Bekijk hier de nieuwste aflevering!

Een echte Zakenmama: premier Jacinda Ardern geeft inspirerende afscheidsspeech

In januari 2023 maakte Jacinda Ardern, premier van Nieuw-Zeeland, haar aftreden bekend. Onlangs was het dan zover: met een krachtige, ontroerende toespraak nam zij afscheid van het Nieuw-Zeelandse parlement. Een inspirerende afscheidsspeech gaf Jacinda Ardern zeker!

Geschiedenis geschreven

Bij haar aantreden in 2017 schreef Jacinda Ardern geschiedenis: niet alleen kreeg Nieuw-Zeeland pas voor de derde keer een vrouwelijk staatshoofd, tevens werd Jacinda het jongste vrouwelijke staatshoofd ter wereld. Een jaar later werd ze ook nog eens het tweede staatshoofd ooit dat een kind kreeg gedurende haar premierschap.

Zowel het moederschap als het premierschap kwam in zekere zin als een verrassing voor Jacinda. Als dertiger kampte ze een tijd lang met vruchtbaarheidsproblemen. Na een mislukte IVF-poging zocht Jacinda afleiding in het voeren van een politieke campagne om premier te worden. Hoewel ze een relatief onervaren en onbekende politicus was, werd Jacinda verkozen tot de nieuwe leider van Nieuw-Zeeland. Enkele maanden later, vol in haar nieuwe functie van premier gedoken, raakte Jacinda toch nog in verwachting.        

Baby mee naar VN-vergadering

Jacinda, een voormalig DJ, werd een opvallende speler in de wereldpolitiek. Jong, fris, spontaan en toegankelijk, maar tegelijkertijd niet bang om impopulaire maatregelen te nemen. Ze had het niet makkelijk tijdens haar premierschap. Nieuw-Zeeland werd getroffen door meerdere crises: een terroristische aanslag en een vulkaanuitbarsting met veel dodelijke slachtoffers, gevolgd door de coronapandemie.

Jacinda kreeg niet alleen te maken met aanzienlijke politieke en maatschappelijke uitdagingen, maar ook met kritiek op haar persoon. Toen ze haar baby meenam naar een VN-vergadering in New York – vanwege borstvoeding wilde ze haar kindje nabij hebben – noemden sommigen haar menselijk, anderen onprofessioneel. Jacinda gaf destijds aan dat ze best begreep dat mensen het interessant vonden dat zij als een van de eerste staatshoofden in functie moeder was geworden. Tegelijkertijd zei ze enorm uit te kijken naar de dag dat het niet meer gezien zou worden als iets buitengewoons.  

Lees ook: Moeder zijn en veel kritiek: waarom gebeurt momshaming?

Inspirerende afscheidsspeech van Jacinda Ardern

Direct nadat Jacinda haar aftreden bekend maakte, verschenen krantenkoppen als “Her best looks and fashion moments” en “Can women have it all?”. In haar afscheidsspeech hield Jacinda de eer aan zichzelf en ging  ze niet in op ervaringen met seksisme tijdens haar premierschap. Gekleed in een traditionele Maori-mantel sprak ze open over haar kwetsbaarheid. Ze noemde zichzelf een “huiler”, een “knuffelaar” en niet te vergeten iemand die zich veel zorgen maakt. Aanvankelijk had ze het idee dat ze drastisch zou moeten veranderen om zichzelf staande te houden in de politiek.

Maar Jacinda is niet harder geworden, vertelde ze. “Ik veranderde niet. Ik vertrek net zo gevoelig als altijd, geneigd om in het negatieve te blijven hangen. Het vragenuurtje haatte ik zo erg dat ik de meeste dagen moeite had om van tevoren een hap door mijn keel te krijgen. (…) Hoewel ik mezelf ervan overtuigde dat je geen piekeraar kunt zijn én op deze plek kunt zijn, kun je dat wél.”

