Bekijk hier de nieuwste aflevering!

Je hoeft geen onderneming te hebben om succesvol te zijn

Steeds meer mensen lijken een bedrijf op te richten. De één zegt zijn baan ervoor op, de ander wordt ondernemer naast een baan in loondienst. Dat kan best veel druk opleveren. We leven immers in een maatschappij waarin we steeds gepusht worden om meer te bereiken en succesvol te zijn. Wat nou als je helemaal geen ambitie hebt om te ondernemen?

Geen ambitie ondernemen
© Jason Goodman via Unsplash

Een eigen onderneming beginnen

We komen ze steeds vaker tegen: mensen die besluiten hun eigen onderneming op te zetten. Ze zeggen hun baan op om achter hun droom aan te gaan of weten de twee te combineren. Super goed natuurlijk, wanneer mensen hun doelen nastreven. Daar mogen we een voorbeeld aan nemen, want het is fantastisch als mensen doen wat ze écht leuk vinden. Dat willen we allemaal, toch? Maar het kan ook een beetje wrang voelen. Met die verandering gaan namelijk ook bepaalde overtuigingen en meningen gepaard over niet voor jezelf beginnen. Want waarom zou je het niet doen? Waarom zou je vast willen zitten in een 9-tot-5 baan? Waarom zou je voor een baas willen werken, in plaats van voor jezelf? De intentie erachter is misschien goed, maar wat vaak wordt vergeten, is dat niet iedereen de ambitie deelt om te ondernemen – en dat is oké.

Ondernemen is niet altijd zo spectaculair

Voor jezelf werken is een grote stap. Dat is voor sommige mensen een droom die uitkomt, maar er zijn mensen die dat simpelweg niet willen. Heb jij een baan in loondienst en wil je er geen onderneming naast? Good for you! Als jij blij bent met je baan, dan is dat het enige wat telt. Ondernemerschap lijkt trouwens zo mooi, maar dat is echt niet altijd zo. Je moet kunnen schakelen, krijgt tegenslagen te verwerken en moet het wiel maar zelf zien uit te vinden. De illusie van het ondernemerschap, noemen we dat. Dat artikel kun je hier lezen.

Zo’n mooi plaatje is het dus niet altijd. Geloof ons, je krijgt er ook heel veel voor terug, maar je moet het wel willen. Je moet überhaupt willen ondernemen. Als je die droom niet hebt, is er niks mis met je. Je hoeft namelijk geen onderneming te hebben om succesvol te zijn. Dat plaatje wordt wellicht steeds vaker geschetst, maar jouw succes creëer je zelf. Dat hangt niet af van wel of geen eigen bedrijf hebben.

Doe iets waar jij achter staat

Werk jij op kantoor in de communicatie, als accountant, metselaar, receptioniste, financieel specialist, in verbouwingen of ben je dokter? Doe je dat voor een baas en vind je dat eigenlijk wel prima? Laat je dan vooral niet van je stuk brengen door alle inspirerende posts over ondernemerschap. Waar de één het geweldig vindt om voor zichzelf te werken, vindt een ander zo’n ‘typische 9-tot-5 baan’ juist hartstikke fijn. Er is niets verkeerd aan in loondienst werken. Jij bent je eigen persoon, dus doe alsjeblieft vooral iets waar jij achter staat. Mocht je alsnog willen ondernemen, dan is dat natuurlijk ook helemaal oké! Zolang je maar iets doet voor jezelf, omdat jij er gelukkig van wordt. Dan maakt het eigenlijk helemaal niet uit wat je doet.

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.