Bekijk hier de nieuwste aflevering!

10 tips om vliegen met kleine kinderen makkelijker te maken

Het is tijd voor vakantie! Lekker je werk achterlaten, ontspannen en genieten met je kinderen. Maar eerst moet je de vliegreis nog overleven. Van inpakstress en oorpijn tot niet willen slapen en geïrriteerde medepassagiers… Als mama op reis heb je veel aan je hoofd. Daarom delen we 10 fijne tips om vliegen met kleine kinderen zo makkelijk en soepel mogelijk te maken.

10 tips wanneer je gaat vliegen met kleine kinderen

1. Boek je vlucht slim 

Of je nu een korte trip of internationale vlucht voor de boeg hebt, fijn vliegen met kleine kinderen begint al bij het boeken. Het is handig om te kijken of je een vlucht (deels) kunt laten overlappen met het gebruikelijke slaapritme van je kleintje. En heb je een overstap nodig, kijk dan slim naar de duur, tijden en of je eventueel een nacht of twee in een hotel overbrugt. Ook de maatschappij is belangrijke keuze: wat bieden ze aan voor de kleine passagiers? Kun je aan boord een flesje opwarmen? Moet je je buggy al inchecken bij je ruimbagage of mag deze tot aan het boarden mee? 

Bonus tip: bel even naar de maatschappij voor of na het boeken, om te zien of ze iets extra’s kunnen doen. Vooral de wat betere maatschappijen denken vaak graag met je mee en kunnen je bijvoorbeeld (kosteloos) extra beenruimte geven. Wie niet waagt, wie niet wint!

2. Pak je handbagage slim in

Als mama heb je waarschijnlijk het gevoel dat je vijftien tassen in één moet zien te proppen: er is zó veel dat je (mogelijk) nodig hebt. Hoe oud je kinderen ook zijn, dingen om niet te vergeten zijn vochtige doekjes, dekentjes of een warme trui en een extra setje kleding (een ongelukje is immers zo gebeurd). Laad vooraf alle batterijen (van telefoons, tablets en draadloze koptelefoons) op, pak het speelgoed slim in (zie tip 7) en zorg dat belangrijke items makkelijk te pakken zijn. Gebruik bij voorkeur een rugzak in plaats van een trolley. Zo heb je je handen vrij en die heb je zeker nodig terwijl je met je kids en boarding passes in de hand door het vliegveld navigeert. 

3. Neem je tijd

Laten we eerlijk zijn: vliegen met kleine kinderen duurt nu eenmaal wat langer, dus een paar tips zijn mooi meegenomen. Om niet met een lading stress aan je vakantie te beginnen (zie ook tip 4), is het fijn om te zorgen dat je op tijd ingecheckt bent en rustig door de beveiliging gaat. Zo voorkom je dat je moet wachten in de ellenlange rijen en je kleintje al verveeld, geprikkeld en moe is vóór je het vliegtuig instapt. En wanneer je rustig bij de gate aankomt, heb je ruim de tijd om nog even iets te halen of een luier te verschonen.

Lees ook: 6x dit kun je doen met je kinderen als het regent

4. Maak er een leuke ervaring van

Hoe je kinderen zich gedragen tijdens de vlucht, begint bij hun stemming. Daar heb jij als ouder onbewust een grote invloed op. Ben je gestrest of geprikkeld, dan nemen je kleintjes jouw energie en spanning over. Het resultaat: dat non-stop huilende horrorscenario waarvoor je nu dit artikel leest. 😉 Als jij relaxed bent, maak je er automatisch een leukere ervaring voor je kinderen van. Creëer voorpret over de vakantie, ga alvast vliegtuigen spotten bij de gate of lees boekjes over vliegen (hier is een leuke boekentip!).

5. Houd het bekende ritme en de standaard rituelen aan

Vooral bij het vliegen met kleine kinderen scheelt het een hoop om zoveel mogelijk hun ritme en rituelen aan te houden. Probeer ze te laten slapen en eten op gebruikelijke tijden; het kan hierbij enorm helpen om je vlucht op slimme tijden te boeken (zie tip 1). Wanneer de onrust van de vlucht ze onvermijdelijk toch uit hun ritme haalt, kunnen kleine dingen zoals een knuffel, vertrouwd dekentje, liedje en andere rituelen rondom slapen en eten helpen om de vlucht aangenamer te maken. 

6. Eten en drinken

Het lijkt een open deur, maar het is zo belangrijk: neem genoeg eten en drinken mee! Van broodjes tot kleine snacks en fruit, het is slim om niet alleen op het vliegtuigeten te vertrouwen. Snacken speels houden? Gebruik een medicijndoosje (met grote vakken) en laat je kindje af en toe een vakje open maken. 

Je mag volle flesjes drinken niet meenemen door de security, maar ook hier kun je creatief mee omgaan. Tip: neem een lege (drink)fles mee. Die kun je dan nog vullen bij een drinkwaterkraantje. Krijgt je baby borst- of flesvoeding? Dan mag je hiervoor wel drinken meenemen. Denk hierbij aan water of afgekolfde melk om de flesvoeding mee te maken. Dubbelcheck even voor je weggaat hoeveel dit mag zijn en geef het aan bij de douane voordat je door de poortjes gaat. Ze checken de vloeistof en daarna mag je het gewoon meenemen.