Jacinda benadrukt dan ook dat ze niet met het premierschap is gestopt omdat het zo zwaar is. “Dan was ik waarschijnlijk al na twee maanden vertrokken. Ik ga weg omdat zo’n bevoorrechte rol verantwoordelijkheid met zich meebrengt. De verantwoordelijkheid om te weten wanneer je de juiste persoon bent om te leiden, en ook wanneer je dat niet bent.” Speculeren over achterliggende redenen is dan ook zinloos, aldus Jacinda: politici zijn ook gewoon mensen. “We geven alles wat we kunnen voor zo lang als we kunnen, en dan is het tijd. En voor mij is het tijd.”

Tekst gaat verder onder de video. 

 

Rolmodel, ook voor mannen

Jacinda is een prachtig rolmodel wat betreft vrouwelijk leiderschap: vrouwen zijn juist wél geschikt voor een dergelijke functie. Sander Heithuis van Women INC. vertelde bij RTL Nieuws: “Ze is juist een voorbeeld, ook voor mannen. In Nederland kwamen meerdere Kamerleden met een burn-out thuis te zitten. De politiek werd zelfs de burn-outfabriek genoemd. Ardern heeft laten zien dat je op tijd kunt aanvoelen dat je werk soms te veel energie kost, en dat je daar dan mee kunt stoppen. Misschien is zo’n baan ook wel niet voor altijd – of voor langere tijd, zoals we vroeger dachten.”

In haar speech ontroerde Jacinda vele luisteraars met inspirerende woorden: “Je kunt angstig, gevoelig, aardig zijn en je hart op de tong dragen, je kunt een moeder zijn of niet, je kunt een ex-mormoon zijn of niet, je kunt een nerd zijn, een huiler, een knuffelaar – je kunt al deze dingen zijn. En niet alleen kun je hier op deze plek zijn; jij kunt ook een leider worden. Net als ik.”

Toekomst van Jacinda Ardern

Jacinda neemt afscheid als premier “wetende dat ik de beste moeder was die ik kon zijn”. Nog altijd heeft ze een grote passie om zich in te zetten voor thema’s als klimaatverandering, kinderarmoede en ongelijkheid. Maar eerst gaat ze zich focussen op haar dochter Neve, die dit jaar begint met school. En op haar verloofde Clarke, met wie ze eindelijk hoopt te kunnen trouwen na een bruiloftsannulering in coronatijd.

Onlangs werd bekend dat ze daarnaast alweer twee nieuwe uitdagingen heeft. Zo wordt ze lid van de raad van bestuur van de Earthshot Prize, een initiatief dat zich richt op oplossingen voor de klimaatcrisis. Ook is Jacinda vorige week gestart in de rol van speciaal gezant voor Christchurch Call, dat terroristische en gewelddadige extremistische boodschappen online opspoort. In die functie werkt ze samen met haar opvolger, premier Chris Hipkins. En of dat niet genoeg is, is eind april bekend gemaakt dat ze ook aan de slag gaat in diverse rollen bij Harvard University. Petje af!

Toen Jacinda bij haar vertrek werd gevraagd welk advies ze haar opvolger had gegeven, gaf ze een korte maar krachtige reactie: “You do you”.  Een mooi motto dat wij bij Zakenmama alleen maar kunnen onderschrijven.

Je leest de volledige afscheidsspeech van voormalig premier Jacinda Ardern hier.

Lees ook: Zo doet Máxima het met werk en moederschap

Beeld header: © Pixabay via Pexels

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s. 

Relaxed op vakantie met kids

Pik onze essentiële inpaklijst voor drukke moeders

De inpak-chaos vermijden en zeker weten dat je alles bij je hebt? Of je nu vertrekt naar een tropisch oord of lekker in NL blijft, wij helpen je stressvrij weg te gaan met deze ultieme inpak cheatsheet. Schrijf je hier in voor de Tijd voor jou nieuwsbrief en ontvang ‘m direct in je inbox!

Psst, ontvang je Tijd voor jou al en wil je deze inpaklijst ook in je inbox? Vul het dan alsnog even in, dan sturen we ‘m los naar je op!