VOLG ZAKENMAMA OP INSTAGRAM

Zwanger en aan het werk: is dat wel veilig?

Werken tijdens de zwangerschap is voor veel vrouwen de normaalste zaak van de wereld. Maar werkstress en fysiek zwaar werk hebben invloed op het verloop van de zwangerschap en de ontwikkeling van de baby, nog eens extra bij meerlingzwangerschappen. Er moet meer gebeuren om de arbeidsomstandigheden van zwangere vrouwen te verbeteren, aldus bedrijfsarts Monique van Beukering. Monique promoveerde onlangs met haar onderzoek ‘Gezond werken in de zwangerschap’, dat zij uitvoerde in samenwerking met onder meer ruim duizend werkende zwangeren en vijftig verloskundigenpraktijken.

Veilig werken tijdens de zwangerschap

Een broodje filet americain, een ritje in een achtbaan en wijn drinken met vriendinnen: een greep uit de geneugten van het leven die je als zwangere vrouw beter even kunt parkeren. Je weet immers dat deze gepaard gaan met risico’s voor je ongeboren baby. Wist je dat je werk ook een grote rol kan spelen tijdens je zwangerschap? In Nederland zijn er regels en zelfs wetten opgesteld, zodat je tijdens de zwangerschap veilig zou moeten kunnen werken tot je verlof. Helaas wijst de praktijk vaak anders uit, blijkt uit het onderzoek van Van Beukering.

Het onderzoek werpt een kritische blik op de situaties waarin veel zwangeren op de werkvloer zich begeven. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen vrouwen met een laag risico op complicaties tijdens de zwangerschap en vrouwen met een meerlingzwangerschap. Tijdens het onderzoek is gekeken of de arbeidsomstandigheden het risico op een vroeggeboorte verhogen. Hierbij draait het om bijvoorbeeld lichamelijke belasting (tillen, veel staan en lopen) en omstandigheden als lawaai, een koude of natte omgeving, routinematig werk en werken met chemische stoffen. Ook is gekeken naar het effect van lange werktijden en onregelmatige uren.

Het onderzoek toont aan dat 50% van de vrouwen met een laag risico en maar liefst 60% van de vrouwen met een hoog risico niet werkt onder veilige arbeidsomstandigheden. Het werk van deze zwangere vrouwen wordt dus niet aangepast op basis van de vastgestelde regels en richtlijnen.

Kans op vroeggeboorte

Bij vrouwen met een laag risico op complicaties tijdens de zwangerschap leiden de onveilige werkomstandigheden tot een matig verhoogd risico op vroeggeboorte.

Ben je in verwachting van twee of meer kindjes? Dan weet je waarschijnlijk wel dat het risico op vroeggeboortes bij meerlingzwangerschappen nog vaker voorkomt. Het vraagt al veel van je lichaam, maar het werk speelt daarbij ook een grote rol. Uit het onderzoek blijkt dat je als zwangere van een meerling twee tot drie keer meer risico loopt op een vroeggeboorte, wanneer je meer dan 28 uur per week werkt en onregelmatige werktijden hebt. Als je daarbij ook nog eens werkdruk ervaart en je lichamelijk moet inspannen, wordt het risico nóg groter.

Drie belangrijke oorzaken

Van Beukering noemt drie belangrijke oorzaken voor het feit dat veilige arbeidsomstandigheden onvoldoende worden nageleefd:

  • Werkende zwangeren en verloskundigen zijn zich niet bewust van de risico’s in het werk
  • Werkende zwangeren hebben nauwelijks toegang tot bedrijfsgezondheidszorg
  • Werkgevers ervaren onvoldoende financiële druk om de richtlijnen voor zwangere werknemers ook echt na te leven

Van Beukering: “Een verpleegkundige vertelt dat ze doorwerkte tot ze te vroeg beviel van haar dochtertje, bij 35 weken. Geen werkgever die haar vertelt hoe ze veilig had kunnen doorwerken, ze wil haar patiënten en collega’s niet in de steek laten. Haar verloskundige weet niet goed wat ze kan adviseren.”

Tips werken tijdens zwangerschap
© Yan Krukov via Pexels

Lees ook: 5 dingen die je wilt regelen als ondernemer met kinderwens

Wat kun je doen?

Als zwangere vrouw is het dus belangrijk om je bewust te zijn van de wetten en regels die je beschermen tijdens het werk. Van Beukering raadt zwangere vrouwen aan om al vroeg in de zwangerschap naar de bedrijfsarts te gaan, zodat eventuele risico’s direct kunnen worden besproken.

De werkgever zou zwangere werknemers moeten wijzen op deze mogelijkheid. In de praktijk is het vaak al te laat als zwangere vrouwen met klachten naar de bedrijfsarts gaan. Ook zouden verloskundigen en gynaecologen hun cliënten al vroeg in de zwangerschap actief moeten adviseren over gepaste werkomstandigheden, of de cliënten doorsturen naar de bedrijfsarts.

Veilig werken tijdens de zwangerschap is belangrijk, maar het verlof speelt ook een grote rol. Het geboorte- en ouderschapsverlof is tegenwoordig al een stuk beter geregeld dan voorheen, maar er zijn nog genoeg punten die vragen om verbetering. Wil je hier meer over weten? Lees dan ons artikel over de Petitie 21e-Eeuws Verlof.

Headerbeeld: Matilda Wormwood via Pexels

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.