VOLG ZAKENMAMA OP INSTAGRAM

Women support women: zo steun je andere vrouwen

Elkaar aanmoedigen en ondersteunen, hoe mooi is dat! Wij willen alle zakenmama’s in Nederland een stukje gelukkiger maken en een stukje support doet al heel veel. In het kader van Internationale Vrouwendag doen we daar graag een schepje bovenop. Er zijn namelijk meerdere manieren om de vrouwen en andere zakenmama’s in jouw leven nog meer te supporten!

Geschiedenis van Internationale Vrouwendag

Sinds 1978 is Internationale Vrouwendag een officiële feestdag, maar wist je dat de aanleiding hiertoe al veel eerder begon? Tijdens de staking op 8 maart 1908 maakten talloze vrouwen zich hard voor verandering. De vrouwen werkten in de kleding- en textielindustrie en pleitten voor kiesrecht, een werkdag van maximaal acht uur en fatsoenlijke werkomstandigheden. 8 maart bleef ook in de jaren daarna een belangrijke datum waarop werd gestreden voor de rechten van vrouwen, en dat doen we anno 2023 nog steeds.

Er zijn meerdere manieren om jouw steentje bij te dragen op Internationale Vrouwendag. Zo worden er in alle provincies activiteiten georganiseerd. Wij zetten de vrouwen graag nog meer in de spotlight, want ook op kleine schaal kunnen we elkaar supporten.

Even eerlijk: er is geen quick fix om vrouwen te supporten en om ze te helpen naar de top te komen. Was het maar zo! Het is een proces, iets waar we iedere dag bewust naar mogen streven en aan mogen werken. En dat maakt het juist zo mooi, want dat betekent dat we er écht moeite in steken. We willen andere vrouwen zien slagen, we willen dat ze succesvol en gelukkig zijn. Dat doen we samen! In de kern komt het neer op er voor elkaar zijn, om aanwezig te zijn en anderen te ondersteunen. Zo bouwen we samen aan een wereld met meer respect en waardering voor (werkende) vrouwen. Stapje voor stapje.

5 manieren om vrouwen te supporten

1. Werk samen met vrouwen

Wil je met iemand sparren, wil je een deal sluiten of ben je op zoek naar een samenwerking? Ga eens bewust een samenwerking met een vrouw aan. We zeggen niet dat je mannen helemaal moet buitensluiten, zeker niet. 😉 We willen meer vrouwen op de voorgrond zetten en een kans geven om zichzelf te laten zien. Vervolgens kun je anderen inspireren om ook met diegene samen te werken, en zo helpen we elkaar een handje.

2. Koop bij een vrouwelijke (kleine) ondernemer

In tijden van supersnelle bezorging en gratis retouren zijn we gewend geraakt om alles online te bestellen. Met een klik op de knop staat je bestelling soms al ‘s avonds voor de deur. Heel fijn natuurlijk, maar vergeet ook de kleine spelers niet.

Koop bewust eens bij een vrouwelijke ondernemer in plaats van een grote (online) winkel. Duik de stad in en stap een boetiekje binnen, ga online op zoek naar ondernemingen die door vrouwen worden gerund. Ben je op zoek naar een bepaald product? Stel je vraag dan eens in online ondernemersgroepen, zoals Ambitieuze Meisjes of Business Babes NL op Facebook. Grote kans dat er genoeg ondernemers tussen zitten die een speciale draai geven aan dat ene product dat je al zo lang zoekt. Resultaat: jij krijgt een bijzondere bestelling binnen én je helpt een ondernemende vrouw en/of mede-zakenmama om haar bedrijf te laten groeien. Win-win!

3. Stem op een vrouw

In Nederland hebben wij het voorrecht om te mogen stemmen tijdens verkiezingen. Het is dan ook super belangrijk dat je hier gebruik van maakt. Niet alleen om je stem te laten horen, maar je kunt ook van de gelegenheid gebruik maken om vrouwen te supporten. Vrouwen zijn nog altijd ondergerepresenteerd in de politiek. Door bij verkiezingen slim te stemmen op een vrouw kunnen we ervoor zorgen dat er meer vrouwen in de politiek terecht komen om zo de politieke representatie en emancipatie van vrouwen te verbeteren. Slim stemmen doe je volgens Stichting Stem op een Vrouw door niet op de bovenste in de lijst te stemmen, maar op een vrouw onder de ‘zetelgrens’. Verwacht je dat jouw partij vier zetels krijgt? Dan stem je dus op een vrouw vanaf de vierde plek.

Lees ook: Hoe kun je als werkende ouder het beste stemmen?

4. Wees de stem voor anderen

Het is belangrijk om voor jezelf op te komen en te laten zien waar jij voor staat. Hoe vaak doen we dat eigenlijk? En doen we dat ook voor een ander? Ga vandaag eens bij jezelf na of je jouw stem vaak genoeg gebruikt om voor een ander op te komen. Als vrouwen krijgen we al genoeg te maken met momshaming, kritiek, lage verwachtingen en vooroordelen. Je hoeft niet direct in een heftig debat verwikkeld te raken, maar speak up als je iets onrechtmatigs hoort. Terechtwijzen, bekritiseren, berispen: we kunnen er ongetwijfeld allerlei namen aan hangen, maar het komt erop neer dat veel vrouwen zonder reden bakken met negativiteit over zich heen krijgen. Wat iemand aan heeft, of ze wel of geen kinderen heeft, hoe vaak iemand seks heeft, wat ze doet in haar vrije tijd. Of het nou gaat om iemand die je kent of om een BN’er: het is niet nodig om iemand neer te halen. Laat je horen.

5. Laat een leuk berichtje/fijne reactie achter

Het leven van een (werkende) moeder kan behoorlijk hectisch zijn. Je probeert alle ballen hoog te houden en je wil een zo goed mogelijke moeder zijn voor de kids. Een compliment of een schouderklopje kan heel veel goeds doen. Steek iemand een hart onder de riem door iets liefs te zeggen. Boost een Instagram post met een leuke reactie, app een mede-ondernemer hoe knap het is wat ze allemaal doet, vertel je zwangere vriendin dat je trots op haar bent. Het kost misschien een minuutje van jouw tijd, maar het kan de dag van een ander direct beter maken.

Headerbeeld: RF._.studio via Pexels

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.