Bekijk hier de nieuwste aflevering!

Kolven als freelancer of zzp’er? Zo zit het

Je verlof is achter de rug, het is tijd om je werk weer op te pakken. Als verse Zakenmama veranderen er (tijdelijk) een aantal dingen voor je, zoals mogelijk het kolven tijdens de werkdag. Als mama in loondienst weet je waar je aan toe bent, maar hoe zit dat als zelfstandige ondernemer? We zetten alle feiten over kolven als freelancer of zzp’er voor je op een rijtje.

Je recht op kolven als freelancer of zzp’er

Waar je in loondienst wel tot negen maanden lang een kwart van je werktijd aan het geven van borstvoeding of kolven mag besteden, is het voor zelfstandige ondernemers helaas wat minder goed geregeld. Omdat je geen arbeidsovereenkomst hebt, gelden de regels die zijn vastgelegd in de Arbowetgeving niet. Dat betekent dat je opdrachtgevers jouw kolftijd niet als werktijd hoeven te zien en ze jou er dus ook niet voor hoeven te betalen.

De kans is groot is dat je als kolvende ondernemende minder uur per dag kunt factureren dan je gewend was. Hoewel dit voor veel Zakenmama’s (op z’n zachtst gezegd) onpraktisch is en een reden kan zijn om eerder over te gaan op flesvoeding, is dit niet per se nodig. We delen hieronder fijne tips met je, maar eerst duiken we nog even verder in de details.

Uitzonderingen

Er is namelijk een uitzondering op de regel. Werk je als zelfstandige op een plek waar mensen in loondienst werken? Dan heb je waarschijnlijk vergelijkbare rechten als de werknemers van het bedrijf, zoals een ruimte om te kolven. Ook als je als zzp’er ‘onder gezag’ werkt, val je onder de Arbowetgeving en lijken je rechten rondom kolven in grotere mate op die van de werknemers in loondienst. Denk je dat dit mogelijk voor jou geldt? Overleg het dan vooraf even met je werkgever.

Kolven en het urencriterium

Niet alleen hoeven je opdrachtgevers je niet door te betalen tijdens het kolven, ook de Belastingdienst ziet kolftijd niet als werktijd. Dit betekent dat de uren die je besteedt aan kolven niet meetellen voor het urencriterium. Dit in tegenstelling tot je zwangerschaps- en bevallingsverlof; in die weken voor en na je bevalling mag je het aantal uur dat je normaal gewerkt zou hebben namelijk wél meetellen voor je urencriterium. Wil je gebruikmaken van je zelfstandigenaftrek, dan is het slim om met beide feiten rekening te houden.

Tips voor kolven als zelfstandige ondernemer

Bij elkaar genomen lijkt er nog heel wat te winnen in de ondernemerswereld als het aankomt op kolfrechten. Maar vrees niet, want als mede-Zakenmama’s-slash-ondernemers hebben we fijne tips voor je. Je kunt namelijk de zelfstandigheid en flexibiliteit waar je als freelancer of zzp’er van geniet, slim en in je voordeel inzetten.

  • Neem het mee in je algemene voorwaarden of overeenkomst. Een voordeel van freelancer of zzp’er zijn, is dat je tot zekere hoogte kunt werken volgens jouw voorwaarden. Weet je dat je zwanger bent of heb je een kinderwens, en vind je het belangrijk dat kolftijd (gedeeltelijk) wordt vergoed? Neem het dan op in de voorwaarden van je opdrachten.
  • Bereken het in je uurtarief. Een tip voor de mama’s-to-be: bereken kolftijd alvast door in je uurtarief of de prijs van je aanbod. Net als vakantietijd en administratieve taken, kun je kolven simpelweg zien als onbetaalde maar onvermijdelijke uren in je leven als ondernemer.
  • Overweeg te investeren in een elektrische handsfree kolf. Ze zijn een stukje duurder, maar houden je handen vrij tijdens het kolven en maken het dus mogelijk om ondertussen door te werken. Waarschijnlijk niet zo handig tijdens Zoom-calls (lekker awkward als je klant opeens vraagt wat voor geluid ze horen tijdens de call 😉), maar wel een ideaal moment om even je administratie, mail of andere hersenloze to do’s weg te werken! Zakenmama tip: kolf handsfree met de Elvie kolf. Nieuwsgierig naar de goedkopere variant? Check dan deze review (inclusief video) over de Comfykolf.
  • Bespreek het open met je opdrachtgevers. Hoewel het niet bij elke klus even makkelijk zal zijn om dit aan te kaarten, kan het lonen om de situatie open te bespreken met je opdrachtgevers. Zij zijn immers ook maar mensen en kunnen zich waarschijnlijk enigszins inleven in je situatie. Er is dus best een kans dat jullie ook zonder officiële wetgeving een middenweg vinden die voor alle partijen werkt.

Heb jij nog fijne tips voor of ervaringen met kolven als zzp’er of freelancer? Deel ze met ons en andere Zakenmama’s (to be) in de comments en help elkaar!

Lees ook: Review: de NurtureGoods Smart 3.0 Dual Efficient Borstkolf

 

Headerbeeld: Keira Burton via Pexels

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s. 

Relaxed op vakantie met kids

Pik onze essentiële inpaklijst voor drukke moeders

De inpak-chaos vermijden en zeker weten dat je alles bij je hebt? Of je nu vertrekt naar een tropisch oord of lekker in NL blijft, wij helpen je stressvrij weg te gaan met deze ultieme inpak cheatsheet. Schrijf je hier in voor de Tijd voor jou nieuwsbrief en ontvang ‘m direct in je inbox!

Psst, ontvang je Tijd voor jou al en wil je deze inpaklijst ook in je inbox? Vul het dan alsnog even in, dan sturen we ‘m los naar je op!