VOLG ZAKENMAMA OP INSTAGRAM

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Werk en kinderen: 7 moeders vertellen over hun schuldgevoel

Carrière maken én moeder zijn, dat is een combinatie die zeker moet kunnen. Daar staan wij immers voor! En hoewel het een bewuste afweging is, ervaart het gros van de moeders wel eens schuldgevoel over hun werk naar hun kinderen. Ondanks dat je rationeel wel weet dat die schuldgevoelens helemaal nergens voor nodig zijn. We vroegen 7 moeders waarom zij zich schuldig voelen en hoe zij daarmee omgaan.

Werk en een schuldgevoel vanwege je kinderen

Moeders proberen vaak alle ballen hoog te houden. Werk en moederschap combineren is al een hele opgave en het is nog lastiger wanneer je vervelende opmerkingen naar je hoofd geslingerd krijgt. We hadden het laatst al over mom shaming naar werkende moeders toe, maar hoe zit het eigenlijk met schuldgevoel? Veel moeders voelen door hun tijdsbesteding aan werk een schuldgevoel naar hun kinderen toe. We vroegen zeven mama’s hoe zij dit ervaren.

Iets leuks doen voor jezelf gaat ook gepaard met een schuldgevoel

“Ik voel me enorm schuldig als ik met vriendinnen een keer (lees: één keer per maand) wat ga doen. Wij hebben een slechte slaper en als ik er dan niet ben als hij wakker wordt, voel ik me zo slecht! Of als ik hem naar het kinderdagverblijf breng en ‘s middags een uur ga slapen, terwijl ik hem ook eerder kan ophalen… Daar heb ik soms opmerkingen over gehad, maar dat waren steeds mensen zonder kinderen.

Laatst gingen we een dagje naar het strand terwijl Maas, ons zoontje, bij de opvang was. We posten vrolijk een foto op Instagram en er kwamen verschillende reacties, waaronder: ‘Zo, jij neemt het er wel van als Maas op het kinderdagverblijf is’ en ‘Maas heb je zeker op de opvang gedropt?’

Lag ik daar met een schuldgevoel, om 16 uur stond ik voor de deur bij het kinderdagverblijf.” – Marja

Gemiste momenten

“Ik merk het vooral als ik iets mis qua mijlpaal. Als ik bijvoorbeeld vol trots aan mijn (schoon)moeder, die oppast, vertel dat ze iets nieuws kan, en dat zij dan zegt: ‘Oh ja, dat deed ze hier vorige week al.’ Ik krijg er verder geen opmerkingen over. Werken als vrouw is in mijn omgeving vrij normaal. En als ondernemer heb ik de luxe om het handig in te delen, waardoor ik zo min mogelijk weg ben van de kleine.”  – Nathalie

To-do-list afwerken

“Ik voel me vooral schuldig als ik dan wel een dagje met m’n zoontje heb en dan vaak denk: ‘wanneer ga je eens slapen, dan kan ik even snel werken’, en dus niet echt van de tijd met hem kan genieten. Maar sinds hij twee dagen per week naar het kinderdagverblijf gaat, gaat dat wel beter en kan ik mijn enorme to-do-list wel laten wachten, ik creëer die namelijk zelf!

Ik krijg vooral opmerkingen over of ik een vaste baan ga zoeken, ook al is het maar heel simpel. En dan zeg ik daarop: dus ik ga voor 10 euro per uur ergens werken om vervolgens 8,70 af te staan aan het kinderdagverblijf? Dat gaat niet gebeuren.” – Anne

Weerstand vanuit familie

“Zeker in het begin, toen ze echt nog een baby’tje was, vond ik het lastig. Van huis uit ben ik opgegroeid in een traditioneel gezin (vader was kostwinner en moeder was thuis bij mij en mijn zusjes). Vanuit familie komt dus wel eens weerstand waarom ik per se ‘zoveel wil werken’ (ik werk vier dagen), terwijl ik het zelf juist heel belangrijk vind om een stukje financiële onafhankelijkheid te hebben. Daarnaast is mijn vriend ook vier dagen gaan werken. Hij een dag thuis, ik een dag thuis. We voelen ons hier prettig bij en het voelt ook echt als teamwerk: we runnen de hut met z’n tweeën.

