Bekijk hier de nieuwste aflevering!

Zo doet Máxima het met werk en moederschap

Het thema van Koningsdag dit jaar is ‘We’re all kings and queens’, en zo is het maar net. In dit artikel willen we één bijzondere queen belichten: Máxima. Bij Zakenmama zijn wij ontzettend benieuwd hoe andere moeders het werk en moederschap combineren, en die nieuwsgierigheid hebben we zeker ook bij koningin Máxima, die niet alleen een van de meest hardwerkende koninginnen ter wereld is, maar ook gewoon nog moeder van drie tieners.

Hoe combineert koningin Máxima werk en moederschap?
© cottonbro studio via Pexels

Geen sprookjeskoningin

Bij de rol van koningin heb je misschien al gauw romantische associaties: zwaaien, lintjes doorknippen en werkbezoeken aan tropische oorden. Maar koningin Máxima is verre van alleen een ceremoniële royal.

Zo speelt de koningin een actieve rol bij veel verschillende instanties, zoals het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en het G20 ‘Global Partnership for Financial Inclusion’. Ze is speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling en heeft tot slot nog een waslijst aan erefuncties, zoals beschermvrouwe van Scouting Nederland. Máxima heeft met name grote ambities op het vlak van emancipatie en een duurzame economie.

Datafreak

Die passie voor sociale ontwikkeling in combinatie met financiën zat er al vroeg in. Tijdens haar jeugd in Argentinië maakte Máxima mee dat er in één jaar tijd 280 procent inflatie optrad. Veel Argentijnen kregen het financieel zwaar. Máxima besloot dat ze zich sterk wilde maken voor verandering en koos voor een studie economie in Buenos Aires. Vervolgens had ze hoge functies in het bankwezen in Argentinië, New York en Brussel.

Máxima noemt zichzelf een ‘datafreak’: ze is gek op statistieken en doorgrondt grafieken razendsnel. Een talent dat ze goed kan inzetten bij haar verschillende functies, met name op het gebied van financiën. Dankzij de combinatie met haar people skills is Máxima een ster in lobbyen, zoals voor toegang tot financiële diensten in arme landen.

Best mom ever

Máxima ontmoette koning Willem-Alexander in 1999, tijdens de Aprilfeesten in Sevilla. Ze wist aanvankelijk niet dat Willem-Alexander een prins was, maar viel voor zijn humor. Máxima maakte de Nederlandse taal snel eigen, niet alleen door intensieve privéles maar ook dankzij het Jeugdjournaal en Klokhuis. Het stel trouwde op de bijzondere datum 02-02-2002 en verwelkomde eerste dochter Amalia in 2003.

Inmiddels is Máxima moeder van drie meiden: na Amalia volgden Alexia (2005) en Ariane (2007). De bekendste beelden van Máxima als moeder zijn waarschijnlijk de fotomomenten tijdens de familievakanties. De persfotografen mogen op die momenten even hun werk doen, onder de voorwaarde het koninklijk gezin daarna volledig met rust te laten.

Hoe Máxima achter gesloten deuren écht is als moeder, blijft natuurlijk grotendeels privé. Maar volgens ingewijden heeft ze een goede relatie met alle drie haar dochters. Op haar vijfenveertigste verjaardag kreeg ze van haar meiden een armband met de inscriptie ‘best mom ever’. In het boek ‘Máxima – Meer dan Majesteit’ is te lezen dat de plichtsgetrouwe Amalia naar verluidt een ijzersterke band heeft met haar vader Willem-Alexander en oma Beatrix. ‘Máx en Lex’, oftewel Máxima en middelste dochter Alexia, schijnen twee handen op één buik te zijn. Net als haar moeder vroeger, houdt Alexia wel van een feestje. Niet voor niets maakte Máxima een TikTok-account aan om haar dochters in de gaten te kunnen houden. 

Carpoolen met Máxima

Naast de functie van pleitbezorger van de VN secretaris-generaal heeft Máxima ook de functies van luizenmoeder en overblijfmoeder vervuld. Máxima wil graag een ‘zo normaal mogelijke’ moeder zijn. Toen de prinsessen klein waren, bracht ze hen vaak zelf naar school en ging ze mee op schoolreisjes. Ook zat ze in WhatsAppgroepjes met andere ouders en organiseerde ze regelmatig een carpool.

Moeders van klasgenootjes schroomden niet om Máxima te bellen met het verzoek om hun dochter op te halen, wanneer ze vastzaten in een vergadering. “Die moeders zijn ook druk”, aldus Máxima. Amalia, Alexia en Ariane kwamen gewoon bij klasgenoten over de vloer, maar wel met een auto met beveiliging voor de deur. Ook in huize van Oranje-Nassau waren vriendinnetjes welkom om te spelen, te logeren of zelfs mee op vakantie te gaan.

Alleen als het van papa mag

Máxima is een kei in efficiency. Als ze in het buitenland is voor haar werk, is er dan ook geen moment van ontspanning. Keihard werken en zo gauw mogelijk weer naar huis. In de documentaire ‘Máxima, de pleitbezorger’ is te zien dat de koningin gebeld wordt door een van haar dochters, wanneer ze hard aan het werk is voor de VN in New York. “Je gaat niet laat naar bed, het mag alleen van mij als het ook van papa mag”, spreekt ze haar dochter ferm toe.

Máxima doet veel conference calls en toespraken via videoverbinding. Daar zijn waar het écht belangrijk is – zowel op werkgebied als privé – staat voor haar hoog in het vaandel. Ritjes naar afspraken benut de koningin door telefonisch bij te kletsen met familie en vriendinnen. Ook spreekt ze nog altijd persoonlijk af met vrienden, onder wie andere royals zoals de Griekse prinses Marie-Chantal en de Bulgaarse prinses Miriam. “Dat doen vrienden toch, het zou raar zijn om dat niet te doen”, aldus Máxima. Toen Willem-Alexander en Máxima nog prins en prinses waren, gingen ze regelmatig borrelen met hun hofhouding.

Zo combineert koningin Máxima werk en moederschap

Máxima heeft natuurlijk wel de luxe van een heel team om haar heen. Toen de prinsessen jonger waren, was er altijd een kindermeisje in dienst. En het koningspaar heeft een persoonlijk assistente die een belangrijke rol speelt in het behouden van de balans tussen werk en privé. Wekelijks hebben de koning en koningin een apart overleg met haar, om te zorgen dat belangrijke privézaken ook goed worden geborgen in de drukke agenda’s.

En nee, Máxima staat niet iedere avond de aardappelen te schillen. Daar is personeel voor. En een magnetron, want het koningspaar heeft al heel wat maaltijden opgewarmd. Alleen tijdens de skivakanties koken Máxima en Willem-Alexander graag zelf. Tijdens privévakanties werkt Máxima wel vaak door. Gedurende het jaar verzamelt ze artikelen die ze in de vakanties leest, om zich verder te verdiepen in bepaalde onderwerpen. Ze is ook altijd bereikbaar voor haar staf.

Máxima is een echte Zakenmama: ambitieus, inspirerend, maar net als andere moeders ook af en toe ‘gewoon’ worstelend met de balans tussen werk en moederschap.

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s.