VOLG ZAKENMAMA OP INSTAGRAM

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Werken aan je relatie: wat is het geheim?

Een relatie is soms hard werken. Zorgen dat je er voor elkaar bent en tijd voor elkaar vrijmaken zijn twee hele belangrijke punten om een relatie te laten lukken – en laat dat nou net een uitdaging zijn als je kinderen hebt. Hoe kun je als ouders aan je relatie werken? Hoe maak je structureel tijd voor elkaar vrij? En hoe blijf je dicht bij elkaar staan? We vroegen het relatie-expert Evelien, die romantische spel-belevingen ontwikkelt voor koppels en al heel wat stellen weer dichter bij elkaar heeft gebracht.

Werken aan je relatie als ouders? Dat is nodig!

We kunnen allemaal wel wat tips gebruiken om te werken aan onze relaties. Evelien is ervan overtuigd dat werken aan je relatie – ook als ouders – een feestje kan zijn. Ze opende haar eerste locatie van VONKX, waar maar liefst 400 geliefden een unieke, 24-uur durende ervaring beleefden. Inmiddels is er een spelbox voor thuis uitgekomen, ontwikkelde ze een 48-uurs beleving en opende ze begin dit jaar haar tweede locatie, De Legende van Ingenhousz, in Breda. Binnenkort lanceert ze een bordspel en ondertussen begeleidt ze stellen naar meer intimiteit en verbinding. Wij zijn benieuwd: hoe kun je volgens Evelien het beste aan je relatie werken als drukke ouders en wat komt erbij kijken?

Evelien, vertel eens: wat is volgens jou het geheim van een goede relatie?

“Haha, goeie vraag! Spoiler alert: ik weet niet of er een geheim is.

Ik vrees dat het een beetje is zoals met goeie genen. Je kent vast wel zo’n stel bij wie de relatie als vanzelf lijkt te gaan. Zij doen altijd leuke dingen samen, vullen elkaar in het gezin precies aan én hebben een spetterend seksleven. Ik denk dat dit komt doordat ze in de basis dezelfde kernwaarden en liefdestaal delen. Ze houden bijvoorbeeld allebei van avontuur en uiten hun liefde voor elkaar via lichamelijke aanraking. Die basis zorgt ervoor dat ze, zonder veel moeite te hoeven doen, steeds onbewust voorzien in de behoefte van de ander.

Helaas denk ik dat dit slechts bij 5% van de het geval is. Bij de andere groep, de overige 95%, verschillen de kernwaarden of de liefdestaal waardoor ze niet automatisch in de behoeftes van de ander voorzien. Voor die groep geldt dat het handig is dat je bewust gaat ontdekken welke behoeftes jij en je partner hebben, en hoe je kunt zorgen dat de behoeftes van jullie allebei evenredig worden vervuld.”

Hoe zorg je dat je elkaar niet uit het oog verliest in die heftige tropenjaren?

“Mijn eerste advies zou zijn: zorg dat je jezelf niet uit het oog verliest. De tropenjaren zetten je in een overlevingsmodus, er moet veel, er wordt continu een beroep op je gedaan, je slaapt minder dan normaal en ga zo maar door.

Hoe fijn is het dan om met iemand te zijn die precies weet wat jij op welk moment nodig hebt en die jou aanvult op de momenten waarop jij het even niet meer ziet zitten? En hoe teleurstellend wanneer dit niet het geval is…

Wat we denk ik soms vergeten, is dat je partner óók in de tropenjaren zit. Het risico daarbij is dat je de ander onbewust verantwoordelijk maakt voor het opladen van jouw batterij. Jouw energie zit onder nul, maar een date met je lief moet je weer even optrekken naar een 8. Dat is hét recept voor teleurstelling.

Het is een mega cliché, maar goede communicatie is écht de sleutel. Check zelf waar je behoefte aan hebt, deel met je partner wat je wél wil, geef aan hoe je graag geholpen wordt en vraag op jouw beurt aan de ander wat jij kan doen om het fijner, makkelijker of leuker te maken.”

Wat is volgens jou het ultieme ingrediënt voor een geslaagde date?

