatisch door aan de Belastingdienst. Via een brief krijg je te horen of je nog een laatste keer de btw-aangifte moet doen. Daarnaast moet je de balans opmaken en de administratie van de onderneming sluiten voor de Belastingdienst. De administratie van je bedrijf moet je nog zeven jaar lang bewaren. Let wel op: als je recht hebt op een uitkering, moet je nog wél ingeschreven zijn in het Handelsregister.

Alles opzeggen

Heb je alle stappen doorlopen? Vergeet dan niet om alle abonnementen op te zeggen. Je domeinnaam, de hosting van je website, verzekering(en), je zakelijke bankrekening. Loop alles goed na, zodat je niets vergeet. Vergeet vooral ook niet om trots op jezelf te zijn dat je deze stap hebt genomen. Het is niet niks, maar je kiest wel voor jezelf en je eigen geluk. Wat een ander daarover denkt, maakt helemaal niets uit. Succes!

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.