Bekijk hier de nieuwste aflevering!

Fertiliteitstraject ingaan als ondernemer: hoe dan? 

Een onderneming beginnen terwijl je net aan een fertiliteitstraject begint: dat klinkt als een grote beslissing en dat is het ook zeker. In 2018 heeft Celine de gok toch gewaagd en de stap genomen om voor zichzelf te beginnen. Ondernemen terwijl je een kinderwens hebt is al heel spannend, want als zelfstandige zitten veel zaken nét iets anders in elkaar dan wanneer je in loondienst werkt. Een fertiliteitstraject doet daar nog een schepje bovenop, maar Celine heeft er absoluut geen spijt van. Je leest er alles over in haar column.

Kinderwens zonder eisprong

Mijn man en ik hadden allebei een kinderwens en konden niet wachten tot ik zwanger zou raken nadat we getrouwd waren. Helaas liet het daadwerkelijke zwanger worden nog even op zich wachten. Na enkele maanden was mijn menstruatie nog steeds erg onregelmatig en het zwanger worden lukte maar niet. Ik dacht dat mijn lichaam gewoon tijd nodig had om weer ‘op gang’ te komen na jarenlang hormoongebruik en dat het even zou duren. En ja, dat was in zekere zin ook wel zo – maar na bijna zes maanden vertelde de huisarts dat het niet zó lang hoorde te duren. Met als gevolg: een heel medisch traject met alles erop en eraan. Pff, dat was toch wel even schrikken. Het werd nog spannender toen ik zwanger probeerde te worden als ondernemer – maar dat kwam pas later.

In het begin van 2018 kregen we eindelijk meer duidelijkheid: ik heb het polycysteus-ovariumsyndroom, oftewel PCOS. Dat betekent dat ik minder vaak of helemaal geen eisprong heb, wat de onregelmatige menstruatie verklaart. Bij PCOS kun je niet voorspellen wanneer je wel of geen eisprong krijgt en het maakt zwanger worden heel lastig en in sommige gevallen onmogelijk. Verdrietig dat m’n lichaam ons gevoelsmatig ‘in de steek liet’ – met m’n man was immers niks mis, bleek uit de onderzoeken.

Fertiliteitstraject

We begonnen aan een fertiliteitstraject. Zo’n traject is niet niks. Het is veel voor je lichaam en ook voor je mentale welzijn is het best intens. Ondanks de emotionele rollercoaster en onzekerheid heb ik op hetzelfde moment besloten om mijn vaste baan op te zeggen en te kiezen voor mijn geluk binnen het ondernemen. Ik voelde al langere tijd diep van binnen dat ik voor mezelf wilde beginnen, maar het zijn twee hele grote stappen. Samen met mijn man Jos heb ik alle pro’s en cons op een rijtje gezet en tegen elkaar afgewogen. In 2018 heb ik dan echt mijn vaste baan opgezegd.

Het diepe inspringen is niet iets wat iedereen zomaar doet. Voor mij was de keuze om met mijn eigen onderneming te beginnen weloverwogen, maar dat maakte het niet minder spannend. Ik was op dat moment al vier jaar bij dezelfde werkgever aan het werk en was stiekem niet meer gelukkig in m’n werk. 60-urige werkweken waren meer de norm dan uitzondering, dus ik had vooral veel stress en eigenlijk geen uitdaging of plezier meer. Ik wilde iets veranderen. Het was een hoop extra onzekerheid, maar onder andere dankzij de steun van Jos heb ik toch die sprong in het diepe durven te wagen. Met succes, want we zijn inmiddels vier jaar verder en ik ben nog iedere dag zó blij dat ik dat heb gedaan.

Dat niet alleen: de fertiliteitstrajecten hebben gelukkig ook hun werk gedaan, want inmiddels ben ik mama van twee prachtige zoontjes. Sam is in 2019 geboren en Jesse mocht ik vorig jaar, in 2021, verwelkomen. Ondernemer zijn terwijl je twee kleintjes hebt is trouwens ook een beste opgave, maar het is er eentje waar ik heel blij mee ben!

