Anticonceptie na je bevalling: het is een persoonlijk onderwerp dat niet snel wordt aangesneden in je gelukzalige geboortebubbel. Maar juist daarom is het des te belangrijker, als je het ons vraag. Want wat past nu het beste bij je lichaam en bij je wensen? Hoe doen andere mama’s dat eigenlijk na een bevalling? We vroegen het op Instagram aan de Zakenmama community en delen de antwoorden met je.
Condoom
Misschien wel de meestgenoemde optie onder jullie antwoorden is het gebruik van een condoom. Het is een populaire optie onder mama’s die “even klaar zijn met hormonen”, zoals de zakenmama’s het zelf zo daadkrachtig verwoordden. 😉 Naast het bekende condoom voor mannen, is ook het vrouwencondoom een optie. Dit is als het ware een ‘zakje’ om sperma op te vangen, met aan beide uiteinden een ring, waarvan je er één inbrengt en de ander je schaamlippen bedekt. Beide soorten condooms kunnen meestal direct na je bevalling als anticonceptie gebruikt worden.
De pil
Hoewel niet iedereen fan is van de hormonen of steeds vaker genoemde bijwerkingen, blijft ook de welbekende pil een veelgenoemde keuze onder de zakenmama’s. De pil heeft als voordeel dat het een veilige en – als het slikken eenmaal een gewoonte is – makkelijke manier van anticonceptie is. Slik je ‘de pil’, dan heb je keuze uit een grote hoeveelheid soorten en merken, waarbij je recente bevalling een ander effect heeft op het gebruik van elk.
Zo mag je de combinatiepil of pil met oestrogeen alleen gebruiken wanneer je geen borstvoeding geeft; bij de pil zonder oestrogeen maakt dit niet uit. Vaak kun je beginnen met de pil tussen dag 21 en dag 28 na je bevalling. Slik je de pil pas na dag 28? Gebruik dan de eerste week dat je de pil slikt een extra voorbehoedsmiddel, zoals een condoom. Ook de prikpil is een optie; wanneer je deze mag gebruiken hangt vaak af van het merk en of je borstvoeding geeft.
Spiraaltje
Het spiraaltje is een ander anticonceptiemiddel dat niet mag ontbreken uit het lijstje van jullie favorieten. Het is een fijne optie als je voorlopig niet van plan bent om opnieuw zwanger te raken, want je kunt na het zetten vaak zo’n 5-10 jaar vooruit. Hoewel het zetten zelf niet altijd even prettig is, is het gelukkig een stuk minder pijnlijk wanneer je eenmaal een keer bevallen bent. Extra handig: je kunt het spiraaltje vaak laten zetten door je verloskundige. Wel zo vertrouwd, want die heeft ondertussen toch al honderd keer tussen je benen gezeten. 😉 Ook kunnen zij vaak direct met een echo kijken of de spiraal goed zit.
Kies je voor een spiraaltje, dan heb je keuze uit een hormoonspiraal of koperspiraal (hormoonvrij). De hormoonspiraal heeft 2 varianten, kyleena (kan 5 jaar blijven zitten) en Mirena (kan 6 jaar blijven zitten). Een koperspiraal kan volgens thuisarts.nl 5 of 10 jaar blijven zitten. Zo haal je je investering er wel uit.
Je kunt een spiraal niet direct na je bevalling laten zetten. Je baarmoeder moet eerst weer slinken tot haar normale formaat. Vanaf 10 tot 12 weken na je bevalling kun je ‘m laten plaatsen.
Lees ook: Je hoeft niet direct blij te zijn met je lichaam na de zwangerschap
Vasectomie
Natuurlijk ligt de verantwoordelijkheid voor anticonceptie na je bevalling niet volledig bij jou. Zoals één zakenmama zei: “voorheen [koos ik voor] een spiraal, maar na de 3e was mijn man aan de beurt, dus nu al [een] tijdje de knoop erin ;)”. Bij een vasectomie of sterilisatie worden de zaadleiders van de man onderbroken (doordat er een stukje uit wordt gehaald, alvorens ze weer dicht worden gemaakt), waardoor het sperma geen zaadcellen meer bevat.

Je vruchtbaarheid tracken
Het bijhouden van je vruchtbaarheid is al een tijdje een populairdere optie aan het worden. Door te weten op welke dagen je vruchtbaar bent, hoef je een groot gedeelte van je cyclus geen anticonceptie te gebruiken. Afgewisseld met condooms of onthouding op je vruchtbare dagen noemen veel mama’s het een fijne manier om op natuurlijke manier in contact te staan met je lichaam.
Net als bij de andere opties is het uiteraard belangrijk om nauwkeurig om te gaan met deze vorm van anticonceptie. Gelukkig zijn er steeds meer fijne tools die je hierbij kunnen helpen, veelal door in de ochtend je temperatuur op te meten. Onder de zakenmama’s werden Daysy en Natural Cycles genoemd als favoriet. Overigens is het wellicht niet de beste methode voor jou als je ongesteldheid onregelmatig is. Het is dan – voor zowel je zelf als je helpende tool – lastig om te weten wanneer je precies vruchtbaar bent.
Geen anticonceptie
Natuurlijk is het ook een optie om niet direct anticonceptie te gaan gebruiken. In onze poll gaf 30% aan dat ze even hebben gewacht na de bevalling, en 28% zelfs dat ze nog steeds niet gestart zijn. Of je nu nog even niet aan seks hoeft te denken of nog een kinderwens hebt – het is jouw lichaam en jouw keuze!
Overigens is het wél fijn om nog even een misconceptie te tackelen: het niet zwanger kunnen raken wanneer je borstvoeding geeft. Hoewel het een mooie en natuurlijke vorm van anticonceptie zou zijn geweest, is het helaas niet waar. Let na de bevalling dus goed op als je niet zwanger wilt worden. Wie weet is anticonceptie dan namelijk toch een slimme keuze voor je.
Dat zijn ze, de tips van zakenmama’s uit de community rondom anticonceptie na je bevalling. Er zijn natuurlijk nog meer alternatieven, zoals de anticonceptiering, -staafje of -pleister. De opties lijken eindeloos, maar als mama is het allerbelangrijkste dat je kiest wat bij jou past en wanneer dat juist voelt. Luister naar je lichaam en de (kinder)wensen van jezelf en je partner. Wil je in de comments of op Instagram met ons delen welke anticonceptie momenteel jouw voorkeur heeft?
Disclaimer: wij zijn geen gynaecologen of artsen. Raadpleeg bij vragen altijd je verloskundige, huisarts of eigen gynaecoloog.
Beeld: cottonbro via Pexels