Gelukkig is dit binnen onze vriendenkring ook beetje de trend, dus daar hebben we gelukkig wel gelijkgestemden om ons heen.” – Michelle

Lees ook: Werken zonder schuldgevoel? 6 moeders vertellen hoe ze dat doen

Werken schuldgevoel moeder
© SHVETS production via Pexels

“Ik ben een fijner mens en moeder als ik werk”

“Het zijn vooral gedachten die even oppoppen. Ik kan ze dan ook makkelijk naast me neer leggen. Ik houd van werken en ben een veel fijner mens en moeder als ik werk. Ja, ik krijg wel eens opmerkingen dat ik vier (soms wat meer) dagen werk. Maar ja, m’n man en ik hebben het prima geregeld vind ik. Hij werkt ook vier dagen, dus de kids gaan drie dagen naar de buitenschoolse opvang.” – Jeunnesse

Mom shaming

“Ik weet wel zeker dat we niet de enige zijn. Wat anderen ervan vinden, boeit me eigenlijk ook vrij weinig… En ja, ondanks dat ik die gevoelens wel heb, doe ik het uiteindelijk wel voor m’n kids. Dat blijf ik maar tegen mezelf zeggen. Dat neemt niet weg dat ik bepaalde zaken anders aan moet gaan pakken om het voor iedereen (gezin) fijner te maken. Daarnaast probeer ik met mijn onderneming werkende mama’s (en papa’s) juist te steunen door vriesverse maaltijden voor ze te koken die ze met een gerust hart zonder schuldgevoelens aan hun kleintjes kunnen aanbieden. Want alles is soms al zo lastig genoeg.

Het is maar raar toch, dat we nog met mom shaming te maken hebben tegenwoordig?!” – Hande

“Ik merk dat veel mensen niet beseffen dat ik écht werk”

“Heel menselijk, dat schuldgevoel, toch? Ik vind het vooral lastig als de oudste zegt dat ze niet naar de gastouder wil. Ze heeft het daar hartstikke leuk, maar natuurlijk is ze het liefst bij mij. Ik leg haar dan uit dat ik moet werken om centjes te verdienen zodat we leuke dingen kunnen doen, maar toch! Je wilt je kind toch het liefst bij je houden, zeker als het dat zelf ook wil. Opmerkingen krijg ik gelukkig niet! Althans, niet in die zin. Ik merk dat veel mensen niet beseffen dat ik écht werk. Ze weten niet precies wat ik doe of zien het meer als een uit de hand gelopen hobby. Als de gastouder ziek is of vakantie heeft, ben ik er voor de kinderen – niet mijn man. Ook hij begint nu pas te beseffen dat ik niet alles in mijn eentje kan opvangen omdat ik ook een ‘echte’ baan heb.

Er wordt dan ook nogal luchtig over gedaan door familie en vrienden wanneer mijn werkdag weer eens in duigen valt omdat bijvoorbeeld een van de kinderen van de gastouder ziek is. Terwijl dat voor mij echt een uitdaging is als ik het druk heb of met een strakke deadline zit. Had ik een baan in loondienst, dan zouden diezelfde mensen het wel begrijpen. Dus ja, dat schuldgevoel is er zeker zo nu en dan. Maar ik weet ook dat ik er héél vaak wel voor mijn kinderen ben en wanneer het echt nodig is altijd – vaker dan voor mezelf en mijn werk goed is. En ik verheug me wat dit thema betreft op het moment waarop ze allebei op de basisschool zitten, zodat ik kan werken wanneer zij op school zijn en er daarna ook weer volledig voor hen kan zijn!” – Giulia

Kijktip

Kortom, je bent dus niet alleen als je een schuldgevoel ervaart naar je kinderen rondom je werk. Wist je dat er zelfs een hele aflevering gewijd aan schuldgevoel in de serie ‘De wereld van Eva’. De driedelige docu van Eva Jinek over het moederschap. Echt een aanrader. Je bekijkt de serie op Videoland.

 

Header beeld: Karolina Grabowska via Pexels

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Zoek

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.