Bekijk hier de nieuwste aflevering!

Zelfstandig en zwanger: 4 zaken waar je echt aan wilt denken

Wanneer je zwanger bent, komt er behoorlijk wat op je af. Er zijn honderd-en-één dingen waar je op tijd mee moet beginnen. De kinderkamer in orde maken, een naam uitzoeken, allerlei officiële zaken die je moet regelen voor de kleine: de lijst lijkt eindeloos. Het is zeker niet gek als je door de bomen het bos niet meer ziet, zeker als je daarnaast ondernemer bent. Deze 4 zaken wil je, naast de standaard dingen, ook regelen voor je bevalt.

Zelfstandig en zwanger
© Yan Krukov via Pexels

Vraag een zwangerschapsuitkering aan

Als je zelfstandig en zwanger bent, komt er een hoop op je af. Gelukkig zijn er een aantal dingen die het leven wat makkelijker kunnen maken. Wist je bijvoorbeeld dat je als ondernemer recht hebt op een uitkering tijdens je zwangerschap? Het maakt niet uit of je personeel hebt of alleen werkt; je hebt sowieso recht op de Zelfstandige en Zwanger uitkering, oftewel de ZEZ-uitkering. Je hebt recht op minimaal zestien weken verlof. Hoeveel je per maand krijgt, hangt af van het aantal uur dat jij als ondernemer hebt gewerkt.

Je kunt de uitkering vanaf de 24e week van de zwangerschap aanvragen. Volgens het UWV treedt de ZEZ-uitkering zes tot vier weken voor de dag ná je due date in werking. Je moet ‘m wel op tijd aanvragen: maximaal twee weken voordat je met zwangerschapsverlof wilt gaan.

Ben je zwanger van een meerling? Dan heb je recht op minimaal twintig weken uitkering. Kijk op de site van het UWV wat je moet doen om de uitkering aan te vragen.

Laat je klanten weten wanneer je beschikbaar bent – en vooral wanneer niet

Als ondernemer ben je vaak geneigd om ‘even tussendoor’ nog wat werk te verrichten. Snel dat appje of die mail beantwoorden, ‘s avonds wat langer doorwerken aan een opdracht. Probeer dit tijdens en na je zwangerschap echt te vermijden. Je hebt tijd nodig om je voor te bereiden, te herstellen en te genieten van je kleintje. Laat daarom ruim op tijd weten aan je klanten wanneer je bereikbaar en beschikbaar bent. Wees daar ook strikt in, zowel naar jezelf als naar de klanten toe. Kan het werk echt niet wachten? Schakel dan eventueel hulp in en besteed het werk uit, bijvoorbeeld aan een freelancer. Zorg ervoor dat je dit ruimschoots voor je verlof hebt geregeld, zodat jouw vervanger op de hoogte is wat er precies moet gebeuren. Zo voorkom je dat je, tijdens je verlof, alsnog allerlei appjes en mailtjes krijgt.

Stel een plan op

Opschrijven wat er nog moet gebeuren, kan helpen om helderheid te creëren. Vaak bedenk je daardoor nog allerlei andere dingen die je moet regelen voordat je met verlof gaat. Waar kan je bedrijf echt niet zonder? Wat heb jij zelf nodig om met een gerust hart een paar weken weg te gaan? Zet het allemaal op een rijtje. Vraag ook rond in je omgeving hoe anderen het hebben gedaan. Veel zelfstandige en zwangere vrouwen zitten in hetzelfde schuitje. Hoe meer je weet, hoe beter je alles kunt regelen.

Neem genoeg tijd voor jezelf

Deze tip sluit feilloos aan op nummer 2. Tijd nemen voor jezelf is écht heel belangrijk, juist als ondernemer. Dat is in het begin misschien lastig, omdat je als ondernemer waarschijnlijk gewend bent om altijd door te gaan. Tijdens én na je zwangerschap moet je goed voor jezelf zorgen. Je vraagt verlof en een uitkering aan met een reden. Je lichaam is hard aan het werk om nieuw leven te creëren en dat is niet niks. Onderschat dat niet. Je kunt beter wat meer tijd om handen hebben, dan dat je jezelf overwerkt. Als jij enorm gestrest bent en te veel hooi op je vork neemt, zal je kindje dat wel degelijk merken.

Ook na je zwangerschap moet je de tijd nemen om te herstellen en te genieten van je kleine wolk. Ga er niet te makkelijk vanuit dat je al gauw weer aan het werk bent. Je hebt die tijd écht nodig. Schroom dus ook niet om om hulp te vragen. Zo krijg jij genoeg rust en heeft je kindje alle ruimte om lekker te kunnen groeien. Dat is natuurlijk het allerbelangrijkste.

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.