“Het ultieme ingrediënt is aandacht. Echte, onverdeelde oprechte aandacht. Daarin maakt het niet eens uit waar je bent en wat je doet. Maar voor de perfect date ga ik graag een stapje verder en mix ik een fijne cocktail van happy hormones!

Men neme een handje oxytocine, ook wel het knuffelhormoon, dat al vrijkomt wanneer je jouw geliefde twintig seconden lang diep in de ogen aankijkt. Daar voegen we een scheutje dopamine aan toe in de vorm van een beloning; maak bijvoorbeeld een klein raadseltje dat je partner moet beantwoorden oplossen, waardoor hij ontdekt waar jullie gaan eten. Het zalige diner is vervolgens de hofleverancier van serotonine en dat garneer je tot slot met een verrassing! Verrassingen zorgen er namelijk voor dat emoties 400% intenser aanvoelen – en laat dat nou hét ingrediënt zijn dat nodig is voor een algehele ervaring van geluk!”

Lees ook: Datenight! 7 Romantische uitjes voor ouders

Werken aan relatie tips
© Joanna Nix via Unsplash

Hoe zorg je dat je een connectie behoudt in de dagelijkse momenten? Tussen de drukte van het gezin door?

“Ik heb 3 tips:

1. Reken niet op de ander! Dit klinkt een beetje gek, maar als je het je het reilen en zeilen van je gezinsleven als 100% beschouwt, zou je kunnen denken dat jullie ieder maar 50% voor je rekening hoeven te nemen om tot dat totaal te komen. Echter, op het gebied van verwachtingen is er een dikke kans dat jullie net een ander beeld hebben van hetgeen dat jij doet en hetgeen dat je verwacht dat de ander doet. Hierdoor zit je in no time in een sfeer van teleurstelling en verwijt over en weer, en verlies je de connectie. Dus… Als je ervan uitgaat dat de ander niks doet en jij zelf 100% voor je rekening neemt, word je keer op keer verrast door de onverwachte bijdrage van je partner. Bonus!

2. Spreek samen een maf woord af dat je roept op momenten dat het pittig is met de kids of wanneer jullie op een ruzie dreigen af te stevenen.
Stel, je bent nét wakker, de kinderen maken herrie op standje tien, de havermout zit alweer tegen de muur en je staat op het punt om te gaan gillen dat iedereen nou eens normaal moet doen – maar op het moment dat jij je mond opent, roept je partner ineens: Nou, dit is wel heel erg rantiflomps!
Dat brengt je een microseconde zó van de wijs dat de kans groot is dat je uitzoomt, de hysterie van het moment ziet en vervolgens in lachen uitbarst. En daarmee is er gelijk weer verbinding.

3. En als laatste tip, weer eentje uit de cliché-doos: maak tijd voor elkaar. Plan het in, zet het vast, regel oppas en verras elkaar met een leuke date!”

Voor alle zwangeren mama’s binnen onze community: komt het weer goed na de bevalling? 😉

“Tuurlijk! Maar geef het de tijd. Na de geboorte van je eerste kind minimaal een jaar. Ben je sneller weer de oude, dan bof je. Maar los van het fysieke herstel zullen ook je hormonen opnieuw nieuwe balans moeten vinden, iets dat je in je algehele gevoel van welzijn niet moet onderschatten.

Daarnaast hebben jij en je partner na de komst van een kindje ook even tijd nodig om uit te lijnen in deze compleet nieuwe rolverdeling. Probeer daarin compassie te hebben voor je partner. Die heeft weliswaar geen zwangerschap en bevalling moeten doorstaan, maar moet wel plaats maken van jouw nummer 1 naar jouw nummer 2 en dat valt voor veel geliefden niet altijd mee.

En tot slot, zoals ik eerder al noemde: zorg voor jezelf! Je kunt pas écht een leuke vrouw, moeder, vriendin, collega of ondernemer zijn wanneer jij goed in je vel zit. Dus wees zo lief voor jezelf als je zou zijn voor je zwangere of net bevallen beste vriendin. 😉 ”

Lees ook: Het belang van me-time

Benieuwd naar Vonkx en wat Evelien nog meer doet? Klik op de banner hieronder!

Headerbeeld: Cottonbro Studio via Pexels

Banner met informatie over Evelien van den Bergh, founder van VONKX.

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Zoek

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.