Zwanger worden als ondernemer

Als zelfstandig ondernemer kan een zwangerschap wat risico’s met zich meebrengen. Tijdens de zwangerschap heb je ongetwijfeld een paar momenten waarop het gewoon echt even niet lekker gaat. Sommigen hebben daar weinig last van, maar je kunt ook pech hebben. Geen werk betekent als ondernemer meestal ook direct dat er geen geld binnenkomt. Bij een passief inkomen is dat wat anders, maar toch: je zult op de een of andere manier moeten werken. Het is goed om daarop voorbereid te zijn. Zorg dat je op tijd begint met sparen en een potje hebt, mocht het een maand wat minder lekker lopen. Wil je extra zekerheid? Kies dan voor een Arbeidsongeschiktheidsverzekering. Die moet je vaak wel een aantal maanden voordat je zwanger wordt al hebben afgesloten, dus kijk daar goed naar. Oh, en vergeet ook niet om een Zelfstandig en Zwanger uitkering aan te vragen!

Zwanger worden als ondernemer is al heel wat, maar om dan ook nog een fertiliteitstraject in te gaan is vrij veel gevraagd, dat is wel duidelijk. Laat je niet direct ontmoedigen. Er zitten ook voordelen aan zwanger worden terwijl je als ondernemer werkt. Die zwangerschapskwaaltjes zijn extra lastig als je iedere dag van 9 tot 5 op kantoor moet zijn. Als ondernemer kun je vaak een beetje schuiven met je tijd en taken. Werk jij vanuit huis en achter een laptop? Nog prettiger, want niemand ziet dat jij in je fijnste joggingsbroek en zachte sokken chillt op de bank of in bed. Wie zei dat werken niet comfortabel kan zijn? 😉

De sprong wagen

Zoals ik net al zei: het is een hele stap om te nemen en het is heel logisch als het erg spannend is. Ik ben er wel van overtuigd dat je soms zulke enge, onzekere stappen moet nemen om verder te komen. Als ik bij mijn oude werkgever was gebleven, was ik er echt niet gelukkiger van geworden. Ik kan nu zelf kiezen voor welke klanten ik werk, ik doe werk dat ik écht leuk vind en ik heb een geweldig gezinnetje waar ik al die tijd van droomde. Het was een heel avontuur en het heeft zeker zijn ups en downs gekend, maar uiteindelijk heeft het mij wel gebracht waar ik sta.

Wil je trouwens meer weten over mijn fertiliteitstraject? Bekijk dan deze secret vlog uit 2020!

Natuurlijk besef ik mij ook dat we heel veel geluk hebben gehad met de fertiliteitstrajecten. In beide gevallen ben ik vrij snel zwanger geworden, is alles goed verlopen en heb ik twee prachtige, gezonde kinderen op de wereld mogen zetten. Daar ben ik dan ook heel dankbaar voor en ik weet heel goed dat het niet vanzelfsprekend is, dat het niet voor iedereen (meteen) zo goed uitpakt. Mocht je in een traject zitten, weet dan dat je niet alleen bent. Je mag mij ook altijd een berichtje sturen op Instagram via @celineverhoef als je dat wilt.

Lees ook: Susan’s column over haar reis naar het moederschap

Headerbeeld: Eveline van Winden

Founder Celine Verhoef

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s. 

Relaxed op vakantie met kids

Pik onze essentiële inpaklijst voor drukke moeders

De inpak-chaos vermijden en zeker weten dat je alles bij je hebt? Of je nu vertrekt naar een tropisch oord of lekker in NL blijft, wij helpen je stressvrij weg te gaan met deze ultieme inpak cheatsheet. Schrijf je hier in voor de Tijd voor jou nieuwsbrief en ontvang ‘m direct in je inbox!

Psst, ontvang je Tijd voor jou al en wil je deze inpaklijst ook in je inbox? Vul het dan alsnog even in, dan sturen we ‘m los naar je op!