VOLG ZAKENMAMA OP INSTAGRAM

Zo ga je om met een verdeelde focus tussen je bedrijf en privéleven

Als ondernemende zakenmama herken je het ongetwijfeld: het gevoel dat je in de spagaat staat tussen je kids en je bedrijf. Of je nu net uit je zwangerschapsverlof komt en niet goed up to speed komt of al jaren moeder bent: het gevoel van tekortschieten op beide fronten lijkt je altijd te achtervolgen. Terwijl je juist het liefst 110% zou geven aan beide! Waar is de balans tussen je bedrijf en privéleven gebleven? Om je te helpen full-speed op gang te zijn in je bedrijf én de beste mama voor je kids te zijn, heeft efficiëntie en tijdswinst expert Shelley Barendregt drie fijne tips voor meer balans tussen werk en privé als ondernemer.

3 tips voor balans tussen werk en privé als ondernemer

Als zakenmama ben je een ware jongleur en heb je heel wat ballen in de lucht te houden. En eerlijk, dat is knap lastig. Het gevoel van constant tekortschieten zie ik bij de ondernemende moeders die ik help veel voorbijkomen. Daarom heb ik drie tips voor je, waarmee je zorgt voor een goed verdeelde focus tussen je bedrijf en je privéleven:

1. Koester productiviteit én creativiteit in je bedrijf

Ik zat laatst in de trein het boek Hyperfocus (van Chris Bailey) te lezen toen een oudere man op me afkwam. Deze ex-zakenman had in de loop der jaren een weerstand ontwikkeld tegen de continue hyperproductieve focus-modus die leek te heersen en leefde en werkte nu juist enorm creatief als beeldend kunstenaar. Hij had één blik op mij (en mijn boek vol gekleurde plakkertjes met inzichten) geworpen en besloten dat ik een van de hyper-gestructureerden was. 

We raakten in gesprek over de balans tussen creativiteit en productiviteit. Zeker voor ondernemers lijken de twee vaak niet samen te gaan. Wanneer ik vertel dat ik op één dag al mijn content schrijf voor een gehele maand, krijg ik standaard terug: “Wat doe je dan als je geen inspiratie hebt?” of “Kun je dat niet beter in the flow doen?” We zetten creativiteit lijnrecht tegenover onze productiviteit.

Als ondernemer heb je echter beide nodig. Creativiteit om te creëren, te ontwikkelen, te groeien; daar laden we als ondernemers van op, zodat je je best self bent wanneer je met je gezin bent. Maar zonder een bepaalde mate van productiviteit houd je je bedrijf niet draaiende. Dan werk je al je avonden door, in plaats van quality time met je partner en kinderen te kunnen doorbrengen.

Laten we loslaten dat het OF productiviteit OF creativiteit moet zijn. Dat hoeft écht niet!  Je daar bewust van worden, is een hele belangrijke eerste stap. Hoe je het vervolgens toepast in je dagelijkse leven, heeft alles met de volgende tip te maken.

Lees ook: Prioriteit geven aan taken, hoe doe je dat?

Balans als ondernemer
© Studio Phylicia

2. Creëer een balans tussen hyperfocus en scatterfocus

Het boek waar ik met de ex-zakenman-nu-kunstenaar over sprak, gaat over 2 types focus: hyperfocus en scatterfocus. Hyperfocus is de focus die we kennen: je compleet immersed focussen op één ding, terwijl de tijd voorbij vliegt. Scatterfocus is een stuk minder bekend, maar even belangrijk. Hier laat je je gedachten en hersenspinsels compleet op de vrije loop. Zo maken je hersenen connecties tussen alle losse informatie die in je brein rondzweeft, wat resulteert in je beste creatieve ideeën. 

Je kunt niet alleen in hyperfocus werken. Dan ben je compleet uitgeblust na een dag én heb je het gevoel dat je afwezig en gejaagd bent rondom je gezin. Voilà: het gevoel van tekortschieten op alle fronten. Overigens heb je ook niets aan alleen scatterfocus. Je brengt dan niets in de praktijk, voelt je onvoldaan in je bedrijf en kunt waarschijnlijk minder genieten van quality time omdat dat gemene stemmetje in je hoofd zegt dat je beter aan het werk zou kunnen zijn. Juist door te beseffen dat we allebei deze soorten focus nodig hebben, krijgt focus een minder slechte reputatie en bloei je als zakenmama op.

Meer balans in de praktijk

Hoe combineer je beide in de praktijk? Zelf houd ik elk kwartaal iets wat ik mijn  ‘CEO week’ noem: één week lang plan ik geen afspraken in, maar creëer ik ruimte voor veel meer scatterfocus. Waar gaat mijn bedrijf heen, wat wil ik (nog) doen? Hoe past dit in mijn privéleven en wat zijn mijn belangrijkste prioriteiten? Na die week ga ik met een vernieuwde (hyper)focus stappen zetten om die visie te realiseren. Ik raad je enorm aan om ook eens bewust ruimte te plannen voor scatterfocus en nieuwe creativiteit. Overigens hoeft dat absoluut geen hele week te zijn. Je kunt ook beginnen met een (halve) dag of zelfs een uurtje of twee. Geloof me: nieuwe energie, inspiratie en voldoening gegarandeerd!

3. Richt je bedrijf anders in

Mijn derde tip brengt alles samen. Bovenstaande inzichten zijn namelijk leuk, maar je hebt er weinig aan als het niet kan in je bedrijf. Zit jij op zondag nog steeds je oneindige to-do-list weg te werken in plaats van te genieten van je kinderen? Dan is het onrealistisch om te verwachten dat je wel ruimte hebt voor scatterfocus of je creatieve modus. 

Eén van de belangrijkste dingen die je daarom kunt doen, is zorgen dat je minder nodig bent in je eigen bedrijf. Daarmee bedoel ik niet dat je onmiddellijk een groot team moet aannemen. Dat brengt dan namelijk alleen maar meer vragen, telefoontjes en mailtjes met zich mee. Wat wel helpt, is het kritisch kijken naar je workflows. Welke taken slokken onnodig veel van je waardevolle tijd op? Hoe kun je iets in veel minder tijd kunnen doen of zelfs kunnen automatiseren? Van onboarding en sales tot content creatie en administratie; er bevindt zich een schat van tijd in je bedrijf. (Geloof je me niet? Laat het me even weten, ik ga de uitdaging graag met je aan. ;))

Weg met dat oneindige gevoel van tekortschieten: met deze tips kun je als ondernemer meer balans creëren tussen werk en privé. Zodat je de beste, meest energieke en waardevolle versie van jezelf kunt zijn, voor je kids, je bedrijf én jezelf. Ben je benieuwd naar het boek in dit artikel? Je vindt hem hier. Vind je het leuk om meer tips rondom focus, productiviteit, slimmer werken en tijd besparen (de eerste levensbehoefte van elke zakenmama ;)) te krijgen, vergeet dan niet Shelley te volgen op Instagram. 

Headerbeeld: Style by Fabie

 

Balans bedrijf en privéleven - Shelly Barendregt

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.