Bekijk hier de nieuwste aflevering!

Column: fulltime werkende moeders zijn ook heel normaal

Eind 2020 keek Suzanne Damman de NPO3 serie ‘Waarom werken vrouwen niet?’ van journalist Liesbeth Staats en was meteen enthousiast. Naast de vele voordelen over parttime werken, lichten ze hierin ook de consequenties van dit oer-Hollandse fenomeen duidelijk uit. Namelijk dat bijna de helft van de Nederlandse vrouwen niet financieel onafhankelijk is. Ook zien we in de serie dat het er in het buitenland heel anders aan toe gaat. Bijvoorbeeld dat fulltime werken voor vrouwen en mannen, moeders en vaders, heel normaal is. Net als dat het de standaard is om je kinderen vijf dagen per week naar de opvang te brengen.

© Karolina Grabowska via Pexels

Fulltime werken als standaard

Dat fulltime werken in het buitenland de standaard is, wist ik al langer. Ik heb namelijk ook altijd fulltime gewerkt, veelal in het buitenland. Dat is deels omdat ik altijd sterk gemotiveerd ben geweest om een maatschappelijke bijdrage te leveren via mijn werk. Daarnaast kreeg ik van jongs af aan met de paplepel ingegoten dat je financieel onafhankelijk moet zijn, ook als vrouw. Dus val ik in de categorie ‘fulltime werkende moeders’. Mijn buitenlandse werkgever ging ervan uit dat ik na mijn zwangerschapsverlof weer terugkeerde naar mijn fulltime baan. Je wordt op het ‘schoolplein’ in Singapore – waar we de laatste paar jaar woonden – ook niet gevraagd hoeveel dagen je werkt, behalve dan misschien door andere Nederlanders. Als je werkt is de aanname gewoon dat je fulltime werkt, met of zonder kinderen, voor zowel mannen als vrouwen. Lokale kinderopvang wordt standaard voor vijf dagen aangeboden, twee of drie dagen is zelfs geen optie.

Tegenovergestelde situatie in Nederland

Eind vorig jaar verhuisden we met het gezin terug naar Nederland, na bijna een decennium op verschillende plekken in het buitenland te hebben gewoond en gewerkt. Ineens kreeg ik regelmatig de vraag hoeveel dagen ik werkte en hoe we het met de kinderen regelden. Mijn man, die ook fulltime werkt, kreeg die vraag echter zelden. Op mijn antwoord dat ik fulltime werk volgde dan – gelukkig niet altijd – meteen een bezorgde of oordelende reactie. Regelmatig kreeg ik de vervolgvraag over de impact daarvan op het gezin.

Daarnaast viel meteen op dat kiezen voor vijf dagen kinderopvang en naschoolse opvang nog steeds uitzonderlijk is. Natuurlijk spelen de torenhoge kosten van kinderopvang in Nederland en de personeelstekorten hierbij de hoofdrol. Wat ook meespeelt, is een perceptie dat het zielig is voor kinderen om vijf dagen op de opvang met andere kinderen door te brengen, in plaats van thuis met één van de ouders of grootouders. Van ouders in het buitenland hoorde ik vaak dat ze het juist belangrijk vinden dat hun kinderen op de opvang veel tijd met leeftijdsgenoten doorbrengen. Dat zie je ook terug in de derde aflevering van de serie ‘Waarom werken vrouwen niet?’ over opvattingen van ouders in onze buurlanden en Scandinavië.

Deeltijd werken: een domein voor vrouwen

Vanwaar toch die enorme verschillen? Onze deeltijd cultuur wordt alom geprezen, maar als we dat echt zo goed vinden, waarom is deeltijd werken nog steeds vooral een domein voor vrouwen? Ja, tegenwoordig hebben veel meer mannen een ‘papa-dag’ dan voorheen, maar we kunnen niet ontkennen dat het gros van de parttimers in Nederland nog steeds vrouw is – 70% van de vrouwen versus 28% van de mannen (CBS, 2022). Onze parttime cultuur heeft nog steeds meer te maken met traditionele rolverdeling en stereotype genderpatronen. Het promoten van een goede ‘work-life balance’ voor iedereen, of voldoende tijd nemen voor het gezin door ouders ongeacht hun geslacht, zie je veel minder terug.

Voor mij zou onze geprezen deeltijd cultuur pas ideaal zijn als het net zo gebruikelijk is dat mannen deeltijd werken, en het niet bijna automatisch gelinkt is aan het moederschap. Het zou helemaal goed zijn als we straks in Nederland fulltime werkende moeders net zo normaal vinden als in onze buurlanden.

Bronnen:

1: NPO3 – Waarom werken vrouwen niet?
2: CBS – Wie werken het vaakst in deeltijd?

interessant artikel? deel het bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees verder

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.