Daarnaast kun je eventueel nog duty free shoppen voor je gaat boarden. Zo heb je fijne afsluitbare flesjes met drinken in plaats van bekertjes die makkelijk worden omgestoten. Denk overigens niet alleen aan de favorieten van je kinderen, maar ook aan jezelf, want als jij hangry wordt omdat het eten te laat komt, heeft dat ook effect op je kids. 😉

Lees ook: Zo kies je de beste zonnebrandcrème voor jou en je gezin

7. Entertainment

Een van de belangrijkste tips om het vliegen met je kleine kinderen aangenaam te maken (voor hen en jou) is goed entertainment. Uiteraard mag de tablet of telefoon niet ontbreken, mét koptelefoon en een lading aan gedownloade video’s en interactieve spelletjes die ze zoet houdt. Neem naast deze troef ook voldoende andere (kleine) items mee. Autootjes die in elkaar gezet kunnen worden (scheelt ruimte), tekenbordjes, boekjes, magnetische vishengeltjes, knuffels en ga zo maar door. Voor de allerkleinsten zijn speelgoedringen en deze flexibele bal met rammelaar echt perfect. Door voldoende afwisseling blijf je de aandacht vasthouden. Tip: ga eens langs de kringloop voor speelgoed dat voor je kids als nieuw aanvoelt!

8. Omgaan met onrustige kids

Hoe langer de vlucht, hoe groter de kans dat je kinderen (ondanks de lading entertainment) op een gegeven moment onrustig worden. De grootste tip? Ga bewegen! Jij vindt het al lastig om stil te blijven zitten in die stoel, laat staan hoe het voor je kleine voelt. Neem je peuter mee op een multi-functionele trip naar de wc of wandel door het gangpad met je onrustige baby. Weet je uit ervaring dat – ongeacht wat je doet – je kids geen fan zijn van vliegen? Dan kun je bijvoorbeeld een briefje (eventueel met kleine lekkernij) aan de passagiers om je heen geven. Vaak kunnen zij dan al meteen een stuk meer hebben, wat ook weer fijn is voor je eigen gesteldheid. 

9. Oorpijn voorkomen 

Stijgen en landen kan al spannend genoeg zijn voor je kinderen, maar brengt ook nog eens extra druk op hun oren mee. Hoe kun je de pijn en het gehuil – en het bijbehorende kleine deukje in je vakantiestemming – zo goed mogelijk voorkomen? Het is slim om ze iets te geven waardoor ze slikken, zoals een kleine snack, een flesje melk of een bijtring. Door ze bij het raam te laten zitten, kunnen ze ook naar buiten kijken. Dat leidt ze ook meteen af van het feit dat ze stil op hun stoel moeten blijven zitten. Win-win!

Lees ook: Ontspannen als moeder, hoe doe je dat nou écht?

10. Maak het ze zo comfortabel mogelijk

Laten we eerlijk zijn, vliegen is nou eenmaal niet altijd comfortabel, zeker niet voor je kinderen. Het helpt daarom enorm om het zo comfortabel mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan een fijn zacht oppervlak voor ze om op te slapen, zoals de binnenkant van een zachte jas of een dekentje. Laat ze voor het instappen nog een keer plassen of verschoon hun luier en kleed ze aan in laagjes: zo kun je makkelijk een trui aan of uit doen, afhankelijk van de temperatuur in het vliegtuig. Zoals we bij tip 1 al noemden, is het de moeite waard om aan het personeel te vragen of ze iets extra’s kunnen doen. Wie weet kun je wisselen naar een stoel met extra beenruimte of zijn er meerdere lege stoelen over, waar jij en je kids wat meer ruimte hebben.

Vlieg je met een baby, check dan of je gebruik kunt maken van een bassinet. Een opvouwbaar wiegje wat ze aan de muur in het vliegtuig hangen (voordeel: je zit dan ook op een plek met extra beenruimte). Let op: zo’n bassinet is geschikt voor baby’s tot een bepaalde lengte en gewicht. Dit verschilt per maatschappij, dus check dit eventueel voordat  je gaat boeken.

Jouw tips om te vliegen met kleine kinderen

Dat zijn ze, de 10 tips om vliegen met kleine kinderen een stuk soepeler, makkelijker en aangenamer te maken. Heb jij nog een fijne tip of geheime hack voor vliegen met kleine kids die iedere Zakenmama écht moet weten? Deel ze in de comments of tag ons op Instagram, op @zakenmama.nl. Geniet van je vakantie en vliegreis!

interessant artikel? deel het bericht

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ZOEK PER CATEGORIE

Ontvang de nieuwsbrief

Tijd voor jezelf

Het ultieme momentje voor jezelf, wekelijks in je inbox? Yes! Elke maandag sturen we je 3 bite-sized stukjes content, speciaal voor jou geselecteerd. Perfect voor als je 5 minuutjes voor jezelf hebt op de bank, in bed of – tja, laten we maar gewoon eerlijk zijn ;) – op de wc. 

Geen standaard nieuwsbrief, maar elke week jouw portie me-time. Mails om naar uit te kijken, voor en door zakenmama’s. 

Relaxed op vakantie met kids

Pik onze essentiële inpaklijst voor drukke moeders

De inpak-chaos vermijden en zeker weten dat je alles bij je hebt? Of je nu vertrekt naar een tropisch oord of lekker in NL blijft, wij helpen je stressvrij weg te gaan met deze ultieme inpak cheatsheet. Schrijf je hier in voor de Tijd voor jou nieuwsbrief en ontvang ‘m direct in je inbox!

Psst, ontvang je Tijd voor jou al en wil je deze inpaklijst ook in je inbox? Vul het dan alsnog even in, dan sturen we ‘m los naar je op!